Yrkesutbildning
Yrkesutbildningen riktar sig till såväl unga som saknar utbildning på andra stadiet som till unga vuxna i arbetslivet. En grundläggande yrkesexamen kan avläggas antingen som grundläggande yrkesutbildning som leder till examen eller som fristående examen. Man kan också avlägga yrkes- eller specialyrkesexamen som fristående examen inom ramen för en yrkesinriktad tilläggsutbildning. Grundläggande yrkesutbildning och tilläggsutbildning ordnas i yrkesläroanstalter (innehåller studier på arbetsplatsen och som läroavtalsutbildning.
Undervisnings- och kulturministeriet bereder lagstiftning i anslutning till yrkesutbildning samt styr och övervakar verksamhetsområdet. Ministeriet beviljar tillstånd att ordna yrkesutbildning samt utbildningsuppgift. Avdelningen för gymnasieutbildning och yrkesutbildning vid undervisnings- och kulturministeriet svarar för yrkesutbildningen.
-
Riktlinjer och utveckling »
Undervisnings- och kulturministeriet svarar för yrkesutbildningens utvecklande i enlighet med regeringsprogrammet. Yrkesskolereformen är ett av regeringens spetsprojekt.
-
Lagstiftning »
Lagar och förordningar i anslutning till yrkesutbildning.
-
Förvaltning och finansiering »
Statsrådet beslutar om utbildningens nationella mål, examensstrukturer samt om gemensamma studier. Staten och kommunerna finansierar tillsammans den grundläggande yrkesutbildningen.
-
Studier och examina »
En grundläggande yrkesexamen kan avläggas vid ett yrkesinstitut genom utbildning som leder till examen, som läroavtalsutbildning eller som fristående examen.
-
Ansökan till utbildning »
Ansökan till yrkesutbildning sker huvudsakligen genom kontinuerlig ansökan och pågår flexibelt året om.
-
Anordnande av utbildning »
Ansvisningar, blanketter och beslut i anslutning till yrkesutbildning.
Aktuellt
Två rapporter om genomförandet av reformen av yrkesutbildningen
Den gemensamma ansökan till utbildningar efter den grundläggande utbildningen förlängs till 7.4
Första tilläggsbudgeten för 2021 stöder aktörer inom kultur och konst samt unga
Skyldighet att söka till utbildning på andra stadiet för dem som går ut den grundläggande utbildningen på våren
Lagen om utvidgning av läroplikten stadfäst, skyldigheten att söka till utbildning i kraft redan den 1 januari 2021

Rätt att kunna -utvecklingsprogrammet
Inom utvecklingsprogrammet Rätt att kunna förbättras kvaliteten och jämlikheten inom yrkesutbildningen och man ser till att alla studerande inom yrkesutbildningen får en gedigen yrkeskompetens och goda grundläggande färdigheter för arbetet, livet och det livslånga lärandet.