Frågor och svar om försöket med tvåårig förskoleundervisning
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om den tvååriga förskoleundervisningen.
Försökslagen (1046/2020) innehåller kriterier för valet av verksamhetsställen: avsikten är att få verksamhetsställen från socioekonomiska områden och grupper med olika språk.Avsikten är att försöksverksamhetsställena väljs ut före ingången av mars.
Forskarna kommer på uppdrag av ministeriet för att plocka ut cirka 20 procent av verksamhetsställena i stora kommuner, s. 1), för anordnande av tvåårig förskoleundervisning. Betoningen på positiv diskriminering är också möjlig i större kommuner.
I kommuner med få verksamhetsställen som ordnar förskoleundervisning, s. 2), deltar alla barn födda 2016 och 2017 i försöket.
I kontrollgruppen, s. 3, ordnas inte tvåårig förskoleundervisning utan småbarnspedagogik enligt lagen om småbarnspedagogik (540/2018) och ettårig förskoleundervisning enligt lagen om grundläggande utbildning (628/1998).
Förskoleundervisningen kan ordnas på daghem, i skolor eller på någon annan lämplig plats. För att dela i försöket ska verksamhetsstället uppfylla följande kriterier:
Verksamhetsstället ordnar förskoleundervisning
Barnet kan fortsätta dagen med kompletterande småbarnspedagogik på samma verksamhetsställe (dimensionering av småbarnspedagogiken heldag).
Femåringar som inte tidigare deltagit i småbarnspedagogik kan erbjudas en plats inom den för två år.
Verksamhetsstället ska kunna genomföra läroplanen för försöket.
Privata verksamhetsställen kan delta om de uppfyller ovan nämnda kriterier och om den kompletterande småbarnspedagogiken kostar lika mycket för familjen som inom den kommunala småbarnspedagogiken. Tvåårig förskoleundervisning får inte skaffas hos en utbildningsanordnare som avses i 7 eller 8 § i lagen om grundläggande utbildning, dvs. en privat eller statlig skola. Kommunen ansvarar för att bedöma vilka verksamhetsställen som uppfyller kriterierna.
Kommunen kan också ordna försöksverksamhet inom familjedagvården, om det på verksamhetsstället ordnas 1-årig förskoleundervisning och de övriga kriterierna för ett behörigt verksamhetsställe uppfylls. Enligt ministeriets uppfattning ordnas det dock oftast ingen förskoleundervisning inom familjedagvården.
Behörighetsvillkoren för personalen inom försöket med tvåårig förskoleundervisning är desamma som för ettårig förskoleundervisning (förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet 986/1998, 7 § Behörighet för lärare som meddelar förskoleundervisning):
Behörig att ge förskoleundervisning är den som enligt denna förordning är behörig att ge klassundervisning. (3.11.2005/865)
Behörig att ge förskoleundervisning för en undervisningsgrupp i vilken inte ingår elever som får grundläggande utbildning är även den som
har avlagt lämplig pedagogie kandidatexamen och i examen eller fristående har slutfört antingen de studier som avses i 19 § 1 mom. 1 punkten i statsrådets förordning om universitetsexamina eller de 35 studieveckors studier enligt 11 § i förordningen om examina och lärarutbildning på det pedagogiska området som ger yrkesfärdighet, eller
har avlagt barnträdgårdslärarexamen.
I försöket med tvåårig förskoleundervisning eftersträvar man att barnen anvisas till det verksamhetsställe där de i vilket fall som helst skulle delta i den ettåriga förskoleundervisningen. I allmänhet, men inte alltid, handlar det om det verksamhetsställe som ligger närmast barnets hem. Utöver avståndet mellan hemmet och verksamhetsstället kan även andra omständigheter tas i beaktande, såsom ett tillräckligt antal platser på verksamhetsstället.
Forskarna bildar utifrån registermaterialet en förteckning över de verksamhetsställen som kvalificerar för försöket och listorna granskas tillsammans med varje kommun.
Forskarna sammanför enligt uppgifterna i registret barn födda 2016 med verksamhetsställena och kontrollerar uppgifterna med varje kommun. Ett barn kan kombineras med ett verksamhetsställe antingen så att barnet redan nu deltar i småbarnspedagogik där eller ifall barnet bor i närheten av verksamhetsstället, men ännu inte har någon plats inom småbarnspedagogiken.
I mindre kommuner som ordnar försöket bildas försöksgrupperna genom att kombinera barn och verksamhetsställen med varandra. I större försökskommunerna uppskattas ca 20% av alla verksamhetsställen delta i försöket. Vilka barn som ska delta i vilken försöksgrupp fastställs via dessa verksamhetsställen.
Enligt grundlagen får ingen utan godtagbart skäl särbehandlas. Grundlagsutskottet har i sin praxis ansett att utveckling av undervisningen och utbildningen ändå är en godtagbar orsak för anordnande av försök. Försöket syftar till att stärka jämlikheten i utbildningen, att utveckla förskoleundervisningens kvalitet och genomslag, att utreda kontinuiteten mellan förskoleundervisningen och den inledande utbildningen, att utreda familjernas serviceval samt att få information om hur tvåårig förskoleundervisning påverkar barns förutsättningar för utveckling och lärande samt deras sociala färdigheter och utvecklingen av en sund självkänsla. Därmed har försöket som syfte att främja de kulturella rättigheterna enligt 16 § i grundlagen.
Genom försöket eftersträvas information som grund för beslutsfattandet. Grunderna för valet av deltagare i ett försök får inte vara diskriminerande. Försöksgrupperna för tvåårig förskoleundervisning bildas utifrån de enhetliga kriterier som anges i lagen om tvåårig förskoleundervisning (1046/2020). Med tanke på den föreslagna försökslagstiftningens godtagbarhet och proportionalitet är det av betydelse att barnets deltagande i försöket baserar sig på samtycke.
I de kommuner som deltar i försöket kan de familjer som hör till försöksgruppen välja om en 5-åring deltar i förskoleundervisning enligt försökslagen eller om han eller hon uppnår målen för förskoleundervisningen på annat sätt, till exempel inom småbarnspedagogiken eller hemma. Om ett barn inte som 5-åring deltar i förskoleundervisning i enlighet med försökslagen, kan barnet fortfarande delta i småbarnspedagogik och i förskoleundervisning året före läroplikten, i enlighet med gällande lagstiftning. När barnet deltar i försöket som 5-åring har barnet rätt att få småbarnspedagogik som kompletterar förskoleundervisningen i enlighet med gällande lagstiftning. Barnets deltagande i försöket med tvåårig förskoleundervisning kan också återkallas.
Lagen om ett försök med tvåårig förskoleundervisning tar inte ställning till på vilka grunder grupperna bildas ur pedagogisk synvinkel. Läroplanen för försöket omfattar dock endast de barn som ingår i försöksgruppen. I fråga om dessa barn som deltar i försöket är det viktigt att den verksamhet som riktas till dem baserar sig på grunderna för läroplanen för försöket och den lokala plan som utarbetats utifrån den.
Uppföljningsundersökningen av försöket fokuserar uttryckligen på försöksverksamhetens genomslag. Anordnaren av förskoleundervisning ska se till att varje barngrupp får undervisning enligt sin egen läroplan.
Utbildningsstyrelsen svarar för utarbetandet av grunderna för läroplanen för försöket och för stödet för genomförandet av försöket. Grunderna för läroplanen för försöket publiceras i februari 2021 och utifrån dem ska försökskommunerna utarbeta de lokala läroplanerna.
Utbildningsstyrelsen kommer under våren 2021 att ordna webbinarier som stöd för genomförandet av försöket och för arbetet med läroplanerna.
Ja, enligt försökslagen får försökskommunen statsunderstöd. Understöd betalas för det första året av förskoleundervisning för barn som deltar i tvåårig förskoleundervisning.
I fråga om barn som deltar i försöket betalas till kommunen understöd enligt följande:
Om barnet har deltagit i småbarnspedagogik redan före försöket, betalas för barnet för bortfallet av klientavgiftsintäkter samt för transportkostnaderna i enlighet med kommunens genomsnittliga transportkostnader för förskoleundervisningen.
Om barnet i och med försöket börjar omfattas av servicen för första gången, betalas kostnaderna för förskoleundervisningen enligt kommunens genomsnittliga kostnader för förskoleundervisning.
För de ovan nämnda barnen betalas dessutom 30e/barn för kostnader för elevvården samt 50e/barn för administrativa kostnader. För barn som hör till kontrollgruppen betalas 50e/barn för administrativa kostnader.
Vårdnadshavaren eller någon annan laglig företrädare för ett barn som hör till försöksgruppen ska säkerställa att barnet deltar i förskoleundervisning som varar i två år eller i annan verksamhet genom vilken målen för den tvååriga förskoleundervisningen uppnås. För verksamhet som ordnas vid försöksverksamhetsstället söks separat.
Undervisnings- och kulturministeriet bereder tillsammans med Utbildningsstyrelsen en broschyr som delas ut till familjer och en mall för ansökningsblanketten som ska delas ut till försökskommunerna i mars.
Med annan verksamhet som når målen för den tvååriga förskoleundervisningen avses t.ex. verksamhet inom småbarnspedagogiken, en klubb eller i hemmet. Även om familjen väljer någon annan verksamhet som når målen, hör barnet fortfarande till försöksgruppen för försöket och uppgifter om deltagande i försöket registreras i det försöksregister som administreras av Utbildningsstyrelsen. På detta sätt får vi också värdefull information om familjernas serviceval. Det är alltså förpliktande att uppnå målen, men deltagandet i förskoleverksamheten är det inte på samma sätt som i fråga om den 1-åriga förskoleundervisningen.
Barnets deltagande i försöket baserar sig på samtycke. I de kommuner som deltar i försöket kan de familjer som hör till försöksgruppen välja om en 5-åring deltar i förskoleundervisning enligt försökslagen eller om han eller hon uppnår målen för förskoleundervisningen på annat sätt, till exempel inom småbarnspedagogiken eller hemma.
Om barnet inte deltar i den tvååriga förskoleundervisningen, kan barnet fortfarande delta i småbarnspedagogiken och i förskoleundervisningen under ett läsår året före läroplikten. Barnets deltagande i försöket med tvåårig förskoleundervisning kan också återkallas.
Inte nödvändigtvis. Utanför försöksgruppen faller till exempel barn som deltar i småbarnspedagogik på ett verksamhetsställe där det inte ordnas förskoleundervisning, eftersom sådana verksamhetsställen inte kvalificerar för försöket. Inte heller 5-åringar som börjar i förskoleundervisning i en privat eller statlig skola kan ordna försöket.
Se även frågan ”Vilka verksamhetsställen kan försöket ordnas?”
I fråga om FPA:s förmåner jämställs barn som deltar i försöket med barn som deltar i förskoleundervisning vid 6 års ålder. Om familjen får stöd för hemvård eller privat vård av barn, ska den underrätta Folkpensionsanstalten om deltagandet i försöket. Enklast är det att anmäla saken via FPA:s e-tjänst.
Eftersom deltagandet i förskoleförsöket är avgiftsfritt för familjen, ska privata serviceproducenter inom småbarnspedagogiken underrätta Folkpensionsanstalten om sådana ändringar som påverkar stödet för privat vård av barn och som gäller
hur länge barnet dagligen deltar i småbarnspedagogiken och för ur lång tid barnet ska delta i småbarnspedagogiken på sikt
Mervi Eskelinen, specialsakkunnig undervisnings- och kulturministeriet, Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön osasto ( VAPOS ), ansvarsområdet för strategisk styrning Telefon:0295330160[email protected]
Marjaana Larpa, regeringssekreterare undervisnings- och kulturministeriet, Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön osasto ( VAPOS ), ansvarsområdet för strategisk styrning Telefon:0295330350[email protected]