Kuntien taide- ja kulttuuritoimintaa tuetaan lähes 900 000 eurolla

Opetus- ja kulttuuriministeriö 29.6.2018 12.41
Tiedote
Kuva: Mostphotos

Kulttuuriasioista vastaava ministeri Sampo Terho on myöntänyt 875 960 euroa kuntien taide- ja kulttuuritoiminnan kehittämis- ja kokeiluhankkeisiin. Hankkeet kohdistuvat toimintaan, joilla edistetään taide- ja kulttuuripalveluiden saatavuutta koko maassa. Hankkeissa poistetaan palveluiden käyttämiseen ja osallistumiseen liittyviä alueellisia, sosiaalisia ja taloudellisia esteitä. Avustusta sai 20 hanketta.

Avustus perustuu kuntien kulttuuritoiminnasta annettuun lakiin ja opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategiaan 2025. Määrärahalla halutaan luoda ja kehittää alueilla ja kunnissa erilaisia toimintamalleja, joiden avulla voidaan vahvistaa asukkaiden mahdollisuuksia osallistua taide- ja kulttuuripalveluiden käyttämiseen ja kehittämiseen yhdessä taide- ja kulttuurialan sekä muiden toimijoiden kanssa.

Avustuksien myöntäminen liittyy myöskin pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman rakenteellisiin uudistuksiin. Kuntiin liittyviä rakenteellisia uudistuksia ovat muun muassa tulevaisuuden kunta -hanke, aluehallinnon uudistus, kuntien kustannusten karsiminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.

Avustushaku liittyy erityisesti tulevaisuuden kunnan tehtäviin järjestää ja tuottaa palveluita. Sivistyssektorista on tulossa sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen kuntien keskeisin toimiala. Taide- ja kulttuuripalvelut muodostavat tärkeän osan sivistyssektorista.

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, OKM, p. 02953 30144