Hyppää sisältöön

Oulu, Savonlinna ja Tampere jatkavat Kulttuuripääkaupunki-kisassa

Opetus- ja kulttuuriministeriö
25.6.2020 8.35
Tiedote
Symbolikuva kaupungista

Eurooppalainen asiantuntijaraati on päättänyt, että Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 –kisassa jatkavat Oulu, Savonlinna ja Tampere. Raadin kokous järjestettiin Helsingin keskustakirjasto Oodissa 23.-24.6. Raadin kaksi suomalaisjäsentä ovat FT Riitta Vanhatalo ja FM Kai Amberla.

Tilaisuudessa puhunut tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen korosti kaupunkien merkitystä taiteen ja kulttuurin tukijoina ja kulttuuripääkaupunkivuoden ainutlaatuista mahdollisuutta toteuttaa suuria muutoksia:

 - Kulttuuripääkaupunki-titteli on ainutlaatuinen mahdollisuus kaupungille lisätä sen kulttuurielämän eloisuutta. Se antaa mahdollisuuden jopa imago-renesanssiin: sillä voi muuttaa jämähtäneitä käsityksiä kulttuuriaiheista sekä laajentaa huomattavasti kulttuurista kiinnostunutta yleisöä, sanoi ministeri Kosonen.

Valintamenettely jatkuu siten, että valitut kaupungit hiovat suunnitelmiaan raadin palautteen pohjalta ja ensi vuoden keväällä raati vierailee ehdokaskaupungeissa.

Kulttuuripääkaupungin nimi selviää vuoden päästä kesällä. Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.

Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuma on tunnetuin ja mittavin Euroopan unionin kulttuurialan toimi. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 lähtien.

Kaikki asiantuntijaraadin 12 jäsentä on esitelty opetus- ja kultuuriministeriön verkkosivuilla https://minedu.fi/kulttuuripaakaupunki2026.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, p. 0295 330 069