Vanliga frågor om småbarnspedagogiken
Den nya lagen om småbarnspedagogik trädde i kraft i september 2018. Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om småbarnspedagogiken.
Rätten till till småbarnspedagogik
Varje barn har rätt att delta i småbarnspedagogik 20 timmar per vecka. Rätten ska anpassas efter barnets och familjens faktiska behov. Bedömningen görs alltid från fall till fall utgående från familjens omständigheter. Barnets rätt till småbarnspedagogik är oförändrad.
Småbarnspedagogik ska ordnas på heltid (huvudsakligen högst 10 timmar per dag) om barnets alla föräldrar eller andra vårdnadshavare arbetar på heltid eller studerar på heltid eller verkar som företagare eller är sysselsatta i eget arbete på heltid. Om en förälder blir arbetslös kvarstår rätten till småbarnspedagogisk heldagsverksamhet i två månaders tid.
Barnet har rätt till mer omfattande småbarnspedagogisk verksamhet än 20 timmar i den omfattning det behövs på grund av att barnets föräldrar eller andra vårdnadshavare är deltids- eller tillfälligt anställda, deltar i en arbetsmarknadsåtgärd, rehabilitering eller av någon annan motsvarande omständighet. Inte heller får omfattningen av barnets rätt till småbarnspedagogik vara sådan att den gör det svårare för en förälder att ta emot eller utföra ett arbete, eller för denne att delta i sysselsättningsfrämjande tjänster, rehabilitering eller annan motsvarande service.
Mer omfattande småbarnspedagogik ska ordnas tillfälligt och vid behov t.ex. då en förälder som annars är hemma får ett kortvarigt anställningsförhållande, och barnet därför har behov av mer omfattande småbarnspedagogik.
Dessutom har barnet rätt till heldagsvård inom småbarnspedagogiken, om det behövs med tanke på barnets utveckling, behov av stöd eller på grund av familjens omständigheter eller om det i övrigt är i enlighet med barnets bästa.
Kommunen beslutar om småbarnspedagogikens verksamhetstider och förfaranden. Kommunerna ansvarar för att småbarnspedagogik erbjuds enligt familjernas behov, antingen så att kommunerna ordnar verksamheten eller så att de övervakar den.
En dagvårds- eller familjedagvårdsplats söks från den egna kommunen senast fyra månader före deltagandet i verksamheten. Man kan få en plats på två veckor om föräldrarna oväntat får en arbets- eller studieplats.
Den egna kommunen ger mer detaljerad information om de småbarnspedagogiska tjänsterna och ansökan till dem.
Ja, lagen om småbarnspedagogik gäller även privata aktörer.
Ja, i lagen föreskrivs om ordnande av skifteomsorg. Enligt 13 § i lagen ordnas skiftesomsorg på kvällstid, nattetid, veckoslut och söckenhelger och andra helger på daghem eller i familjedagvård. Skiftesomsorg ska ordnas i den utsträckning det är nödvändigt för barn som behöver detta på grund av en förälders eller annan vårdnadshavares arbete eller studier.
Inte direkt. En plötslig flytt till en annan kommun på grund av arbete eller studier ger dock rätt att söka en plats enligt påskyndat förfarande ( 2 veckors ansökningstid). Lagen betonar också närserviceprincipen, som strävar efter att styra kommunerna i planeringen av servicen.
I lagen ingår inga nya bestämmelser som gäller servicesedlar utan på småbarnspedagogiken tillämpas tills vidare fortfarande lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården. För småbarnspedagogiken bereds en egen servicesedellag innan den nuvarande servicesedellagen upphör att gälla.
Även om klientskap inom småbarnspedagogiken inte längre i sig är sekretessbelagt finns det fortfarande i lagstiftningen bestämmelser om vilka arbetsrelaterade ärenden som personalen inom småbarnspedagogiken får prata om. Uppgifter som är sekretessbelagda är fortfarande bland annat uppgifter om en persons inkomster och förmögenhet, hälsotillstånd och handikapp och levnadssätt samt andra uppgifter som gäller personliga förhållanden.
Barnets plan för småbarnspedagogik är också sekretessbelagd. Uppgifter om barnet och dess familj får även i övrigt behandlas endast i den omfattning som behövs för att ordna småbarnspedagogiken. Kommunikationen mellan bl.a. hemmet och daghemmet blir dock lättare när ärendena inom småbarnspedagogiken inte längre är sekretessbelagda till alla delar. Uppgifter som är nödvändiga för att ordna stödet till barnet och en trygg småbarnspedagogik kan lämnas mellan myndigheter som behöver dem och daghemmet eller familjedaghemmet.
Ministeriet tar inte ställning till enskilda kommersiella produkter. Behandlingen av sekretessbelagda personuppgifter ska även framöver ske mycket omsorgsfullt och säkert så att utomstående inte ser, hör eller får tillgång till dem.
I den nya lagen ändrades dock sekretessbestämmelserna så att klientskap inom småbarnspedagogiken och uppgifter som anknyter till det inte längre till alla delar är sekretessbelagda. I detta avseende har småbarnspedagogiken närmat sig den grundläggande utbildningen. Det som fortfarande är sekretessbelagt är, liksom exempelvis inom den grundläggande utbildningen, åtminstone uppgifter om hälsan och stödbehovet, barnets personliga förhållanden och personlig bedömning av barnet.
Frågor om personalen
Dimensioneringen av personalen kvarstår som förut både på daghem och inom familjedagvården. Enligt lagen ska grupperna inom småbarnspedagogiken bildas och lokalerna planeras och användas så att de syften som föreskrivs för småbarnspedagogiken kan uppnås.
I en daghemsgrupp får samtidigt finnas högst ett sådant antal barn som svarar mot tre anställda i fostrings-, undervisnings- och vårduppgifter. Närmare bestämmelser om personaldimensioneringen finns inte i lagen, utan i förordningen.
Relationstalet mellan barnen och personalen är 1/4 i fråga om barn under 3 år och 1/8 i fråga om barn över 3 år.
På daghemmen finns det lärare inom småbarnspedagogik, socionomer inom småbarnspedagogik, barnskötare inom småbarnspedagogik, speciallärare inom småbarnspedagogik och daghemsföreståndare. Därutöver finns det också annan personal, vars benämningar eller behörigheter inte anges i lagen, såsom till exempel assistenter? och kökspersonal. Även familjedagvårdare är en uppgiftsbenämning som definieras i lagen.
Från år 2030 ska minst två tredjedelar av den daghemspersonal som arbetar i fostrings-, undervisnings- och vårduppgifter ha behörighet som lärare eller socionom inom småbarnspedagogik, och minst hälften av dem ska ha behörighet som lärare inom småbarnspedagogik. De övriga ska minst ha behörighet som barnskötare inom småbarnspedagogik.
Fram till år 2030 sla minst en tredjedel av personalen i fostrande uppgifter ha behörighet som lärare inom småbarnspedagogik eller för uppgiften som socionom inom småbarnspedagogik.
Barnträdgårdslärarna har kunnat vara antingen pedagogie kandidater eller socionomer (YH). De har också kunnat avlägga högre högskoleexamen utöver detta.
Framöver ska lärarna inom småbarnspedagogik ha avlagt minst pedagogie kandidatexamen, som innehåller eller har kompletterats med studier som ger yrkesfärdigheter för uppgifter inom småbarnspedagogik.
Alla som hade behörighet som barnträdgårdslärare vid lagens ikraftträdande har behörighet i uppgifter som lärare inom småbarnspedagogik till slutet av sin arbetskarriär. De är även behöriga att verka som socionomer inom småbarnspedagogik. Fr.o.m. den nya lagens ikraftträdande finns det en särskild benämning för dem som avlagt socionomexamen (YH): socionom inom småbarnspedagogik.
I nuläget finns det uppskattningsvis 14 000 personer som är behöriga som lärare och socionomer inom småbarnspedagogik.
Antalet behöriga lärare respektive socionomer i småbarnspedagogik om krävs på grund av den förändrade personalstrukturen uppskattas uppgå till sammanlagt 18 000 personer. När man beaktar pensionsavgången, karriärmobiliteten, övrig avgång samt den personalökning de nya examina för med sig, uppskattar man att det år 2030 kommer att finnas tillräckligt med lärare och socionomer inom småbarnspedagogik för en personalstruktur där en anställd på tre har avlagt kandidatexamen, en annan socionomexamen och den tredje är behörig som barnskötare. Detta förutsätter att antagningen till universitetens pedagogie kandidatutbildning är 1000 studerande per år från 2020 och att utbildningens genomströmning är 80 procent.
Personalens behörighetsvillkor och uppgiftsbenämningar
I lagen föreskrivs om respektive behörigheter. Alla behöriga barnträdgårdslärare (med kandidat- eller socionomexamen), barnskötare och daghemsföreståndare som haft respektive uppgift före lagens ikraftträdande behåller sin behörighet för sin nuvarande uppgift och för motsvarande uppgifter. Även de som redan studerar inom branschen får behörighet, om de uppfyller närmare bestämmelser för detta.
I lagen ingår bestämmelser om benämningarna. Syftet med lagen är att förenhetliga dem, men arbetsgivarna beslutar om benämningarna och ändringar i dem.
Benämningen lärare inom småbarnspedagogik har använts vid vissa daghem redan innan lagen trädde i kraft. Framöver ska lärare inom småbarnspedagogik ha avlagt pedagogie kandidatexamen, som innehåller eller har kompletterats med studier som ger yrkesfärdigheter för uppgifter inom småbarnspedagogik. I praktiken ska utbildningen innefatta minst 60 studiepoäng teoretiska studier i småbarnspedagogik.
Behöriga för uppgifter som lärare inom småbarnspedagogik är även de som avlagt magisterexamen eller en ännu högre högskoleexamen inom pedagogik och vars examen innehåller eller har kompletterats med de studier som krävs.
Alla som är behöriga som barnträdgårdslärare när lagen träder i kraft är dock också efter att lagen trätt i kraft behöriga för uppgifter som lärare inom småbarnspedagogik oavsett om de är socionomer eller pedagogie kandidater.
I 7 § i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet (986/1998) föreskrivs om behörighet för lärare som meddelar förskoleundervisning. I den paragrafen har det inte företagits några ändringar.
Innehållet i studierna för en yrkeshögskoleexamen är inte detsamma som det för en universitetsexamen i pedagogik. Lagens syfte är att uppgifterna för personal med olika utbildnings- och kompetensbakgrund tydligt ska framgå, och de nya benämningarna stöder detta syfte.
Samtidigt strävar man efter att trygga det yrkesövergripande samarbetet så att det på varje daghem finns yrkespersoner med olika utbildningsbakgrund. De nya benämningarna lyfter bättre fram personalens yrkesövergripande kompetens.
Behörighetsvillkoret för uppgifter som speciallärare inom småbarnspedagogik är behörighet för uppgifter som lärare inom småbarnspedagogik. Dessutom krävs studier som ger yrkesfärdigheter för uppgifter inom specialundervisning i enlighet med bestämmelserna i av statsrådet utfärdad förordning. Studierna som ger yrkesfärdigheter omfattar minst 60 studiepoäng. Därtill kan man uppnå behörighet för uppgifter som speciallärare genom att avlägga pedagogie magisterexamen med specialpedagogik som huvudämne.
En socionom som är behörig för uppgiften som lärare inom småbarnspedagogik är behörig för uppgiften som speciallärare efter att ha avlagt de tilläggsstudier som universitetet kräver.
Före år 2030:
De som för närvarande uppfyller behörighetsvillkoren och fungerar som daghemsföreståndare eller som fem år före lagens ikraftträdande har arbetat i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande som daghemsföreståndare eller administrativ föreståndare inom småbarnspedagogiken behåller sin behörighet och är behöriga att verka som daghemsföreståndare såväl efter den 1 september 2018 som efter år 2030.
Den som är behörig som lärare inom småbarnspedagogik (oavsett om han eller hon har kandidat- eller socionomutbildning) är behörig att verka som daghemsföreståndare fram till år 2030. Efter detta förutsätts även pedagogie magisterexamen.
De som har godkänts för att avlägga socionom YH-examen ett år efter lagens ikraftträdande (1.9.2019) ska förutom socionom YH-examen även avlägga pedagogie magisterexamen för att uppnå behörighet som daghemsföreståndare före år 2030.
Fr.o.m 2030:
Från år 2030 är behörighetsvillkoren för daghemsföreståndare behörighet som lärare eller socionom inom småbarnspedagogik och minst pedagogie magisterexamen samt tillräcklig ledarförmåga.
De som för närvarande uppfyller behörighetsvillkoren och fungerar som daghemsföreståndare eller som fem år före lagens ikraftträdande har arbetat i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande som daghemsföreståndare eller administrativ föreståndare inom småbarnspedagogiken behåller sin behörighet och är behöriga att verka som daghemsföreståndare även efter år 2030.
Behörigheten som daghemsföreståndare tryggas i 75 § 5 mom. i lagen om småbarnspedagogik för den som inom den föreskrivna femårsperioden varit anställd i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande i yrkesmässiga eller administrativa ledande uppgifter för vilka han eller hon ansetts uppfylla de behörighetsvillkor som anges i 10 § i lagen om behörighetsvillkoren för yrkesutbildad personal inom socialvården. Benämningen vice daghemsföreståndare kan indikera att uppgiften inte har omfattat samtliga uppgifter och lika mycket ansvar, och därmed inte heller de behörighetsvillkor, som ansetts ingå i uppgiften som yrkesmässig eller administrativ chef. Du måste ha relevant skriftlig dokumentation som bestyrker att uppgiften som vice föreståndare för daghemmet har varit en uppgift som förutsätter yrkesmässigt eller administrativt ledarskap.
Se även: Vilka är behörighetsvillkoren för daghemsföreståndare?
Ifall du har vikarierat daghemsföreståndaren under den femårsperiod som föreskrivs i 75 § 5 mom. I lagen om småbarnspedagogik, och du för den uppgiften förutsatts ha den behörighet som anges i 10 § i lagen om behörighetsvillkor för yrkesutbildad personal inom socialvården, omfattas du av övergångsbestämmelsen. Du förutsätts också ha relevant skriftlig dokumentation som bestyrker att du skött vikariatet. Om vikariatet skötts av en person som inte uppfyllt nämnda behörighetsvillkor, omfattas personen inte av övergångsbestämmelsen.
Se även: Vilka är behörighetsvillkoren för daghemsföreståndare?
Lagen om småbarnspedagogik innehåller från och med den 1 september 2018 inte längre några bestämmelser om behörighetsvillkoren för administrativa ledningsuppgifter inom småbarnspedagogiken på kommunal nivå, utan beslut om detta fattas på lokal nivå. Detta motsvarar praxis inom andra sektorer.
För att bli lärare inom småbarnspedagogik eller daghemsföreståndare måste du komplettera din pedagogie magisterexamen.
Enligt 26 § i lagen om småbarnspedagogik är behörighetsvillkoren för uppgifter som lärare inom småbarnspedagogik minst pedagogie kandidatexamen som innehåller sådana studier som ger yrkesfärdigheter för uppgifter inom småbarnspedagogik och om vilka närmare bestämmelser får utfärdas genom förordning av statsrådet eller som har kompletterats med sådana studier.
Du kan alltså få behörighet som lärare i småbarnspedagogik genom att komplettera din examen. Det får du genom att avlägga studier som ger yrkesfärdigheter inom småbarnspedagogik. Studierna ska omfatta minst 60 studiepoäng.
Du kan också få behörighet som daghemsföreståndare genom att komplettera din examen. I så fall ska du avlägga studier som ger yrkesfärdigheter för uppgifter inom småbarnspedagogik (minst 60 studiepoäng) och dessutom förvärva tillräcklig ledarskapsförmåga.
Se vidare: Övriga frågor gällande behörighet som daghemsföreståndare.
Enligt 28 § i lagen om småbarnspedagogik är behörighetsvillkoren för uppgiften som barnskötare inom småbarnspedagogik grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning, grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen eller någon annan motsvarande lämplig examen där det ingår eller som kompletterats med tillräckligt omfattande examensdelar i vård, fostran och undervisning av barn. Enligt paragrafens 2 mom. utfärdas närmare bestämmelser om sådana lämpliga examina och tillräckligt omfattande examensdelar genom förordning av statsrådet.
Enligt 3 § i förordningen om småbarnspedagogik (753/2018):
- Ska en sådan behörighetsgivande grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning som avses i 28 § i lagen om småbarnspedagogik innehålla eller kompletteras med obligatoriska examensdelar som ger kompetens i småbarnspedagogik och familjeverksamhet eller obligatoriska examensdelar som ger kompetens i kommunikation och teckenspråkshandledning
- Ska en sådan behörighetsgivande grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen som avses i 28 § i lagen om småbarnspedagogik innehålla eller kompletteras med obligatoriska examensdelar som ger kompetens i vård och pedagogisk verksamhet för barn och unga, småbarnspedagogik och familjeverksamhet eller kommunikation och teckenspråkshandledning. För den som avlagt obligatoriska examensdelar som ger kompetens i arbete med personer med funktionsnedsättning räcker det dock med att avlägga den examensdel som gäller främjande av barns utveckling, välbefinnande och lärande.
Andra motsvarande lämpliga examina som med stöd av 3 § 3 mom. förordningen om småbarnspedagogik ger behörighet för uppgiften som barnskötare är: examen för barnskötare, examen för dagvårdare, grundexamen i teckenspråkshandledning, grundexamen i barn- och familjearbete eller grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen som har avlagts enligt utbildningsprogrammet för vård och fostran av barn och unga enligt de examensgrunder som varit ikraft före den 1 augusti 2018.
Angående vilken behörighet som kvarstår och gamla examina, se även: Kvarstår barnskötarnas behörighet?
Ja, om de när lagen träder i kraft eller fem år innan lagens ikraftträdande har varit behöriga och i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande i vård- och fostringsuppgifter inom småbarnspedagogiken.
Behöriga för uppgifter som barnskötare inom småbarnspedagogik är även de som högst fem år innan lagens ikraftträdande har slutfört de studier som krävs eller när lagen träder i kraft har inlett de studier på andra stadiet som krävs och studierna har slutförts senast den 31 december 2021.
Andra examina som med stöd av 3 § i förordningen om småbarnspedagogik (obs. förordningsändringen (1177/2018) ger behörighet, även om ifrågavarande person inte omfattas av övergångsbestämmelsen, är: examen för dagvårdare, grundexamen i teckenspråkshandledning, grundexamen i barn- och familjearbete eller grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen som avlagts enligt utbildningsprogrammet för vård och fostran av barn och unga enligt de examensgrunder som trädde i kraft den 1 augusti 2018.
Behörighetsvillkoren för familjedagvårdare förblir i stort sett som förut. Behörighetsvillkoren för uppgifter som familjedagvårdare är för uppgiften lämplig yrkesexamen eller någon annan för området lämplig utbildning.
För familjedagvårdare finns möjlighet att vidareutbilda sig till barnskötare inom småbarnspedagogik genom att slutföra studier som omfattar 30 kompetenspoäng enligt vad som föreskrivs närmare om detta i förordningen om småbarnspedagogik.
Eftersom det inte alltid finns tillgång till personer som uppfyller behörighetsvillkoren, finns det en möjlighet att tillfälligt avvika från kraven för att kunna ordna verksamheten.
Den som inte uppfyller behörighetsvillkoren får sköta uppgiften i högst ett års tid. Därefter ska platsen alltid utlysas på nytt. Personen som skött uppgiften tidigare och som inte uppfyller behörighetsvillkoren kan utses på nytt för viss tid på ett år endast om det inte finns någon som uppfyller behörighetsvillkoren bland de övriga sökande.
I 75 § 2 mom. i lagen om småbarnspedagogik föreskrivs om behörigheten för högskolestuderande som sökt sig till småbarnspedagogiken efter det att lagen trätt i kraft. Därtill är den, som har en sådan examen som avses i 27 § 1 mom. och ”som vid denna lags ikraftträdande har antagits till ett universitet eller en yrkeshögskola för att studera till barnträdgårdslärare i sådana studier som avses i 7 § i lagen om behörighetsvillkoren för yrkesutbildad personal inom socialvården eller som inom ett år från denna lags ikraftträdande har godkänts till ett universitet eller en yrkeshögskola för studier som ger behörighet enligt 26 eller 27 § i denna lag, sedan han eller hon slutfört studierna, behörig för uppgifter enligt 26 och 27 § under förutsättning att studierna slutförs senast den 31 juli 2023.”
Enligt 26 och 27 § (lärare och socionom inom småbarnspedagogik) går det alltså att få behörighet genom att komplettera examen, så studierna i småbarnspedagogik behöver inte ingå i din ursprungliga examenshelhet. Också kompletterande studier är sådana studier som ger behörighet enligt 75 § i lagen. Om en person godkänns för kompletterande studier enligt 26 eller 27 § inom ett år från lagens ikraftträdande (dvs. senast 31.8.2019) och slutför studierna senast 31.7.2023, får ifrågavarande person således i enlighet med 75 § behörighet både för uppgiften som lärare i småbarnspedagogik och för uppgiften som socionom i småbarnspedagogik. Däremot får studerande som antagits till studierna efter 1.9.2019 inte längre s.k. dubbel behörighet, utan får behörighet antingen som lärare inom småbarnspedagogik eller som socionom inom småbarnspedagogik.
Frågor av dem som genomgått socionomutbildning
I princip är behörighetsvillkoren för personalen vid ett steinerpedagogiskt daghem desamma som för personal vid övriga daghem. Utöver lärare och speciallärare inom småbarnspedagogik, socionomer inom småbarnspedagogik samt barnskötare inom småbarnspedagogik har också de som slutfört sådana steinerpedagogiska studier med inriktning på småbarnspedagogik som avses i lagen om småbarnspedagogik behörighet att arbeta på daghem som ordnar småbarnspedagogik som grundar sig på steinerpedagogik. I lagen föreskrivs att studierna som medför behörighet till sin omfattning ska motsvara de studier som medför behörighet för uppgiften som lärare inom småbarnspedagogik, och att studierna ska ha slutförts i enlighet med en av Utbildningsstyrelsen godkänd läroplan. Utbildningsstyrelsen har godkänt en sådan läroplan 9.7.2019.
Den som dessförinnan har slutfört sina steinerpedagogiska studier med inriktning på småbarnspedagogik kan få behörighet enligt den nya lagen om småbarnspedagogik genom att avlägga de kompletterande studier som avses i den lagen (se följande fråga). Utbildningsstyrelsen har utfärdat närmare föreskrifter om de kompletterande studierna 8.10.2019. Den som har slutfört sådana steinerpedagogiska studier med inriktning på småbarnspedagogik som avses ovan är alltså behörig att verka i sådana uppgifter vid ett steinerpedagogiskt daghem för vilka det krävs behörighet enligt 26 § i lagen om småbarnspedagogik (lärare inom småbarnspedagogik).
Endast sådana studerande som uttryckligen studerar enligt de ovan nämnda nya läroplaner som godkänts av Utbildningsstyrelsen blir behöriga utan kompletterande studier. Tilläggsstudiepaketet gäller alla övriga som har slutfört steinerpedagogiska studier med inriktning på småbarnspedagogik, oavsett om studierna gett eller fortfarande ger behörighet att förmedla förskoleundervisning som grundar sig på steinerpedagogik till förskolegrupper i vilka det inte ingår elever inom den grundläggande utbildningen. Också den som vid denna lags ikraftträdande har inlett steinerpedagogiska studier med inriktning på småbarnspedagogik före den 1 september 2018 och slutfört dem före den 31 juli 2022 ska avlägga ovan nämnda kompletterande studier. Alternativt möjliggör lagen också att studerande som inlett studierna enligt den gamla läroplanen under studiernas gång övergår till den nya läroplanen som godkänts av Utbildningsstyrelsen, ifall utbildningsanordnaren erbjuder denna möjlighet. I så fall ska utbildningsanordnaren se till att studierna som den studerande avlägger omfattar innehållet i den nya läroplanen och uppfyller de mål som anges i den.
Före 2030:
Behörighetsvillkoren för uppgiften som föreståndare med ansvar för daghemmets verksamhet är den behörighet som förutsätts i 26 § i lagen om småbarnspedagogik (lärare inom småbarnspedagogik) samt tillräcklig ledarskapsförmåga. Av svaren här ovan (Vem som uppfyller behörighetsvillkoren för steinerpedagogiska daghem och vilka som omfattas av tilläggsstudiepaketet) framgår hur man får den behörighet för uppgiften som föreståndare för ett steinerpedagogiskt daghem som avses i 26 §.
Fr.o.m 2030:
För föreståndare som ansvarar för ett daghems verksamhet är behörighetsvillkoren fr.o.m. den 1 januari 2030 sådan behörighet som lärare inom småbarnspedagogik som avses i 26 § samt tillräcklig ledarskapsförmåga. Av svaren ovan framgår hur man får den behörighet för uppgiften som daghemsföreståndare som avses i 26 § för ett steinerpedagogiskt daghem. Därutöver ska föreståndaren för ett sådant daghem, liksom föreståndare för övriga daghem, från och med den 1 januari 2030 ha avlagt pedagogie magisterexamen.
Enligt övergångsbestämmelsen ska den som vid ikraftträdandet för den nya lagen om småbarnspedagogik (1.9.2018) eller fem år innan dess har varit anställd i tjänste- eller arbetsavtal i yrkesmässiga eller administrativa ledande uppgifter för vilka han eller hon ansetts behörig enligt de behörighetsvillkor som anges i 10 § i lagen om yrkesutbildad personal inom socialvården, uppfyller behörighetsvillkoren i 75 § 2 mom. och är behörig för uppgifter som daghemsföreståndare också efter 2030. Bestämmelsen garanterar behörigheten för uppgiften som föreståndare för ett steinerpedagogiskt eller annat daghem även efter 2030, till exempel för daghemsföreståndare som haft ledande uppgifter vid ett steinerpedagogiskt eller annat daghem under perioden 1.8.2013-1.8.208, och som vid utnämningen till daghemsföreståndare konstaterats ha behörighet som barnträdgårdslärare (t.ex. pedagogie kandidat eller socionom) samt tillräcklig ledarskapsförmåga. Obs. att steinerpedagogiska studier med inriktning på småbarnspedagogik inte har gett behörighet för ledande yrkesmässiga eller administrativa uppgifter inom småbarnspedagogik. (Övergångsbestämmelsen för daghemsföreståndare, se närmare svaren på frågorna om behörighet för daghemsföreståndare och svaren på frågorna om behörighet för den som varit vice daghemsföreståndare eller vikarierande föreståndare för ett daghem.)
Ytterligare information
Kirsi Alila, opetusneuvos
undervisnings- och kulturministeriet, Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön osasto ( VAPOS ), Koulutuksen ja kasvatuksen vastuualue Telefon:0295330365 fornam[email protected]
Tarja Kahiluoto, opetusneuvos
undervisnings- och kulturministeriet, Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön osasto ( VAPOS ), Koulutuksen ja kasvatuksen vastuualue Telefon:0295330386 [email protected]