Vanliga frågor om Coronaviruset inom undervisnings- och kulturministeriets verksamhetsområde
Här hittar du frågor och svar om hur coronaviruset påverkar verksamheten inom småbarnspedagogiken, i skolorna, läroanstalterna och högskolorna samt inom kultur- och idrottsverksamheten.
Mer information och närmare anvisningar hittar du på de olika myndigheternas webbplatser:
- Statsrådet: Information om coronaviruset
- Utbildningsstyrelsen: undervisningsväsendet och coronaviruset
- Regionförvaltningsverket: Vanliga frågor
- Institutet för hälsa och välfärd: anvisingar och aktuell information on coronavirussituationen
Allmänt
-
Sjukvårdsdistrikten publicerar information om epidemiläget i sitt område samt om aktuella begränsningar och rekommendationer för att förhindra smittspridning. På Institutet för hälsa och välfärds webbplats hittar du länkar till de olika sjukvårdsdistriktens information.
På webbplatserna får man också reda på vilka regioner som befinner sig på utgångsnivån, i upptrappnings- eller spridningsfasen. Genom de olika skedena utvärderar man behovet av rekommendationer och begränsningar och hur de riktas. Sjukvårdsdistrikten organiserar myndigheternas arbete i sin region och följer med situationen tillsammans med kommunerna.
Regionförvaltningsverken utfärdar bestämmelser i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar för anordnandet av publikevenemang och allmänna sammankomster. I fall av plötsliga massexponeringar fattar kommunerna vid behov beslut om preciserade begränsningar.
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- RFV: Aktuella restriktioner för sammankomster
Uppdaterad 4.12.2020 kl. 14.01Undervisnings- och kulturministeriet
Småbarnspedagogik
-
En elev som deltar i undervisning har rätt till en trygg studiemiljö. Ifall ett barn eller barnets familjemedlem hör till riskgruppen är det den behandlande läkaren som bedömer ifall kan återvända till skolan eller till småbarnspedagogiken.
Inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt annan undervisning som ges i enlighet med lagen om grundläggande utbildning, bör eleven delta i undervisningen ifall hen inte av särskilda skäl tillfälligt har beviljats befrielse. Sjukdom, eller ifall eleven eller en familjemedlem hör till riskgruppen då det gäller smittrisk, är ett godtagbart skäl för frånvaro. Läkaren bedömer behovet av frånvaro. Den behandlande läkaren bedömer ifall man hör till riskgrupper. Övrig frånvaro beviljas på basis av normal praxis. Man kommer överens med läraren om uppgifter som bör göras under frånvaron.
Ifall en elev inte kan delta i undervisningen, t.ex. p.g.a. hälsoskäl, kan man fatta ett individuellt beslut om särskilda undervisningsarrangemang i enlighet med § 18 i lagen om grundläggande utbildning. Undervisningen kan då undantagsvis ges som distansundervisning, så att eleven tryggt kan studera hemma. Det här kan bli aktuellt i fråga om riskgrupper. Arrangemanget är möjligt endast i enskilda fall. I beslutsfattandet kan man utnyttja läkarens bedömning.
Diskrimineringsombudsmannen rekommenderar att möjligheten till särskilda undervsningsarrangemang ska erbjudas även barn som är lovligt frårvarande på grund av en familjemedlems hälsotillstånd, ifall man har särskilda undervisningsarrangemang för barn i riskgruppen. Undervisnings- och kulturministeriet samt Utbildningsstyrelsen rekommenderar att man tillfälligt gör så under den akuta coronavirusepidemin.
Arbetssäkerheten för lärare och andra som arbetar i skolor eller inom småbarnspedagogiken är på undervisnings- eller småbarnspedagogiksanordnares, dvs. på arbetsgivarens ansvar. Arbetsgivaren bör enligt lagen om arbetssäkerhet på förhand utreda hur lärarna kan arbeta inom närundervisningen utan att utsätta sig för fara. I bedömningen bör man beakta även enskilda anställdas hälsotillstånd. Ifall en person som hör till rskgruppen upplever att hen inte kan arbeta tryggt inom närundervisningen, bör hen ända sig till sitt arbetsskyddsombud och arbetshälsovården.
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 13.05Undervisnings- och kulturministeriet
-
Barn som ska börja i småbarnspedagogik får tillsammans med sin vårdnadshavare eller någon annan person som är viktig för barnet komma och bekanta sig med lokalerna, barngruppens verksamhet, personalen och de andra barnen inför starten på den nya verksamhetsperioden. Under den pågående coronavirusepidemin bör man vara särskilt uppmärksam på hygienen och att hålla tillräckligt stort avstånd till andra.
När ett nytt barn börjar delta i småbarnspedagogik, brukar man inleda med en 1-2 veckors mjuklandning. Det är bra att planera till exempel hur nya barn och familjer tas emot och hur mjuklandningsperioden genomförs och de nya barngrupperna delas in.
För att få bekanta sig med daghemmet eller familjedagvården måste man vara symptomfri. När vårdnadshavare och barn kommer för att bekanta sig med daghemmet, är det viktigt att de iakttar avstånds- och hygienrekommendationerna. Det är tillrådligt att planera in besöken efter så de inte sammanfaller med varandra och därigenom minimera antalet personer som hälsar på samtidigt.
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 13.01Undervisnings- och kulturministeriet
-
Anordnare av småbarnspedagogik är skyldiga att se till barnens och personalens säkerhet. Åtgärder som kan vidtas är t.ex. effektiverad städning, mindre grupper samt permanenta grupper av barn och vuxna. . Man ska inte komma till arbetsplatsen om man har symtom som tyder på smitta.
- Anvisningar av Institutet för hälsa och välfärd samt undervisnings- och kulturministeriet till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronaepidemin 4.8.2020
- Utbildningsstyrelsen: Ordnande av småbarnspedagogik
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 12.56Undervisnings- och kulturministeriet
-
Undervisnings- och kulturministeriet rekommenderar att barn inom småbarnspedagogiken i mån av möjlighet fortsätter med bekant personal i bekanta barngrupper och anser att varken barn eller personal bör överföras till en annan barngrupp eller något annat verksamhetsställe. Småbarnspedagogiken ordnas i mån av möjlighet så att grupperna inte blandas ihop eller sammanslås.
Genom dessa metoder förebyggs och fördröjs spridningen av coronaepidemin inom småbarnspedagogiken samt säkerställs barnens och personalens säkerhet. Vid planeringen av semestertiderna beaktas mindre barngrupper och att verksamhetsställena inom småbarnspedagogiken inte slås samman till en stor helhet. För att förhindra spridning av smitta rekommenderas att personalen i regel inte flyttar från en enhet till en annan.
- UBS: Anordnande av småbarnspedagogik
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets rekommendation till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronavirusepidemin 4.8.2020
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 12.49Undervisnings- och kulturministeriet
-
Svår coronavirusjuka är sällsynt hos barn. Det är sällsynt att barn drabbas av svår coronavirussjukdom och risken för Nej en sådan är inte större hos personer som är friska och inte heller hos majoriteten av de barn och unga som har en långvarig sjukdom. Till riskgruppen för svår coronavirussjukdom hör barn vars underliggande sjukdom även i övrigt medför en ökad risk för allvarliga infektioner.
Den behandlande läkaren bedömer om barnet kan delta i närundervisning eller småbarnspedagogik, om barnet eller hans eller hennes familjemedlem har en svår grundläggande sjukdom eller om barnet behöver regelbunden medicinering som sänker försvarsförmågan. Vid beslut om enskilda arrangemang inom småbarnspedagogiken och skolan kan man utnyttja en läkares bedömning.
I förskoleundervisning och grundläggande utbildning samt i annan undervisning enligt lagen om grundläggande utbildning ska eleven delta i undervisningen, om inte eleven av särskilda skäl tillfälligt har beviljats befrielse. En sjukdom eller att eleven eller hans eller hennes familjemedlem hör till en riskgrupp med tanke på smittorisken är en godtagbar grund för frånvaro. Läkaren kan bedöma behovet av frånvaro. Tillhörigheten till riskgruppen grundar sig på den behandlande läkarens bedömning av personens situation. Andra personer än de som hör till riskgruppen kan beviljas frånvaro i enlighet med normal praxis. De uppgifter som ska utföras under frånvarotiden avtalas med läraren.
Om en elev t.ex. av skäl som hänför sig till hans eller hennes hälsotillstånd inte kan delta i närundervisning, kan ett individuellt beslut om särskilda undervisningsarrangemang enligt 18 § i lagen om grundläggande utbildning fattas för eleven. Undervisningen kan då undantagsvis ges t.ex. som distansundervisning, varvid eleven tryggt kan studera hemifrån. Ett sådant arrangemang kan komma i fråga när det gäller elever som hör till riskgrupper och som stannar hemma. Arrangemanget är möjligt endast för enskilda elever av hälsoskäl. Vid beslutsfattandet kan läkarens bedömning utnyttjas. 18 § i lagen om grundläggande utbildning och de särskilda undervisningsarrangemangen har varit en del av lagen om grundläggande utbildning redan före koronavirusepidemin.
När det gäller lärare och andra som arbetar i skolor eller småbarnspedagogik ansvarar den som ordnar undervisningen eller småbarnspedagogiken, dvs. arbetsgivaren, för arbetarskyddet. I fråga om anställda vid skolor eller inom småbarnspedagogiken grundar sig åtgärderna på arbetsgivarens riskbedömning. Arbetsgivaren ska i enlighet med arbetarskyddslagen på förhand utreda hur lärarna kan arbeta inom närundervisningen utan att äventyra sin hälsa. Vid bedömningen beaktas också enskilda arbetstagares hälsotillstånd. Företagshälsovården stöder arbetsgivaren vid riskbedömningen. Om en person som hör till en riskgrupp upplever att han eller hon inte tryggt kan arbeta inom närundervisningen, kan han eller hon vända sig till sin egen arbetarskyddsfullmäktige och företagshälsovården i ärendet.- Arbetshälsoinstitutets anvisningar om åtgärder för arbetsgivare i anslutning till coronaepidemin
- Arbetsskyddsförvaltningens svar på frågor om corona, anställningsförhållanden och arbetarskydd
- Riskgrupperna för allvarlig coronavirussjkudom
Du hittar mer information och anvisningar om saken på Institutet för hälsa och välfärds samt social- och hälsovårdsministeriets webbplats.
IHV: Vanliga frågor om coronaviruset
STM: Beredskap för coronaviruset
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar för tillfället att man använder andningsskydd i hela landet. Närmare rekommendationer om användandet av andningsskydd i olika situationer beror på smittläget och kan variera regionalt.
I coronaepidemins accelerations- och spridningsfas rekommenderar THL användning av ansiktsskydd förutom i kollektivtrafiken, samt vid hobby- och frivilligverksamhet inomhus, om flera personer vistas i samma utrymme, i offentliga lokaler och vid offentliga tillställningar eftersom närkontakt inte alltid kan undvikas i dessa situationer.
THL:s rekommendation om ansiktsskydd gäller i första hand personer över 12 år. I coronaepidemins accelerations- och spridningfas rekommenderas att ansiktsskydd används i högskolor, läroanstalter på andra stadiet och grundskolor från och med årskurs sex. Ansiktsskydd rekommenderas också i skoltransporter och kollektivtrafiken under skolresor. I grundskolan kan rekommendationen om ansiktsskydd genomföras årskursvis oberoende av de enskilda elevernas ålder. I grundskoleundervisning där olika årskurser undervisas samtidigt behöver sjätteklassisterna inte heller använda andningsskydd under skoldagen.
Eftersom det är frågan om en rekommendation kan man inte förpliktiga elever eller studerande att använda andningsskydd. Det är ändå skäl att uppmuntra till användning av andningsskydd och ge anvisningar, så att vi på ett så effektivt sätt som möjligt kan stävja epidemin.
Kommunen och sjukvårdsdistriktet beslutar ifall man tar i bruk rekommendationen som gäller upptrappningsfasen. Därefter beslutar respektive aktör, så som t.ex. läroanstalten, hur och genom vilken form av begränsningar rekommendationen i praktiken kan genomföras.
Andningsskydd kan enligt regionala myndigheters rekommendationer även användas i andra situationer, där det är omöjligt att undvika närkontakt.
Institutet för hälsa och välfärd har inte utfärdat särskilda rekommendationer för användandet av andningsskydd inom det fria bildningsarbetet eller den grundläggande konstundervisningen. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att man använder andningsskydd i offentliga inomhusutrymmen och publikevenemang där man inte kan undgå närkontakt. Således är det befogat att använda andningsskydd inom det fria bildningsarbetet och den grundläggande konstundervisningen på motsvarande sätt som inom andra utbildningsformer.
- THL:s rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmask
- THL:s frågor och svar om rekommendationen att använda ansiktsmask
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets rekommendation till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronavirusepidemin 4.8.2020
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings-och kulturministeriets rekommendation till universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna under coronavirusepidemin 4.8.2020
Uppdaterad 12.1.2021 kl. 15.46Undervisnings- och kulturministeriet
-
Enligt moment 4 i § 20 a i lagen om grundläggande utbildning ordnas förskoleundervisning som närundervisning även under exceptionella undervisningsarrangemang för alla barn som deltar i förskoleundervisning. Anordnare av förskoleundervisning kan inte besluta att erbjuda förskoleundervisning endast på distans.
Förskoleundervisning kan ändå inte ordnas som närundervisning i de situationer som föreskrivs i lagen om smittsamma sjukdomar (§ 57: beslut om frånvaro, § 60: karantän och § 63: isolering). Ifall vårdnadshavarna så önskar, och ifall det är möjligt för anordnaren av förskoleundervisning, kan undervisningen ordnas på tillämpade sätt och med tillämpade redskap på distans. Anordnaren av förskoleundervisning är ändå inte skyldig att ordna förskoleundervisning på distans.
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.58Undervisnings- och kulturministeriet
-
Då vårdnadshavaren konstaterar infektionssymtom hos barnet, ska barnet inte gå till skolan eller delta i småbarnspedagogisk verksamhet. I sådana fall följer man THL:s anvisningar; anvisningarna hittar du på THL:s webbplats Barn och coronaviruset.
Ifall ett barn insjuknar i skolan eller inom småbarnspedagogiken under dagen, flyttas barnet omedelbart till ett separat rum för att vänta på vårdnadshavaren under tillsyn av en vuxen. Vuxna undviker närkontakt med den insjuknade genom att hålla ett tillräckligt avstånd. Ifall någon i personalen insjuknar under dagen, ska han eller hon lämna småbarnspedagogikens eller skolans utrymmen. Anordnaren av småbarnspedagogiken respektive undervisningen bör sörja för nödvändiga åtgärder för att den avbrutna verksamheten ska kunna fortsätta.
Det är kommunens eller sjukvårdsdistriktets läkare med ansvar för smittsamma sjukdomar som ansvarar för att utreda smittkedjan. Ifall någon i skolan eller inom småbarnspedagogiken konstateras vara smittad med coronavirus, utreder man ifall någon annan blivit utsatt. De utsatta spåras och försätts i allmänhet karantän i enlighet man lagen om smittsamma sjukdomar. En som smittats av coronaviruset bör således hålla sig borta skolan eller småbarnspedagogiken enligt de anvisningar som ges av läkaren med ansvar för smittsamma sjukdomar.
Institutet för hälsa och välfärd har preciserat praxis i anslutning till att testa barn för coronaviruset. Preciseringarna hittar du på THL:s webbplats Barn och coronaviruset.
- THL: Barn och coronaviruset
- THL: Karantän och isolering
- Anvisningar av Institutet för hälsa och välfärd samt undervisnings- och kulturministeriet till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronaepidemin 4.8.2020
Uppdaterad 8.10.2020 kl. 14.37Undervisnings- och kulturministeriet
-
De bästa och tryggaste lösningarna för småbarnspedagogiken och närundervisningen finner man på lokalt. Utbildningsanordnaren ger närmare anvisningar om de praktiska arrangemangen så att de lämpar sig för situationen i respektive enhet eller skola.
Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar (4.8.2020) följande:- Småbarnspedagogiken ordnas i mån av möjlighet så att grupperna inte blandas ihop eller sammanslås. Det rekommenderas att också personalen inom småbarnspedagogiken arbetar med samma barngrupp.
- Det rekommenderas att undervisningsgrupperna i lågstadierna hålls åtskilda under hela skoldagen. I de valfria ämnena kan undervisningsgruppen bytas om undervisningen inte kan ordnas på annat sätt. Om det exempelvis i högstadiet är omöjligt att hålla isär undervisningsgrupperna, satsar man på att hålla avstånd och på hygien samt strävar efter att sköta undervisningen i skift i mån av möjlighet.
- Inom småbarnspedagogiken och skolan strävar man efter att så få personer som möjligt vistas i samma rum genom att ordna verksamheten i skift och genom att utnyttja utrymmen utomhus strävar man efter att så få personer som möjligt ska vistas i samma utrymme. Tomma lokaler som lämpar sig för undervisning kan vid behov tas i undervisningsbruk.
- Måltiderna ordnas i mån av möjlighet med den egna klassen eller gruppen, inte som gemensamma måltider i matsalen. Matsalen kan dock användas i skift. God hygien ska iakttas av dem som tillreder maten, dem som delar ut maten och dem som kommer för att äta.
- Verksamheten i skolan och inom småbarnspedagogiken är inte sådana allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar som avses i lagen om sammankomster. Eventuella mötesbegränsningar tillämpas inte på verksamheten.
- Stora gemensamma tillställningar rekommenderas inte om inte tillräckliga avstånd och god hygien kan iakttas.
- Det rekommenderas att andra personer än barn och skolans och småbarnspedagogikens personal undviker att vistas på skolans eller den småbarnspedagogiska verksamhetens område. Barns och familjers möjlighet att bekanta sig med skolans eller småbarnspedagogikens verksamhet ordnas med beaktande av avstånd och hygien.
- Det rekommenderas att man undviker att personalen samlas och att exempelvis lärarmöten i första hand ordnas med distansförbindelser. För att förhindra spridning av smitta rekommenderas att personalen i regel inte flyttar från en enhet till en annan.
Bestämmelserna om gruppstorlekar och personaldimensionering gäller sådan den lyder i lagstiftningen om småbarnspedagogik och grundläggande utbildning.
- Anvisningar av Institutet för hälsa och välfärd samt undervisnings- och kulturministeriet till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronaepidemin uppdaterad 4.8.2020
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Det går att ordna terapi, rehabiliteringsverksamhet eller annat stöd som barnet behöver i småbarnspedagogikens utrymmen, med beaktande av hygienanvisningarna.
Meningen ”Andra personer än personalen vid skolan eller inom småbarnspedagogiken ska undvika att vistas på skolans eller den småbarnspedagogiska verksamhetens område.” betyder inte att man t.ex. inte kan ordna rehabilitering som barnet behöver i småbarnspedagogikens utrymmen.Undervisnings- och kulturministeriet
-
Enligt lagen om smittsamma sjukdomar kan det kommunala organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar inom sitt verksamhetsområde besluta att läroanstalternas och daghemmens lokaler ska stängas, om det är nödvändigt för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Beslut i ärendet fattas alltså inte av kommunens undervisningsväsende eller en enskild skola. Regionförvaltningsverket kan fatta motsvarande beslut inom sitt område om det behövs inom flera kommuners område. Besluten fattas för högst en månad. Åtgärderna ska genast avslutas när det inte längre finns någon smittrisk.
Ändringen av lagen om grundläggande utbildning (521/2020) möjliggör att utbildningsanordnaren efter ett beslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar genom ett eget beslut temporärt kan övergå till exceptionella undervisningsarrangemang, om undervisningen inte kan ordnas tryggt som närundervisning och det är nödvändigt för ordnandet av undervisningen. Syftet med den lagen är att säkerställa att undervisningen enligt lagen om grundläggande utbildning ordnas på ett tryggt sätt under höstterminen 2020.Undervisnings- och kulturministeriet
-
Det rekommenderas att de barn som deltar i den småbarnspedagogiska verksamheten inte besöker familjedagvårdarens hem innan det är klart att symtomen hos den familjemedlem som bor hos familjerådgivaren inte beror på coronaviruset.
Ifall ett barn, som omfattas av den dagvård som är på kommunens ansvar, är i behov av småbarnspedagogik under väntetiden för testresultatet, är det i första hand barnets hemkommun som ska ordna med en ersättande plats för småbarnspedagogisk verksamhet. Ifall familjens barn deltar i privat småbarnspedagogik och omfattas av stödet för privat dagvård, bör man komma överens om eventuell ersättande vård med den aktör som ordnar småbarnspedagogik.
Uppdaterad 3.9.2020
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Barn har rätt att delta i småbarnspedagogik och närundervisning inom den grundläggande utbildningen i årskurs 1–3 trots epidemin. Om smitta konstateras i en enskild skola eller ett daghem, kan barnen försättas i karantän. Barnets vårdnadshavare har då rätt att få dagpenning vid smittsam sjukdom. Om barnet är sjukt, iakttas arbetsavtalslagens och kollektivavtalens bestämmelser om tillfällig frånvaro från arbetet. Rätt till ersättning föreligger inte under tiden för frånvaro från arbetet.
Uppdaterad 15.10.2020 kl. 10.41Social- och hälsovårdsministeriet
Grundläggande utbildning
-
Utvärderingssamtal är ett av flera samarbetssätt för hemmet och skolan då det gäller att utvärdera eleven. Ifall det ordnas utvärderingssamtal är det viktigt att följa THL:s och UKM:s rekommendationer för en trygg skolgång under coronaepidemin. Enligt rekommendationerna bör man undvika att någon annan än eleverna eller skolans personal vistas på skolans område. Därför rekommenderas det att utvärderingssamtalens förs på distans. Varje skolenhet slår enligt de lokala bestämmelserna, anvisningarna och rekommendationerna fast den praxis som bäst passar den egna situationen och ger anvisningar åt vårdnadshavare, familjer och samarbetspartners om hur man följer den.
Att genomföra utvärderingssamtal är alltid ett lokalt beslut av utbildningsanordnaren. De nationella normerna ålägger inte alla elever och deras vårdnadshavare att delta i diskussionerna.
Uppdaterad 15.1.2021 kl. 14.29Undervisnings- och kulturministeriet
-
En elev ska delta i förskoleundervisning eller annan undervisning i enlighet med lagen om grundläggande utbildning om eleven inte av särskilda skäl tillfälligt har fått befrielse.
Man bör alltså alltid ansöka om tillstånd för frånvaro och skolan bedömer ifall det finns skäl att bevilja tillstånd. Utbildningsanordnaren och skolan kan tillsammans dra upp gemensamma riktlinjer för beviljandet av frånvaro. Eleverna bör behandlas likvärdigt. Även samarbete och att hitta ett gemensamt synsätt med familjerna är viktigt.
Till exempel sjukdom eller ifall någon i elevens familj tillhör riskgruppen med tanke på smittrisk är en godtagbar orsak för frånvaro. Det är den behandlande läkaren som bedömer situationen för en person i riskgruppen.
Endast ifall man på grund av hälsoskäl fattar beslut om särskilda undervisningsarrangemang för en elev ( 18 § i lagen om grundläggande utbildning), kan undervisningen ges på distans. Det här kan bli aktuellt bl.a. i fråga om barn som stannar hemma på grund av att de tillhör en riskgrupp. Arrangemanget är möjligt endast för enskilda elever av hälsoskäl. I beslutsfattandet kan en läkares utlåtande utnyttjas. 18 § och bestämmelserna där om särskilda undervisningsarrangemang har ingått i lagen om grundläggande utbildning redan före coronaepidemin.
Diskrimineringsombudsmannen rekommenderar att möjligheten till särskilda undervisningsarrangemang även ska ges sådana barn som av motiverade skäl är frånvarande på grund av en familjemedlems hälsotillstånd, ifall beslut om särskilda undervisningsarrangemang även fattas för barn som hör till riskgruppen. Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen rekommenderar att det här tillvägagångssättet följs temporärt under den akuta coronavirusepidemin.
Utbildningsanordnaren bör följa med frånvaron för en elev som deltar i grundläggande utbildning och meddela om olovlig frånvaro till elevens vårdnadshavare. Vårdnadshavaren bör se till att läroplikten fullföljs.
Undervisning som utnyttjar distansförbindelser och frånvaro från närundervisning är en annan sak än övergång till hemundervisning. Hemundervisning, dvs. fullgörande av läroplikt på något annat sätt än i skolan, förutsätter inte tillstånd av myndigheterna, dvs. i praktiken av kommunens undervisningsväsende.
Beslutet är vårdnadshavarens och vårdnadshavarens meddelande till skolan om att barnet övergår till hemundervisning räcker. Därefter är det vårdnadshavaren som har ansvar för att eleven tillägnar sig de kunskaper som motsvarar den grundläggande utbildningens lärokurs och för att den läropliktiga gör framsteg.
Kommunen är inte förpliktad att ordna undervisning för ett barn i hemundervisning. Kommunen är inte heller skyldig att ordna sådana tjänster eller förmåner för barnet som de elever som är inskrivna i skolan enligt lagen om grundläggande utbildning har rätt till enligt lagstiftningen om grundläggande utbildning.Uppdaterad 13.1.2021 kl. 15.32Undervisnings- och kulturministeriet
-
Man kan delta i verksamheten. Morgon- och eftermiddagsverksamheten ordnas i enlighet med normal lagstiftning. Den temporära ändringen av 20 a § i lagen om grundläggande utbildning, där det föreskrivs om möjligheten till exceptionella undervisningsarrangemang, inverkar inte på morgon - och eftermiddagsverksamheten.
För att undvika smitta rekommenderas det att onödiga närkontakter undviks inom morgon- och eftermiddagsverksamheten och klubbverksamheten. Verksamheten ordnas i den mån det är möjligt så att de undervisningsgrupper som bildats i skolan inte blandas ihop eller sammanslås i verksamheten. Det rekommenderas att personalen arbetar med en permanent grupp.
I verksamheten beaktas hygien som förebygger smitta. Anordnaren av morgon - och eftermiddagsverksamhet och klubbverksamhet kan sörja för barnens och arbetstagarnas säkerhet t.ex. genom att effektivisera städningen och genom att i morgon - och eftermiddagsverksamheten och klubbverksamheten verka i mindre grupper och grupper av permanent natur än vanligt.
Kommunen ansvarar för att den morgon - och eftermiddagsverksamhet som kommunen anskaffat är lagenlig. Kommunen styr serviceproducenten att följa nationella anvisningar för att undvika smitta.Uppdaterad 13.1.2021 kl. 15.24Undervisnings- och kulturministeriet
-
Undervisningen ska ordnas i enlighet med lagen om grundläggande utbildning. I undervisningen ska man iaktta undervisningens timantal per år och vecka. I skolorna kan man inte avvika från den riksomfattande timfördelningen. Även under exceptionella undervisningsarrangemang ska elevens rätt till undervisning tryggas i enlighet med denna lag eller bestämmelser eller föreskrifter som utfärdats med stöd av den.
Grundläggande utbildning ges eleverna i första och andra årskursen under i genomsnitt minst 20, i tredje årskursen under i genomsnitt minst 22, i fjärde årskursen under i genomsnitt minst 24, i femte och sjätte årskursen under i genomsnitt minst 25 timmar, i sjunde och åttonde årskursen under i genomsnitt minst 29 och i nionde årskursen under i genomsnitt minst 30 timmar per arbetsvecka.
I statsrådets förordning om målen för och timfördelningen inom den grundläggande utbildningen föreskrivs närmare om fördelningen av den tid som används för den grundläggande utbildningen mellan undervisningen i olika läroämnen och ämnesgrupper samt elevhandledningen.
I undervisningen ska följas en lokal läroplan som godkänts i enlighet med de riksomfattande grunderna för läroplanen.
I 9 § i förordningen om grundläggande utbildning föreskrivs om planering av undervisningen och arbetstiderna. Enligt den ska utbildningsanordnaren varje läsår utarbeta en plan som baserar sig på läroplanen och i vilken bestäms om den allmänna undervisningen, undervisningstimmarna och annan verksamhet som ordnas i samband med undervisningen samt arbetstiderna, den undervisning som ges utanför skolan samt andra behövliga frågor som hänför sig till ordnandet av undervisningen. Utbildningsanordnaren ska på förhand informera eleverna och deras vårdnadshavare om centrala frågor som avses ovan.
På lokal nivå kan man bli tvungen att göra ändringar i läsårets plan för gradering av undervisningen.Undervisnings- och kulturministeriet
-
En elev som deltar i undervisning har rätt till en trygg studiemiljö. Ifall ett barn eller barnets familjemedlem hör till riskgruppen är det den behandlande läkaren som bedömer ifall kan återvända till skolan eller till småbarnspedagogiken.
Inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt annan undervisning som ges i enlighet med lagen om grundläggande utbildning, bör eleven delta i undervisningen ifall hen inte av särskilda skäl tillfälligt har beviljats befrielse. Sjukdom, eller ifall eleven eller en familjemedlem hör till riskgruppen då det gäller smittrisk, är ett godtagbart skäl för frånvaro. Läkaren bedömer behovet av frånvaro. Den behandlande läkaren bedömer ifall man hör till riskgrupper. Övrig frånvaro beviljas på basis av normal praxis. Man kommer överens med läraren om uppgifter som bör göras under frånvaron.
Ifall en elev inte kan delta i undervisningen, t.ex. p.g.a. hälsoskäl, kan man fatta ett individuellt beslut om särskilda undervisningsarrangemang i enlighet med § 18 i lagen om grundläggande utbildning. Undervisningen kan då undantagsvis ges som distansundervisning, så att eleven tryggt kan studera hemma. Det här kan bli aktuellt i fråga om riskgrupper. Arrangemanget är möjligt endast i enskilda fall. I beslutsfattandet kan man utnyttja läkarens bedömning.
Diskrimineringsombudsmannen rekommenderar att möjligheten till särskilda undervsningsarrangemang ska erbjudas även barn som är lovligt frårvarande på grund av en familjemedlems hälsotillstånd, ifall man har särskilda undervisningsarrangemang för barn i riskgruppen. Undervisnings- och kulturministeriet samt Utbildningsstyrelsen rekommenderar att man tillfälligt gör så under den akuta coronavirusepidemin.
Arbetssäkerheten för lärare och andra som arbetar i skolor eller inom småbarnspedagogiken är på undervisnings- eller småbarnspedagogiksanordnares, dvs. på arbetsgivarens ansvar. Arbetsgivaren bör enligt lagen om arbetssäkerhet på förhand utreda hur lärarna kan arbeta inom närundervisningen utan att utsätta sig för fara. I bedömningen bör man beakta även enskilda anställdas hälsotillstånd. Ifall en person som hör till rskgruppen upplever att hen inte kan arbeta tryggt inom närundervisningen, bör hen ända sig till sitt arbetsskyddsombud och arbetshälsovården.
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 13.05Undervisnings- och kulturministeriet
-
Svår coronavirusjuka är sällsynt hos barn. Det är sällsynt att barn drabbas av svår coronavirussjukdom och risken för Nej en sådan är inte större hos personer som är friska och inte heller hos majoriteten av de barn och unga som har en långvarig sjukdom. Till riskgruppen för svår coronavirussjukdom hör barn vars underliggande sjukdom även i övrigt medför en ökad risk för allvarliga infektioner.
Den behandlande läkaren bedömer om barnet kan delta i närundervisning eller småbarnspedagogik, om barnet eller hans eller hennes familjemedlem har en svår grundläggande sjukdom eller om barnet behöver regelbunden medicinering som sänker försvarsförmågan. Vid beslut om enskilda arrangemang inom småbarnspedagogiken och skolan kan man utnyttja en läkares bedömning.
I förskoleundervisning och grundläggande utbildning samt i annan undervisning enligt lagen om grundläggande utbildning ska eleven delta i undervisningen, om inte eleven av särskilda skäl tillfälligt har beviljats befrielse. En sjukdom eller att eleven eller hans eller hennes familjemedlem hör till en riskgrupp med tanke på smittorisken är en godtagbar grund för frånvaro. Läkaren kan bedöma behovet av frånvaro. Tillhörigheten till riskgruppen grundar sig på den behandlande läkarens bedömning av personens situation. Andra personer än de som hör till riskgruppen kan beviljas frånvaro i enlighet med normal praxis. De uppgifter som ska utföras under frånvarotiden avtalas med läraren.
Om en elev t.ex. av skäl som hänför sig till hans eller hennes hälsotillstånd inte kan delta i närundervisning, kan ett individuellt beslut om särskilda undervisningsarrangemang enligt 18 § i lagen om grundläggande utbildning fattas för eleven. Undervisningen kan då undantagsvis ges t.ex. som distansundervisning, varvid eleven tryggt kan studera hemifrån. Ett sådant arrangemang kan komma i fråga när det gäller elever som hör till riskgrupper och som stannar hemma. Arrangemanget är möjligt endast för enskilda elever av hälsoskäl. Vid beslutsfattandet kan läkarens bedömning utnyttjas. 18 § i lagen om grundläggande utbildning och de särskilda undervisningsarrangemangen har varit en del av lagen om grundläggande utbildning redan före koronavirusepidemin.
När det gäller lärare och andra som arbetar i skolor eller småbarnspedagogik ansvarar den som ordnar undervisningen eller småbarnspedagogiken, dvs. arbetsgivaren, för arbetarskyddet. I fråga om anställda vid skolor eller inom småbarnspedagogiken grundar sig åtgärderna på arbetsgivarens riskbedömning. Arbetsgivaren ska i enlighet med arbetarskyddslagen på förhand utreda hur lärarna kan arbeta inom närundervisningen utan att äventyra sin hälsa. Vid bedömningen beaktas också enskilda arbetstagares hälsotillstånd. Företagshälsovården stöder arbetsgivaren vid riskbedömningen. Om en person som hör till en riskgrupp upplever att han eller hon inte tryggt kan arbeta inom närundervisningen, kan han eller hon vända sig till sin egen arbetarskyddsfullmäktige och företagshälsovården i ärendet.- Arbetshälsoinstitutets anvisningar om åtgärder för arbetsgivare i anslutning till coronaepidemin
- Arbetsskyddsförvaltningens svar på frågor om corona, anställningsförhållanden och arbetarskydd
- Riskgrupperna för allvarlig coronavirussjkudom
Du hittar mer information och anvisningar om saken på Institutet för hälsa och välfärds samt social- och hälsovårdsministeriets webbplats.
IHV: Vanliga frågor om coronaviruset
STM: Beredskap för coronaviruset
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar för tillfället att man använder andningsskydd i hela landet. Närmare rekommendationer om användandet av andningsskydd i olika situationer beror på smittläget och kan variera regionalt.
I coronaepidemins accelerations- och spridningsfas rekommenderar THL användning av ansiktsskydd förutom i kollektivtrafiken, samt vid hobby- och frivilligverksamhet inomhus, om flera personer vistas i samma utrymme, i offentliga lokaler och vid offentliga tillställningar eftersom närkontakt inte alltid kan undvikas i dessa situationer.
THL:s rekommendation om ansiktsskydd gäller i första hand personer över 12 år. I coronaepidemins accelerations- och spridningfas rekommenderas att ansiktsskydd används i högskolor, läroanstalter på andra stadiet och grundskolor från och med årskurs sex. Ansiktsskydd rekommenderas också i skoltransporter och kollektivtrafiken under skolresor. I grundskolan kan rekommendationen om ansiktsskydd genomföras årskursvis oberoende av de enskilda elevernas ålder. I grundskoleundervisning där olika årskurser undervisas samtidigt behöver sjätteklassisterna inte heller använda andningsskydd under skoldagen.
Eftersom det är frågan om en rekommendation kan man inte förpliktiga elever eller studerande att använda andningsskydd. Det är ändå skäl att uppmuntra till användning av andningsskydd och ge anvisningar, så att vi på ett så effektivt sätt som möjligt kan stävja epidemin.
Kommunen och sjukvårdsdistriktet beslutar ifall man tar i bruk rekommendationen som gäller upptrappningsfasen. Därefter beslutar respektive aktör, så som t.ex. läroanstalten, hur och genom vilken form av begränsningar rekommendationen i praktiken kan genomföras.
Andningsskydd kan enligt regionala myndigheters rekommendationer även användas i andra situationer, där det är omöjligt att undvika närkontakt.
Institutet för hälsa och välfärd har inte utfärdat särskilda rekommendationer för användandet av andningsskydd inom det fria bildningsarbetet eller den grundläggande konstundervisningen. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att man använder andningsskydd i offentliga inomhusutrymmen och publikevenemang där man inte kan undgå närkontakt. Således är det befogat att använda andningsskydd inom det fria bildningsarbetet och den grundläggande konstundervisningen på motsvarande sätt som inom andra utbildningsformer.
- THL:s rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmask
- THL:s frågor och svar om rekommendationen att använda ansiktsmask
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets rekommendation till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronavirusepidemin 4.8.2020
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings-och kulturministeriets rekommendation till universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna under coronavirusepidemin 4.8.2020
Uppdaterad 12.1.2021 kl. 15.46Undervisnings- och kulturministeriet
-
Förutsättningarna för övergången till exceptionella undervisningsarrangemang regleras i § 20 a i lagen om tillfällig ändring av lagen om grundläggande utbildning samt § 8 a i lagen om tillfällig ändring av lagen om Europeiska skolan i Helsingfors samt i förarbetet kring lagarna.
Förutsättningarna för övergången till exceptionella undervisningsarrangemang beskrivs även mer ingående i dokumenten i anslutning till riksdagens behandling av lagarna.
Övergången till exceptionella undervisningsarrangemang
1. Utvärdering av smittsituationen, bekämpningsarbete och beredskap
Enligt § 7 och 8 i lagen om smittsamma sjukdomar hör en allmän bedömning av smittläget och regionalt och lokalt bekämpningsarbete till regionförvaltningsverkens och kommunernas uppgifter.
Den läkare som vid hälsovårdscentralen ansvarar för smittsamma sjukdomar ska utreda arten och utbredningen av en misstänkt eller konstaterad smittsam sjukdom samt vidta behövliga åtgärder för att förhindra att sjukdomen sprids. Bekämpande av smittsamma sjukdomar omfattar i denna lag förebyggande, tidigt konstaterande och uppföljning av smittsamma sjukdomar, behövliga åtgärder för utredning eller bekämpning av epidemier samt undersökning, vård och medicinsk rehabilitering av den som insjuknat eller misstänks ha insjuknat i en smittsam sjukdom samt bekämpning av vårdrelaterade infektioner.
Som en del av beredskapen planerar utbildningsanordnaren åtgärder och praxis i anslutning till de avvikande undervisningsarrangemangen. Särskilt bör man vid undervisnings som genomförs med hjälp av fjärruppkoppling fästa uppmärksamhet vid hur tjänsterna ordnas praktiskt (t.ex. information, skolmat, stöd för lärande och skolgång, elevvård, personalens arbetsfördelning och uppgifter).
Övergången till exceptionella undervisningsarrangemang och åtgärder i anslutning till detta antecknas i utbildningsanordnarens årsplan och i den skolspecifika elevvårdsplanen. Ändringar i ovannämnda planer kan antecknas i en särskild bilaga.
2. Beslut om stängning av undervisningsutrymmen
När en allmänfarlig smittsam sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig smittsam sjukdom som medför omfattande smittrisk har konstaterats eller med fog kan väntas förekomma, kan det kommunala organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar med stöd av § 58 i lagen om smittsamma sjukdomar inom sitt verksamhetsområde fatta beslut om att stänga verksamhetsenheter som används för undervisning. Regionförvaltningsverket kan fatta motsvarande beslut inom sitt område om det behövs inom flera kommuners område.
Myndigheten med ansvar för smittsamma sjukdomar fattar beslut om saken.Myndigheten med ansvar för smittsamma sjukdomar och utbildningsanordnarna bör samarbeta för att trygga rätten till närundervisning för elever i såbar ställning
3. Utbildningsanordnarens bedömning av hur tryggt det är att ordna undervisning och hur nödvändigt det är att övergå till exceptionella undervisningsarrangemang
Utbildningsanordnaren bedömer ifall man med stöd av § 58 i lagen om smittsamma sjukdomar på ett tryggt sätt kan ordna undervisning i slutna utrymmen i enlighet med § 29 i lagen om grundläggande utbildning. Vid bedömningen är det bra att samarbeta med lokala eller regionala smittmyndigheter.
Vid bedömningen kan man utnyttja rekommendationen av Institutet för hälsa och välfärd och undervisnings- och kulturministeriet som publicerades den 4 augusti 2020 för anordnare av undervisning och småbarnspedagogik. Utbildningsanordnaren bedömer ifall undervisning kan ordnas tryggt med beaktande av t.ex. avstånd och hygien eller genom att spjälka upp undervisningen och skolaktiviteter genom att t.ex. använda temporära lokaler eller andra lokaler som står till buds. Därutöver bör utbildningsanordnaren bedöma ifall det är nödvändigt att övergå till exceptionella undervisningsarrangemang för att undervisningen ska vara trygg. Bedömningen av nödvändigheten görs utgående från lokala förhållanden.
Utbildningsanordnaren bör bedöma alla alternativa sätt att ordna undervisningen som närundervisning, vilket innebär att övergången till exceptionella undervisningsarrangemang är den sista utvägen.
4. Beslut om att övergå till exceptionella undervisningsarrangemang
Undervisningsanordnaren fattar beslut om att övergå till exceptionella undervisnigsarrangemang med stöd av § 20 i lagen om grundläggande utbildning
Utbildningsanordnaren fattar beslut om saken.I beslutet bör framgå bl.a. nödvändigheten i att övergå till exceptionella undervisningsarrangemang, hur länge arrangemangen ska pågå, platsen för den tillämpade undervisningen, vilka skolor, årskurser och undervisningsgrupper beslutet gäller samt hur undervisningen, stöd i lärandet och skolgången, skolbespisningen samt övriga studiesociala förmåner och elevvården ordnas under de exceptionella arrangemangen. Till beslutet bifogas anvisningar för att ansöka om ändring.
5. Information och kommunikationUndervisningsanordnaren informerar och beslutets innehåll och om allmänna riktlinjer.
Utbildningsanordnaren handleder elever och vårdnadshavare om hur undervisningen ordnas praktiskt.Utbildningsanordnaren informerar och handleder personalen om anvisningar i anslutning till undervisningsarrangemangen och om det praktiska.
6. Verkställande och uppföljningUtbildningsanordnaren erbjuder stöd för verkställandet till regionens skolor och personal.
Utbildningsanordaren följer med och ger anvisningar om övergången till exceptionella undervisnigsarrangemang.
Man tar tag i eventuella brister och granskar vid behov beslut.
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.48Undervisnings- och kulturministeriet
-
Lagen om grundläggande utbildning och lagen om Europeiska skolan i Helsingfors har ändrats temporärt och är i kraft 1.1.-31.7.2021. Lagändringen möjliggör att undervisningsanordnaren kan besluta om att övergå till exceptionella undervisningsarrangemang ifall coronasituationen kräver det. Genom lagändringen tryggas möjligheten att ordna undervisning i enlighet med lagen om grundläggande utbildning på ett tryggt sätt också under vårterminen 2021.
Den föreslagna temporära lagen motsvarar till sitt innehåll i huvudsak den nu gällande lagen.
Mer information (Riksdagen)
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 14.18Undervisnings- och kulturministeriet
-
Enligt 31 § 2 mom. i lagen om grundläggande utbildning har elever i närundervisning rätt att varje arbetsdag avgiftsfritt få en fullvärdig måltid som är ändamålsenligt ordnad och övervakad. Elever i närundervisning kan delta i skolbespisningen med beaktande av hygien- och avståndsrekommendationerna.
Eftersom syftet med exceptionella undervisningsarrangemang är att stävja smittspridningen bör utbildningsanordnaren beakta detta då bespisning ordnas. Att ordna bespisning på vanligt vis skulle öka närkontakterna i skolan avsevärt. Utbildningsanordnaren bör ordna bespisningen med beaktande av de egna omständigheterna samt vid bedömningen utnyttja kommunens kompetens i fråga om stävjande av smittsamma sjukdomar, eftersom situationen med coronaviruset kan variera.
Utbildningsanordnaren är skyldig att ge alla elever en avgiftsfri måltid även i undervisning som ges i annan form än som närundervisning.
Utbildningsanordnaren är inte skyldig att ordna med transport av mat till elevens hem.
Utbildningsanordnaren bör se till att elevens rätt till en måltid tillgodoses även under distansundervisning. Utbildningsanordnaren bör t.ex. planera hur de elever som bor längst bort få sin måltid. Skolbespisningen bör ordnas så att bespisning eller hämning av mat är möjlig under skoldagen samt att resorna för att hämta mat inte blir för långa och utmanande.
Under undervisning som sker på distans förutsätts inte samordnad bespisning eller fullvärdiga måltider, eftersom det kan vara utmanande att erbjuda färskvaror.
Att erbjuda måltider innebär i princip inte att man får ingredienser, utan måltiden ska vara färdigt tillredd. Med tillstånd av vårdnadshavaren kan ett alternativ ändå vara en matkasse med ingredienser. Måltiden kan inte ersättas med pengar och måltiden kan inte erbjudas beroende på prövning.
Man beaktar specialdieter.
Se även: Hur garanterar man att barnen inom småbarnspedagogiken och eleverna i skolorna håller tillräckligt avstånd från varandra, t.ex. i bespisningen och under rasterna?
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.53Undervisnings- och kulturministeriet
-
Grundläggande utbildning ordnas i första hand som närundervisning, men ifall det inte går att ordna närundervisningen på ett tryggt sätt kan man övergå till exceptionella undervisningsarrangemang. Ändringen regleras av den temporära ändringen i lagen om grundläggande utbildning. I lagen anvisas särskilt om vilka elever som alltid bör få närundervisning.
Närundervisning
Exceptionella undervisningsarrangemang gäller inte
- förskoleelever
- elever i årskurserna 1-3 inom den grundläggande utbildningen
- elever som fått beslut om särskilt stöd (17 § i lagen om grundläggande utbildning)
- elever med förlängd läroplikt (25 § 2 mom. i lagen om grundläggande utbildning)
- elever inom förberedande undervisning (5 § i lagen om grundläggande utbildning)
Ovan nämna elever får i princip närundervisning också under exceptionella undervisningsarrangemang. Det kan ändå bli aktuellt att tillämpa paragraferna i lagen om smittsamma sjukdomar som gäller isolering eller karantän. Då har dessa elever rätt till undervisning med exceptionella undervisningsarrangemang genom fjärruppkoppling, med stöd av § 18 i lagen om grundläggande utbildning.
Ifall eleven t.ex. på grund av skäl i anslutning till det egna hälsotillståndet inte kan delta i närundervisning är det möjligt att fatta ett enskilt beslut om särskilda undervisningsarrangemang på basis av § 18 i lagen om grundläggande utbildning.
Undervisning genom att varva närundervisning och distansundervisning
Utbildningsanordnarens beslut om att övergå till exceptionella undervisningsarrangemang kan beröra till exempel en enskild skola eller alla skolor och enheter som hör till utbildningsanordnaren. Under de exceptionella undervisningsarrangemangen kan undervisningen ordnas genom att utnyttja fjärruppkoppling.
För att undvika fysisk kontakt mellan eleverna och undervisningspersonalen samt den övriga personalen kan undervisningen ordnas till exempel som en kombination av distans- och närundervisning, där man turas om med när- och distansundervisning t.ex. varannan vecka eller med en annan rytm som passar utbildningsanordnaren. Då får t.ex. en del av undervisningsgruppen närundervisning och den andra distansundervisning.
Utbildningsanordnaren kan också besluta att alla elever övergår till distansundervisning. I så fall bör närundervisning ändå ordnas för de elever som särskilt nämns i lagen om grundläggande utbildning (20 a §:n 4 mom).
Med beaktande av jämlikheten mellan eleverna bör undervisningen ordnas så att eleven i första hand får närundervisning och distansperioderna blir så korta som möjligt. Elever som riskerar att bli utslagna från utbildningen kan delta i närundervisning under de exceptionella undervisningsarrangemangen.
Elevens undervisning kan även ordnas med särskilda undervisningsarrangemang enligt 18 § 1 mom. 3 punkten i lagen om grundläggande utbildning på grund av skäl i anslutning till elevens eget hälsotillstånd.
Se även: ”Hur gör man om en elev eller en lärare till hör en riskgrupp eller om det i deras familj finns personer som tillhör en riskgrupp?”
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.56Undervisnings- och kulturministeriet
-
Utgångspunkten är att den grundläggande utbildningen ordnas som närundervisning. Utbildningsanordnaren ansvarar för att skolor och lärare ordnar undervisning enligt lagen om grundläggande utbildning och läroplanen.
Lagen om grundläggande utbildning har ändrats temporärt så att om undervisningen på grund av ett beslut som meddelats med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar inte kan ordnas tryggt som närundervisning, kan utbildningsanordnaren genom sitt beslut övergå till exceptionella undervisnings-arrangemang med stöd av 20 a § i lagen om grundläggande utbildning .
Undervisningen kan genomföras exempelvis enligt en modell som kombinerar distansundervisning och närundervisning, så att man växlar mellan undervisning med hjälp av distansförbindelser och närundervisning veckovis eller med någon annan rytm som utbildningsanordnaren bedömer lämplig. Avsikten är att distansundervisningen inte ska vara i bruk mer än vad som är nödvändigt av hälsoskäl.
Lagstiftningen är temporär och lagen är i kraft 1.1.–31.7.2021. Målet är att ge utbildningsanordnarna verktyg att agera utifrån lokala utgångspunkter vid smittsam sjukdom. Bedömningen av huruvida närundervisningen är ska ordnas på ett säkert sätt görs i samråd med den regionala myndighet som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar.
Se: ”Hur övergår man till exceptionella undervisningsarrangemang?”Därutöver kan undervisningen för enskilda elever med stöd av moment 5 i paragraf 20 a i lagen om grundläggande utbildning ordnas med särskilda undervisningsarrangemang, t.ex. på distans. Exceptionella undervisnigsarrangemang kan användas om undervisningen för en elev inte kan ordnas som närundervisning i situationer som avses i § 57 (beslut om frånvaro), § 60 (karantän) och § 63 (isolering) Ett beslut om sådana arrangemang får vara i kraft under högst giltighetstiden för ett ovan avsett beslut om en elev som meddelats med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar.
Elevens undervisning kan även ordnas med särskilda undervisningsarrangemang enligt 18 § 1 mom. 3 punkten i lagen om grundläggande utbildning på grund av skäl i anslutning till elevens eget hälsotillstånd.
Se även: ”Hur gör man om en elev eller en lärare till hör en riskgrupp eller om det i deras familj finns personer som tillhör en riskgrupp?”
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.57Undervisnings- och kulturministeriet
-
Enligt moment 4 i § 20 a i lagen om grundläggande utbildning ordnas förskoleundervisning som närundervisning även under exceptionella undervisningsarrangemang för alla barn som deltar i förskoleundervisning. Anordnare av förskoleundervisning kan inte besluta att erbjuda förskoleundervisning endast på distans.
Förskoleundervisning kan ändå inte ordnas som närundervisning i de situationer som föreskrivs i lagen om smittsamma sjukdomar (§ 57: beslut om frånvaro, § 60: karantän och § 63: isolering). Ifall vårdnadshavarna så önskar, och ifall det är möjligt för anordnaren av förskoleundervisning, kan undervisningen ordnas på tillämpade sätt och med tillämpade redskap på distans. Anordnaren av förskoleundervisning är ändå inte skyldig att ordna förskoleundervisning på distans.
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.58Undervisnings- och kulturministeriet
-
Då eleven är i karantän kan undervisningen ordnas genom särskilda undervisningsarrangemang, t.ex. som distansundervisning genom fjärruppkoppling.
En myndighet som enligt lagen om smittsamma sjukdomar har befogenheter kan fatta beslut om en elevs frånvaro från en läroanstalt (57 §), karantän (60 §), och isolering (63 §). Beslut om frånvaro och isolering kan fattas för en period på högst två månader och beslut om karantän för högst en månad.
Enligt moment 5 i § 20 a i lagen om grundläggande utbildning kan undervisningen ordnas med särskilda undervisningsarrangemang ifall undervisningen för en elev inte kan ordnas som närundervisning i situationer som avses ovan (enligt 18 § 1 mom. 3 punkten). Ett beslut om sådana arrangemang får vara i kraft under högst giltighetstiden för ett ovan avsett beslut om en elev som meddelats med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar.
Elevens rätt till avgiftsfri grundläggande utbildning och tjänster i enlighet med lagen om grundläggande utbildning ändras inte i ovan nämnda smittsituationer. Eleven har under karantän och isolering samma rättigheter och förmåner som elever som på grund av exceptionella undervisningsarrangemang får undervisning på distans.
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.59Undervisnings- och kulturministeriet
-
Coronaepidemin och distansundervisningsperioderna har ökat stödbehovet hos barn och unga. En fullständig eller till och med förstärkt arbetsinsats av elevhälsovårdstjänsterna, dvs. skolhälsovårdaren och skolläkaren, kuratorn och psykologen, behövs som stöd för eleverna, föräldrarna och lärarna.
Skolans anställda ska omedelbart vara i kontakt med elevvårdens psykolog- eller kuratorstjänster om man bedömer att en elev är i behov av dessa tjänster. Om det inte är möjligt att ta kontakt med elevvårdens tjänster tillsammans med eleven eller vårdnadshavaren, ska man informera dem om att man kontaktat elevvården. Man ska på samma gång, oberoende av bestämmelserna om sekretess, lämna ut de uppgifter åt psykologen eller kuratorn som behövs för att göra en bedömning av behovet av stöd. Behovet att kontakta elevvården kan grunda sig på såväl elevens svårigheter med lärandet som på problem med den psykiska hälsan eller sociala problem.
Eleverna ska vid behov hänvisas till skolhälsovårdens tjänster i enlighet med normala förfaranden.
Elevvården genomförs med iakttagande av läroplanen. Elevvården styrs av en skolspecifik elevvårdsplan.
Elevvårdstjänsterna ordnas så att eleverna själva lätt kan ta kontakt med tjänsterna och lärarna har möjlighet att med låg tröskel konsultera de sakkunniga inom elevvården.
De anställda inom elevvården och de yrkespersoner som ansvarar för rehabiliterings- och terapitjänsterna kan vid behov överföra sina arbetsuppgifter från en skola till en annan.
Hygienanvisningarna beaktas när elevvårdstjänster och rehabiliterings- och terapitjänster ordnas.
Inom närundervisningen framhävs den generellt inriktade elevvårdens betydelse. I skolans elevvårdsgrupp är det bra att på förhand planera hur arbetet ska gå till och vilken arbetsfördelning som behövs inom skolan.Kommunen är, enligt lagen om elev- och studerandevård, skyldig att utan undantag ordna elevvård och elevvårdstjänster även under exceptionella undervisningsarrangemang. Utbildningsanordnaren bör bedöma hur tillgängliga elevvårdens tjänster är i samband med undervisnings som ordnas på distans. Elevvårdens betydelse kan bli särskilt viktig i tider då undervisningen sker på distans, då det gäller att hitta stödet från gemenskapen. Därtill bör man även inom samarbetet mellan olika förvaltningsområden fästa särskild uppmärksamhet vid att trygga alla barns och familjers välbefinnande.
Elevvårdstjänster kan ordnas i skolans lokaler. Meningen i undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds rekommendation ”Andra än barns samt skolans och småbarnspedagogikens personals vistelse inom skolans eller småbarnspedagogikens område ska undvikas” innebär inte att elevvården inte kan skötas i skolans lokaler.
- UBS: Ordnande av grundläggande utbildning från och med 1.1.2021
- THL: Neuvolan ja opiskeluhuollon palvelujen järjestäminen koronavirustilanteessa (på finska)
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.59Undervisnings- och kulturministeriet
-
Enligt lagen om grundläggande utbildning har eleverna rätt att få undervisning och elevhandledning samt tillräckligt stöd vid inlärning och skolgång genast när behov uppstår. Utbildningsanordnaren är skyldig att ordna stöd för lärandet på de sätt som är möjliga med tanke på omständigheterna under exceptionella undervisningsarrangemang, karantän och isolering.
Behovet av intensifierat och särskilt stöd för eleverna kan accentueras under rådande exceptionella undervisningsarrangemang. Behovet framhävs i undervisning som genomförs på distans, där det kan uppstå behov av stöd för inlärning också för elever som inte tidigare har behövt stöd för inlärning och skolgång. Man bör se till att problemsituationerna identifieras och att man ingriper i dem i tid.
Även om undervisningen annars på grund av epidemi undantagsvis ordnas t.ex. genom att man växlar mellan undervisning som använder sig av distansförbindelser och närundervisning (temporär ändring av 20 a § i lagen om grundläggande utbildning 521/2020), ordnas undervisningen under vårterminen 2021 som närundervisning.
- elever som fått beslut om särskilt stöd (17 § i lagen om grundläggande utbildning)
- elever med förlängd läroplikt (25 § 2 mom. i lagen om grundläggande utbildning)
- elever inom förberedande undervisning (5 § i lagen om grundläggande utbildning)
- samt elever i förskoleundervisning och i årskurs 1–3 i den grundläggande utbildningen.
Även elever i sårbar situation kan med stöd av 20 a § 4 mom. i lagen om grundläggande utbildning övergå till exceptionella undervisningsarrangemang enligt 3 punkten i 18 § i 20 a § 5 mom. i lagen om grundläggande utbildning, om undervisningen för eleven inte kan ordnas som närundervisning i sådana situationer som avses i lagen om smittsamma sjukdomar (57 § beslut om frånvaro, 60 § karantän, 63 § isolering).
Utbildningsanordnaren ansvarar för att ge skolor och lärare anvisningar så att alla barn har lika möjligheter att få stöd och se till att följdverkningarna av de exceptionella förhållanden som coronaepidemin föranleder blir så små som möjligt med avseende på elevens kunnande. De statsunderstöd som undervisnings- och kulturministeriet beviljar bidrar till att utjämna följdverkningarna av de exceptionella förhållandena på småbarnspedagogiken samt förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Detta innebär extra satsningar som ska att stödja barns och elevers utveckling, lärande och välbefinnande, förbättra förutsättningarna för deras lärande, handledningen av dem samt andra stödåtgärder. För psykolog- och kuratorstjänster har anvisats finansiering genom en höjning av statsandelen för basservice i tilläggsbudgeten.
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.58Undervisnings- och kulturministeriet
-
Det går inte i enlighet med lagen om grundläggande utbildning att stänga skolor endast för säkerhets skull. Det är möjligt att stänga skolor med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar, men det måste vara nödvändigt för att förhindra spridningen av epidemin. Det är i så fall kommunens förvaltningsorgan med ansvar för smittsamma sjukdomar som beslutar om att stänga skolutrymmen. Beslut i ärendet fattas alltså inte av kommunens undervisningsväsende eller en enskild skola. Regionförvaltningsverket kan fatta motsvarande beslut inom sitt område om det behövs inom flera kommuners område. Besluten fattas för högst en månad. Åtgärderna ska genast avslutas när det inte längre finns någon smittrisk.
Ändringen av lagen om grundläggande utbildning (521/2020) möjliggör att utbildningsanordnaren efter ett beslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar genom ett eget beslut temporärt kan övergå till exceptionella undervisningsarrangemang, om coronepidemin kräver det. Genom lagen säkerställs att undervisningen enligt lagen om grundläggande utbildning ordnas på ett tryggt sätt under vårterminen 2021. Prövningen av övergången till exceptionella undervisningsarrangemang sker från fall till fall. Utbildningsanordnaren kan inte övergå till exceptionella undervisningsarrangemang bara för säkerhets skull.
Beslut om karantän för elever eller personal fattas av den läkare i tjänsteförhållande som i kommunen ansvarar för smittsamma sjukdomar eller av den läkare i tjänsteförhållande som i samkommunen för sjukvårdsdistriktet ansvarar för smittsamma sjukdomar. Beslut fattas inte t.ex. av kommunens undervisningsväsende.Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.56Undervisnings- och kulturministeriet
-
Ändringen i lagen om grundläggande utbildning (521/2020) möjliggör att anordnaren av undervisning efter ett beslut i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar själv kan fatta beslut om tillfälliga exceptionella undervisningsarrangemang, ifall undervisningen inte kan ordnas tryggt som närundervisning och det är nödvändigt för att kunna ordna undervisning.
Enligt moment 1 i § 20 a i lagen om grundläggande utbildning ska beslutet om att övergå till exceptionella undervisningsarrangemang fattas av utbildningsanordnaren. Ifall utbildningen ordnas av kommunen är det den kommunala instans eller tjänsteinnehavare som förskrivs i § 90 i kommunallagen (410/2015).
I fråga om undervisning som ordnas av staten eller ett registrerat samfund eller stiftelse fattas beslutet av den instans som föreskrivs i § 4 i lagen om förvaltning av utbildning som ordnas av staten och privata (634/1998).
Uppdaterad 30.12.2020 kl. 13.54Undervisnings- och kulturministeriet
-
Då vårdnadshavaren konstaterar infektionssymtom hos barnet, ska barnet inte gå till skolan eller delta i småbarnspedagogisk verksamhet. I sådana fall följer man THL:s anvisningar; anvisningarna hittar du på THL:s webbplats Barn och coronaviruset.
Ifall ett barn insjuknar i skolan eller inom småbarnspedagogiken under dagen, flyttas barnet omedelbart till ett separat rum för att vänta på vårdnadshavaren under tillsyn av en vuxen. Vuxna undviker närkontakt med den insjuknade genom att hålla ett tillräckligt avstånd. Ifall någon i personalen insjuknar under dagen, ska han eller hon lämna småbarnspedagogikens eller skolans utrymmen. Anordnaren av småbarnspedagogiken respektive undervisningen bör sörja för nödvändiga åtgärder för att den avbrutna verksamheten ska kunna fortsätta.
Det är kommunens eller sjukvårdsdistriktets läkare med ansvar för smittsamma sjukdomar som ansvarar för att utreda smittkedjan. Ifall någon i skolan eller inom småbarnspedagogiken konstateras vara smittad med coronavirus, utreder man ifall någon annan blivit utsatt. De utsatta spåras och försätts i allmänhet karantän i enlighet man lagen om smittsamma sjukdomar. En som smittats av coronaviruset bör således hålla sig borta skolan eller småbarnspedagogiken enligt de anvisningar som ges av läkaren med ansvar för smittsamma sjukdomar.
Institutet för hälsa och välfärd har preciserat praxis i anslutning till att testa barn för coronaviruset. Preciseringarna hittar du på THL:s webbplats Barn och coronaviruset.
- THL: Barn och coronaviruset
- THL: Karantän och isolering
- Anvisningar av Institutet för hälsa och välfärd samt undervisnings- och kulturministeriet till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronaepidemin 4.8.2020
Uppdaterad 8.10.2020 kl. 14.37Undervisnings- och kulturministeriet
-
De bästa och tryggaste lösningarna för småbarnspedagogiken och närundervisningen finner man på lokalt. Utbildningsanordnaren ger närmare anvisningar om de praktiska arrangemangen så att de lämpar sig för situationen i respektive enhet eller skola.
Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar (4.8.2020) följande:- Småbarnspedagogiken ordnas i mån av möjlighet så att grupperna inte blandas ihop eller sammanslås. Det rekommenderas att också personalen inom småbarnspedagogiken arbetar med samma barngrupp.
- Det rekommenderas att undervisningsgrupperna i lågstadierna hålls åtskilda under hela skoldagen. I de valfria ämnena kan undervisningsgruppen bytas om undervisningen inte kan ordnas på annat sätt. Om det exempelvis i högstadiet är omöjligt att hålla isär undervisningsgrupperna, satsar man på att hålla avstånd och på hygien samt strävar efter att sköta undervisningen i skift i mån av möjlighet.
- Inom småbarnspedagogiken och skolan strävar man efter att så få personer som möjligt vistas i samma rum genom att ordna verksamheten i skift och genom att utnyttja utrymmen utomhus strävar man efter att så få personer som möjligt ska vistas i samma utrymme. Tomma lokaler som lämpar sig för undervisning kan vid behov tas i undervisningsbruk.
- Måltiderna ordnas i mån av möjlighet med den egna klassen eller gruppen, inte som gemensamma måltider i matsalen. Matsalen kan dock användas i skift. God hygien ska iakttas av dem som tillreder maten, dem som delar ut maten och dem som kommer för att äta.
- Verksamheten i skolan och inom småbarnspedagogiken är inte sådana allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar som avses i lagen om sammankomster. Eventuella mötesbegränsningar tillämpas inte på verksamheten.
- Stora gemensamma tillställningar rekommenderas inte om inte tillräckliga avstånd och god hygien kan iakttas.
- Det rekommenderas att andra personer än barn och skolans och småbarnspedagogikens personal undviker att vistas på skolans eller den småbarnspedagogiska verksamhetens område. Barns och familjers möjlighet att bekanta sig med skolans eller småbarnspedagogikens verksamhet ordnas med beaktande av avstånd och hygien.
- Det rekommenderas att man undviker att personalen samlas och att exempelvis lärarmöten i första hand ordnas med distansförbindelser. För att förhindra spridning av smitta rekommenderas att personalen i regel inte flyttar från en enhet till en annan.
Bestämmelserna om gruppstorlekar och personaldimensionering gäller sådan den lyder i lagstiftningen om småbarnspedagogik och grundläggande utbildning.
- Anvisningar av Institutet för hälsa och välfärd samt undervisnings- och kulturministeriet till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronaepidemin uppdaterad 4.8.2020
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Undervisnings- och kulturministeriet samt Institutet för hälsa och välfärd har utarbetat rekommendationer för utbildningsanordnare och anordnare av småbarnspedagogik under coronavirusepidemin. Utbildningsanordnarna får fatta beslut om de praktiska arrangemangen.
Ifall det är omöjligt att t.ex. i högstadiet hålla undervisningsgrupperna åtskilda, satsar man på att hålla avstånd och strävar efter att undervisa i skift i mån av möjlighet. Också rasterna och skolbespisningen bör ordnas med den egna klassen eller gruppen. Stora samlingar ordnas inte ifall det inte går att hålla avstånd och följa hygienrekommendationerna.
Personalmöten bör undvikas, exempelvis lärarmöten ska i första hand ordnas med distansförbindelser. Personalen bör i regel inte förflytta sig från en enhet till en annan.
Coronaviruset sprids främst genom droppsmitta. I skolan undviker man situationer där man är i direkt kontakt med andra. Kommunens bildningsväsen och kommunens enhet med ansvar för smittsamma sjukdomar ger vid behov närmare anvisningar om praktiska åtgärder. Kommunen fastställer vilken praxis som lämpar sig för situationen.- Anvisningar av Institutet för hälsa och välfärd samt undervisnings- och kulturministeriet till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronaepidemin (pdf) 4.8.2020
- UBS Stödmaterial för småbarnspedagogik och allmänbildande utbildning
Uppdaterad 15.9.2020
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Arbetsarrangemangen för undervisningen hör till arbetsgivarens arbetsledarrätt. Mer information om detta ger bl.a. Undervisningssektorns Fackorganisation och Kommunarbetsgivarna.
Under coronaepidemin är det förståeligt att undervisningen inte kan ordnas precis på samma sätt som normalt. Man bör se till att arbetsbördan inte blir för stor och att ansvaren delas upp mellan olika lärare. Man kan i skolan under ledning av rektorn fatta beslut om bildande av undervisningsgrupper och om en arbetsfördelning som avviker från det normala.
I samband med undervisningsarrangemangen bör man beakta också förebyggandet av coronavirusets spridning. Det är viktigt att utbildningsanordnarna ger skolorna anvisningar om bildandet av undervisningsgrupper, arbetsfördelningen mellan lärarna och trygg praxis i undervisningsarrangemangen.
För att förhindra spridning av smitta rekommenderas att personalen i regel inte flyttar från en enhet till en annan. Det rekommenderas att man undviker att personalen samlas och att exempelvis lärarmöten i första hand ordnas med distansförbindelser. Syftet med rekommendationerna är att förebygga att smitta sprids i skolorna och att säkerställa skolornas funktionsförmåga.Mera information om arbetsarrangemangen för lärare finns bland annat på Undervisningssektorns Fackorganisations, Kommunarbetsgivarnas och Bildningsarbetsgivarnas webbsidor.
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Enligt lagen om smittsamma sjukdomar kan det kommunala organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar inom sitt verksamhetsområde besluta att läroanstalternas och daghemmens lokaler ska stängas, om det är nödvändigt för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Beslut i ärendet fattas alltså inte av kommunens undervisningsväsende eller en enskild skola. Regionförvaltningsverket kan fatta motsvarande beslut inom sitt område om det behövs inom flera kommuners område. Besluten fattas för högst en månad. Åtgärderna ska genast avslutas när det inte längre finns någon smittrisk.
Ändringen av lagen om grundläggande utbildning (521/2020) möjliggör att utbildningsanordnaren efter ett beslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar genom ett eget beslut temporärt kan övergå till exceptionella undervisningsarrangemang, om undervisningen inte kan ordnas tryggt som närundervisning och det är nödvändigt för ordnandet av undervisningen. Syftet med den lagen är att säkerställa att undervisningen enligt lagen om grundläggande utbildning ordnas på ett tryggt sätt under höstterminen 2020.Undervisnings- och kulturministeriet
-
Utbildningsanordnaren ska sköta om att skolskjutsarna körs och att eleverna kan komma till skolan. Alternativt kan utbildningsanordnaren bevilja tillräckligt understöd för elevtransporten så att vårdnadshavaren kan sköta transporten.
Utbildningsanordnaren ansvarar för att se till att skolskjutsarna genomförs på ett tryggt sätt och för att söka lösningar som är bäst lämpade för de lokala förhållandena. Institutet för hälsa och välfärd har gett anvisningar om skoltransporter.Undervisnings- och kulturministeriet
-
Utgångspunkten är at eleverna i årskurs 1 –3 deltar hela tiden deltar i närundervisning. De yngsta elevernas färdigheter och självstyrande inlärning har ännu inte nödvändigtvis utvecklats till självständigt lärande, och behovet av närundervisning är stort. Men det kan bli nödvändigt att tillämpa paragraferna om isolering och karantän i lagen om smittsamma sjukdomar på dem, och i så fall har eleverna med stöd av 18 § i lagen om grundläggande utbildning rätt till särskilda undervisningsarrangemang, såsom undervisning via distansförbindelser.
Undervisnings- och kulturministeriet
Gymnasieutbildning
-
I handlingsplanen för coronaepidemin har epidemin delats in i tre faser: basnivån, accelerationsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.
Statsrådet förordar i sitt principbeslut den 23 oktober en rekommendation om att man i universiteten, yrkeshögskolor, gymnasieutbildning, yrkesutbildning, grundläggande konstundervisning för vuxna, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna i princip går över till mer omfattande frivilliga distansundervisningsarrangemang först då det enligt en regional epidemiologisk bedömning av hälsovårdsmyndigheterna är nödvändigt.
Under accelerationsfasen rekommenderas att högskolorna allvarligt överväger att övergå till distansundervisning, dock så att man beaktar behovet av närundervisning.
I spridningsfasen rekommenderas att gymnasier, yrkesläroanstalter, läroanstalter för fritt bildningsarbete samt läroanstalter som ordnar grundläggande konstundervisning för vuxna och grundläggande utbildning för vuxna samt högskolor helt övergår till distansundervisning, dock så att man beaktar absolut nödvändiga behoven av närundervisning.
Undervisning och utbildning ordnas i enlighet med verksamhetslagstiftningen och den flexibilitet den möjliggör, med beaktande av hygien- och säkerhetsanvisningar.
Distansundervisningsarrangemang förverkligas så att man kan minimera de negativa effekterna på hur studierna framskrider.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- UKM THL: rekommendation till anordnare av utbildning och småbarnspedagogik under coronavirusepidemin 4.8.2020
- UKM THL: Rekommendation till universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna under coronavirusepidemin 4.8.2020
- UBS: Ordnande av grundläggande konstundervisning
- UBS: Genomförande av utbildning inom fritt bildningsarbete
Uppdaterad 14.1.2021 kl. 12.01Undervisnings- och kulturministeriet
-
Om en person insjuknar under dagens lopp måste han eller hon omedelbart lämna läroanstalten eller gå till ett separat rum. Personer med symtom ska med låg tröskel söka sig till coronavirustestning. Om testresultatet är negativt och symtomen klart minskar, kan den studerande delta i närundervisning och annan verksamhet i läroanstaltens lokaler, även om symtomen inte helt har avtagit. Innan testresultatet är färdigt ska man dock undvika kontakt med andra. Om symtomen senare börjar på nytt eller ökar ska man göra ett nytt coronavirustest och undvika kontakt med andra.
Om en studerande som bor i en läroanstalts elevhem insjuknar, ska läroanstalten kontakta den enhet som ansvarar för smittskyddet i den kommun där läroanstalten finns för att bedöma läget och de åtgärder som krävs.
Utvärderingen av studierna genomförs på det sätt som föreskrivs i läroplansgrunderna och i de lokala läroplanerna.
I vissa läroämnen kan det vara befogat att visa sitt kunnande i läroanstaltens utrymmen. Ifall man gör så, följer man myndigheternas anvisningar. Också i sådana fall rekommenderas det dock att man försöker hitta distanslösningar. Utvärderingen under studierna och då studierna tar slut bör genomföras på basis av så mångsidiga grunder som möjligt. Då kursen börjar informeras de studerande om kursens utvärderingspraxis. Utgångsläget är att kurser som utvärderas med siffror ska utvärderas på samma sätt även framöver.Utbildningsstyrelsen: Ordnande av gymnasieutbildning
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 15.53Undervisnings- och kulturministeriet
-
Beslut om lösningar fattas lokalt, beroende på situation och omständigheter. På utbildningsstyrelsens webbsidor ges tips och anvisningar om distansundervisning och utvärdering i undantagsförhållanden.
Utbildningsstyrelsen: Ordnande av gymnasieutbildning
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 15.50Undervisnings- och kulturministeriet
-
I gymnasierna återgick man den 14 maj 2020 till ordnande av undervisning i enlighet med den lagstiftning som råder under normala förhållanden.
Statsrådet beslutade i mitten av juni att användningen av befogenheterna i enlighet med beredskapslagen upphör och undantagsförhållandena hävs den 16 juni 2020. Det är ändå skäl att fortsättningsvis iaktta myndigheternas rekommendationer för att förhindra spridningen av coronaviruset. Viktigt är också att utbildningsanordnarna aktivt följer med hur coronaepidemin utvecklas och följer eventuella nya bestämmelser eller rekommendationer.
Lagstiftningen för gymnasiet ger möjlighet att ordna undervisningen på olika sätt, i form av närundervisning, distansundervisning eller som en kombination av dessa. Anordnarna av gymnasieutbildning bestämmer, inom ramen för lagstiftningen som gäller under normala förhållanden, hur undervisningen ska ordnas på ett ändamålsenligt och tryggt sätt med beaktande av de anvisningar som undervisnings- och kulturministeriet samt Institutet för hälsa och välfärd har publicerat.- Utbildningsstyrelsen: Ordnande av gymnasieutbildning från och med 1.1.2021
- Anvisningar för universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesinriktad utbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna (4.8.2020)
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar för tillfället att man använder andningsskydd i hela landet. Närmare rekommendationer om användandet av andningsskydd i olika situationer beror på smittläget och kan variera regionalt.
I coronaepidemins accelerations- och spridningsfas rekommenderar THL användning av ansiktsskydd förutom i kollektivtrafiken, samt vid hobby- och frivilligverksamhet inomhus, om flera personer vistas i samma utrymme, i offentliga lokaler och vid offentliga tillställningar eftersom närkontakt inte alltid kan undvikas i dessa situationer.
THL:s rekommendation om ansiktsskydd gäller i första hand personer över 12 år. I coronaepidemins accelerations- och spridningfas rekommenderas att ansiktsskydd används i högskolor, läroanstalter på andra stadiet och grundskolor från och med årskurs sex. Ansiktsskydd rekommenderas också i skoltransporter och kollektivtrafiken under skolresor. I grundskolan kan rekommendationen om ansiktsskydd genomföras årskursvis oberoende av de enskilda elevernas ålder. I grundskoleundervisning där olika årskurser undervisas samtidigt behöver sjätteklassisterna inte heller använda andningsskydd under skoldagen.
Eftersom det är frågan om en rekommendation kan man inte förpliktiga elever eller studerande att använda andningsskydd. Det är ändå skäl att uppmuntra till användning av andningsskydd och ge anvisningar, så att vi på ett så effektivt sätt som möjligt kan stävja epidemin.
Kommunen och sjukvårdsdistriktet beslutar ifall man tar i bruk rekommendationen som gäller upptrappningsfasen. Därefter beslutar respektive aktör, så som t.ex. läroanstalten, hur och genom vilken form av begränsningar rekommendationen i praktiken kan genomföras.
Andningsskydd kan enligt regionala myndigheters rekommendationer även användas i andra situationer, där det är omöjligt att undvika närkontakt.
Institutet för hälsa och välfärd har inte utfärdat särskilda rekommendationer för användandet av andningsskydd inom det fria bildningsarbetet eller den grundläggande konstundervisningen. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att man använder andningsskydd i offentliga inomhusutrymmen och publikevenemang där man inte kan undgå närkontakt. Således är det befogat att använda andningsskydd inom det fria bildningsarbetet och den grundläggande konstundervisningen på motsvarande sätt som inom andra utbildningsformer.
- THL:s rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmask
- THL:s frågor och svar om rekommendationen att använda ansiktsmask
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets rekommendation till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronavirusepidemin 4.8.2020
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings-och kulturministeriets rekommendation till universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna under coronavirusepidemin 4.8.2020
Uppdaterad 12.1.2021 kl. 15.46Undervisnings- och kulturministeriet
-
Om en person insjuknar under dagens lopp måste han eller hon omedelbart lämna läroanstalten eller gå till ett separat rum. Personer med symtom ska med låg tröskel söka sig till coronavirustestning. Om testresultatet är negativt och symtomen klart minskar, kan den studerande delta i närundervisning och annan verksamhet i läroanstaltens lokaler, även om symtomen inte helt har avtagit. Innan testresultatet är färdigt ska man dock undvika kontakt med andra. Om symtomen senare börjar på nytt eller ökar ska man göra ett nytt coronavirustest och undvika kontakt med andra.
Om en studerande som bor i en läroanstalts elevhem insjuknar, ska läroanstalten kontakta den enhet som ansvarar för smittskyddet i den kommun där läroanstalten finns för att bedöma läget och de åtgärder som krävs.
För utredningen av smittkedjor svarar enligt lagen om smittsamma sjukdomar den läkare som i kommunen eller sjukvårdsdistriktet ansvarar för smittsamma sjukdomar. Om coronavirus konstateras hos en studerande eller en anställd vid läroanstalten ska det utredas om det har skett exponering och de exponerade ska spåras och med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar försättas i karantän.
Om någon i läroanstaltens elevhem har smittats med coronaviruset, ska de arrangemang som detta kräver genomföras i samarbete med den enhet som ansvarar för smittskyddet i den kommun där läroanstalten finns.- THL: Coronavirustest
- THL: Karantär och isolering
- Anvisningar för universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesinriktad utbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna (4.8.2020)
Uppdaterad 8.10.2020 kl. 14.36Undervisnings- och kulturministeriet
-
Arbetsarrangemangen för undervisningen hör till arbetsgivarens arbetsledarrätt. Mer information om detta ger bl.a. Undervisningssektorns Fackorganisation och Kommunarbetsgivarna.
Under coronaepidemin är det förståeligt att undervisningen inte kan ordnas precis på samma sätt som normalt. Man bör se till att arbetsbördan inte blir för stor och att ansvaren delas upp mellan olika lärare. Man kan i skolan under ledning av rektorn fatta beslut om bildande av undervisningsgrupper och om en arbetsfördelning som avviker från det normala.
I samband med undervisningsarrangemangen bör man beakta också förebyggandet av coronavirusets spridning. Det är viktigt att utbildningsanordnarna ger skolorna anvisningar om bildandet av undervisningsgrupper, arbetsfördelningen mellan lärarna och trygg praxis i undervisningsarrangemangen.
För att förhindra spridning av smitta rekommenderas att personalen i regel inte flyttar från en enhet till en annan. Det rekommenderas att man undviker att personalen samlas och att exempelvis lärarmöten i första hand ordnas med distansförbindelser. Syftet med rekommendationerna är att förebygga att smitta sprids i skolorna och att säkerställa skolornas funktionsförmåga.Mera information om arbetsarrangemangen för lärare finns bland annat på Undervisningssektorns Fackorganisations, Kommunarbetsgivarnas och Bildningsarbetsgivarnas webbsidor.
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Beslut om ordnande av eventuella antagnings- eller lämplighetsprov och andra tilläggsprov fattas av utbildningsanordnaren.
Inträdes- och lämplighetsproven kan vid behov ersättas av andra tilläggsprestationer som inte förutsätter den studerandes närvaro. Lämplighetsprov, intervjuer och andra tilläggsprestationer kan göras per telefon eller på distans på andra sätt, ifall fysisk närvaro inte är absolut nödvändig.
På så sätt undviks smittorisken i anslutning till sociala kontakter och resor.Undervisnings- och kulturministeriet
Yrkesutbildning
-
När det gäller läroavtalsutbildning eller utbildning baserad på utbildningsavtal ska man följa bestämmelserna i kapitel 8 i lagen om yrkesutbildning. Om läroavtalet eller avtalet om ordnandet av läroavtalsutbildningen hävs eller om läroavtalsutbildningen avbryts ska man följa de bestämmelser i 75 § i lagen om yrkesutbildning som gäller upphävande av läroavtal och avtal om ordnande av läroavtalsutbildning och om temporärt avbrytande av läroavtalsutbildning. Motsvarande bestämmelser om utbildningsavtal finns i 76 § i lagen.
Att tillfälligt avbryta ett läroavtal eller ett utbildningsavtal är möjligt eftersom utbildningsavtal är en överenskommelse mellan utbildningsanordnaren och arbetsgivaren, och läroavtalet en överenskommelse mellan den studerande och arbetsgivaren. Utbildningsanordnaren måste dock ordna en möjlighet för den studerande att på något annat sätt inhämta det kunnande som ställts som mål i den personliga utvecklingsplanen för kunnandet.
Om utbildningen på arbetsplatsen inte följer lagen om yrkesutbildning, de bestämmelser som utfärdats med stöd av lagen eller villkoren för läroavtal kan utbildningsanordnaren häva avtalet om ordandet av läroavtalsutbildningen efter ett samtal med både studeranden och arbetsgivaren. Om avtalet hävs av utbildningsanordnaren av denna orsak anses också läroavtalet mellan studeranden och arbetsgivaren hävt. Utbildningsanordnaren måste då ordna en möjlighet för den studerande att på något annat sätt inhämta det kunnande som ställts som mål i den personliga utvecklingsplanen för kunnandet.
Om utbildningsanordnaren bedömer att det inte finns förutsättningar att fortsätta ett utbildningsavtal, till exempel med stöd av 72 § i lagen om yrkesutbildning och på grund av otillräcklig produktion och serviceverksamhet, kan utbildningsanordnaren häva utbildningsavtalet med utbildningsarbetsplatsen. Utbildningsanordnaren måste då ordna en möjlighet för den studerande att på något annat sätt inhämta det kunnande som ställts som mål i den personliga utvecklingsplanen för kunnandet.
Även om ett läroavtal eller utbildningsavtal måste avbrytas tillfälligt eller hävas förlorar inte studeranden sin studierätt, utan utbildningsanordnaren är skyldig att ordna en möjlighet för den studerande att på något annat sätt inhämta det kunnande som ställts som mål i den personliga utvecklingsplanen för kunnandet. Om den studerande inte vill inhämta kunnandet på annat sätt och meddelar att han eller hon avbryter sina studier, ska utbildningsanordnaren i enlighet med 97 § i lagen om yrkesutbildning fatta beslut om att studeranden anses ha avgått. -
I första hand ska utbildningsanordnaren försöka flytta läroavtalsutbildningen till en senare tidpunkt genom en överenskommelse mellan alla parter. Utbildningsanordnaren ska därtill tillsammans med studeranden reda ut studerandens möjligheter att fortsätta lärandet på annat sätt.
Utbildningsanordnaren kan till exempel föreslå att studeranden ska inhämta kunnandet genom gemensamma examensdelar eller valfria gemensamma examensdelar som ingår i de examina som utbildningsanordnaren har tillstånd att ordna, om det är ändamålsenligt med tanke på studerandens behov av kunnande. Utbildningsanordnaren kan också hänvisa studeranden till en annan utbildningsanordnare som har tillstånd att ordna examen i fråga. Det är dock alltid respektive utbildningsanordnare som fattar beslutet om beviljande av studierätt.
Om utbildningsanordnaren inte med rimlig möda lyckas ordna ett lämpligt sätt för studeranden att inhämta kunnandet på annat sätt, är det möjligt att tillfälligt avbyta studierätten med stöd av 96 § i lagen om yrkesutbildning.Undervisnings- och kulturministeriet
-
Det är möjligt att bo i de studenthem som finns i anslutning till läroanstalterna. Studerande kan också fortsätta dela rum, om det är fråga om långvarigt boende. När det gäller kortvarigt boende kan läroanstalten fatta beslut om detta lokalt och vid behov konsultera den enhet som ansvarar för smittskyddet. Läroanstalten ska föra bok över de personer som bor i varje rum så att det vid behov är möjligt att spåra smittkedjor senare.
Om någon i läroanstaltens studenthem har smittats av coronaviruset, ska de arrangemang som detta kräver genomföras i samarbete med den enhet som ansvarar för smittskyddet i den kommun där läroanstalten finns.
Under undantagsförhållandena anvisades det att utbildningsanordnaren inte behöver avbryta de inkvarteringsperioder i KOSKI-tjänsten som används som grund för finansieringen, om boendet i studenthemmet har avbrutits 16.3.2020 eller därefter på grund av rekommendationerna under undantagsförhållandena. Om inkvarteringsperioden har avslutats på grund av utexaminering eller permanent eller temporärt avbrytande av studierna ska man rapportera på normalt sätt. Från den 1 juni 2020 har man följt normal praxis i tjänsten och således skrivit in att inkvarteringsperioden är slut när den studerande har avslutat eller avbrutit sitt boende i studenthemmet på grund av coronaläget.Uppdaterat 4.8.2020
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Om det ursprungliga beslutet om lönesubvention gäller ännu efter permitteringen behövs det inget nytt beslut. Det ursprungliga beslutet är giltigt.
Om en person i ett arbete med lönesubvention permitteras och löneutbetalningen avbryts för mer än en månad, avbryter utvecklings- och förvaltningscentret lönesubventionen.
När personen får lön igen efter permitteringen kan också betalningen av lönesubventionen fortsätta. Den tid som lönesubvention inte har betalats räknas inte med i maximitiden för lönesubventionen, men om stödtiden är längre än den tid som anges i det ursprungliga beslutet krävs det ett nytt beslut där man iakttar normal prövning och granskar förutsättningarna för beviljandet.
I de fall giltighetstiden för lönesubventionsbeslutet går ut under permitteringstiden måste man ansöka om fortsättning av lönesubventionen för att få lönesubvention också efter permitteringen.Undervisnings- och kulturministeriet
-
Enligt 54 § i lagen om yrkesutbildning utser utbildningsanordnaren två bedömare som tillsammans ska utföra bedömningen av kunnandet i fråga om yrkesinriktade examensdelar och separat för varje examensdel besluta om bedömningen. Den ena bedömaren är läraren eller av särskilda skäl någon annan företrädare för utbildningsanordnaren, och den andra en företrädare för arbetslivet. Av särskilda skäl kan bedömningen utföras och beslut om den fattas också av två lärare eller andra företrädare för utbildningsanordnaren.
Enligt huvudregeln ska den ena av bedömarna också under coronavirusepidemin vara lärare och den andra ska företräda arbetslivet. Den gällande bestämmelsen möjliggör dock också att bedömningen av särskilda skäl också kan utföras och beslut om den fattas av två lärare.
Under coronavirusepidemin kan det i vissa fall vara omöjligt för företrädare för arbetslivet att fungera som bedömare, t.ex. för att arbetsplatserna har stängts och arbetstagarna permitterats eller för att arbetsgivaren på grund av arbetsläget eller andra omständigheter inte ger arbetstagaren tillstånd att gå till läroanstalten för att bedöma prov. Inom social- och hälsovård kan de anställdas arbetsinsats behövas för vård av coronaviruspatienter, och då räcker resurserna inte till för bedömning av studerandes yrkesprov.
I situationer av ovan nämnda slag kan coronavirusepidemin utgöra ett sådant särskilt skäl för att två lärare gör bedömningen av yrkesproven. Innan utbildningsanordnaren fattar beslut om bedömare är det dock bra att beakta att det vid ordnandet av yrkesprov och genomförandet av bedömningen är möjligt att också utnyttja t.ex. distansförbindelser och digitala verktyg. Genomförandet av bedömningen förutsätter inte nödvändigtvis att en företrädare för arbetslivet är fysiskt närvarande på platsen där yrkesprovet genomförs.Undervisnings- och kulturministeriet
-
Utbildningsanordnarna är skyldiga att enligt 64 § i lagen ordna särskilt stöd eller enligt 65 § i lagen krävande särskilt stöd samt att erbjuda de studiesociala förmåner för studerande i behov av särskilt stöd som avses i 101 § i lagen.
Om det inte är möjligt att erbjuda stöd eller tjänster med distansarrangemang ska utbildningsanordnaren utreda möjligheterna att ordna stöd och tjänster i läroanstaltens lokaler. När särskilt stöd ordnas måste man dock fästa extra uppmärksamhet vid den studerandes hälsa och säkerhet samt beakta att den studerande eventuellt tillhör en riskgrupp.Undervisnings- och kulturministeriet
-
Beslut om ordnande av eventuella antagnings- eller lämplighetsprov och andra tilläggsprov fattas av utbildningsanordnaren.
Inträdes- och lämplighetsproven kan vid behov ersättas av andra tilläggsprestationer som inte förutsätter den studerandes närvaro. Lämplighetsprov, intervjuer och andra tilläggsprestationer kan göras per telefon eller på distans på andra sätt, ifall fysisk närvaro inte är absolut nödvändig.
På så sätt undviks smittorisken i anslutning till sociala kontakter och resor.Undervisnings- och kulturministeriet
-
Arbetsarrangemangen för undervisningen hör till arbetsgivarens arbetsledarrätt. Mer information om detta ger bl.a. Undervisningssektorns Fackorganisation och Kommunarbetsgivarna.
Under coronaepidemin är det förståeligt att undervisningen inte kan ordnas precis på samma sätt som normalt. Man bör se till att arbetsbördan inte blir för stor och att ansvaren delas upp mellan olika lärare. Man kan i skolan under ledning av rektorn fatta beslut om bildande av undervisningsgrupper och om en arbetsfördelning som avviker från det normala.
I samband med undervisningsarrangemangen bör man beakta också förebyggandet av coronavirusets spridning. Det är viktigt att utbildningsanordnarna ger skolorna anvisningar om bildandet av undervisningsgrupper, arbetsfördelningen mellan lärarna och trygg praxis i undervisningsarrangemangen.
För att förhindra spridning av smitta rekommenderas att personalen i regel inte flyttar från en enhet till en annan. Det rekommenderas att man undviker att personalen samlas och att exempelvis lärarmöten i första hand ordnas med distansförbindelser. Syftet med rekommendationerna är att förebygga att smitta sprids i skolorna och att säkerställa skolornas funktionsförmåga.Mera information om arbetsarrangemangen för lärare finns bland annat på Undervisningssektorns Fackorganisations, Kommunarbetsgivarnas och Bildningsarbetsgivarnas webbsidor.
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Studerande inom den grundläggande yrkesutbildningen har rätt till ett gratis mål mat de dagar då den personliga utvecklingsplanen för kunnandet förutsätter den studerandes närvaro på utbildningsplatsen. Då undervisningen ordnas på distans har man inte rätt till ett gratis mål mat.
Enligt de anvisningar för läroanstalter som uppdaterats den 4 augusti kan studeranderestaurangerna och andra utrymmen för bespisning användas stegvis. Under måltiderna bör det vara möjligt att hålla ett säkerhetsavstånd på 1-2 meter. Man sörjer för hygienen under matberedningen, -utdelningen och då man äter.
Uppdaterad 14.9.2020
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Den yrkesinriktade arbetskraftsutbildning som finansieras med statsandel fortsätter precis som den övriga yrkesutbildningen. Utbildning som redan slagits fast men ännu inte har börjat behöver man heller inte kategoriskt ställa in eller flytta, men man ska beakta myndigheternas anvisningar om skyddsavstånd och hygien.
Undervisnings- och kulturministeriet
-
(t.ex. säkerhetsbranschen, förarutbildningen eller kosmetolog- och frisörutbildningen)
Ibland har studierna och påvisandet av kunnandet inom yrkesutbildning sådana särdrag att det inte är möjligt att uppnå målen utan fysisk kontakt eller närhet. Om det inte är möjligt att iaktta skyddsavståndet på 1-2 meter vid närundervisningen eller provtillfället, ska man dock i mån av möjlighet följa anvisningarna om avstånd och hygien. Dessutom ska man följa anvisningarna om studerandes och lärares eller övriga bedömares symtomfrihet och beakta deras säkerhet och att de eventuellt kan höra till en riskgrupp.
Att delta i undervisning eller provtillfällen som förutsätter fysisk kontakt eller närhet ska vara frivilligt för den studerande, och vid behov ska undervisningen och utvärderingen skjutas upp till en senare tidpunktUndervisnings- och kulturministeriet
-
Om en person insjuknar under dagens lopp måste han eller hon omedelbart lämna läroanstalten eller gå till ett separat rum. Personer med symtom ska med låg tröskel söka sig till coronavirustestning. Om testresultatet är negativt och symtomen klart minskar, kan den studerande delta i närundervisning och annan verksamhet i läroanstaltens lokaler, även om symtomen inte helt har avtagit. Innan testresultatet är färdigt ska man dock undvika kontakt med andra. Om symtomen senare börjar på nytt eller ökar ska man göra ett nytt coronavirustest och undvika kontakt med andra.
Om en studerande som bor i en läroanstalts elevhem insjuknar, ska läroanstalten kontakta den enhet som ansvarar för smittskyddet i den kommun där läroanstalten finns för att bedöma läget och de åtgärder som krävs.
För utredningen av smittkedjor svarar enligt lagen om smittsamma sjukdomar den läkare som i kommunen eller sjukvårdsdistriktet ansvarar för smittsamma sjukdomar. Om coronavirus konstateras hos en studerande eller en anställd vid läroanstalten ska det utredas om det har skett exponering och de exponerade ska spåras och med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar försättas i karantän.
Om någon i läroanstaltens elevhem har smittats med coronaviruset, ska de arrangemang som detta kräver genomföras i samarbete med den enhet som ansvarar för smittskyddet i den kommun där läroanstalten finns.- THL: Coronavirustest
- THL: Karantär och isolering
- Anvisningar för universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesinriktad utbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna (4.8.2020)
Uppdaterad 8.10.2020 kl. 14.36Undervisnings- och kulturministeriet
-
Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd har gett en anvisning för yrkesutbildningen bland annat om hur närundervisning kan ordnas på ett tryggt sätt och hur läroanstalternas lokaler ska användas.
Enligt anvisningen gäller de allmänna restriktionerna i fråga om sammankomster i regel inte läroanstalternas undervisning och övriga lagstadgade verksamhet. Om läroanstaltens studerande avlägger provet som en del av studierna, anses det tillhöra läroanstaltens undervisningsverksamhet, vilket betyder att de allmänna restriktionerna inte behöver tillämpas. Anvisningarna om symtomfrihet, riskgrupper, hand- och hosthygien, rekommenderade avstånd till andra människor och om städning m.m. bör emellertid iakttas.
Läroanstalten kan genom ett eget beslut bestämma i vilken utsträckning andra än studerande och anställda får vistas på läroanstaltens område. Hygienpassprov för utomstående kan ordnas genom ett beslut av läroanstalten, men då ska man iaktta alla de anvisningar av statsrådet som gäller restriktioner av sammankomster och de beslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar som regionförvaltningsverken ger i fråga om offentliga tillställningar.
Anvisningarna om symtomfrihet, riskgrupper, hand- och hosthygien, rekommenderade avstånd till andra människor och om städning m.m. ska naturligtvis iakttas också vad gäller de utomstående personer som kommer för att utföra prov. Dessutom är det bra att föra bok över vilka utomstående personer som har besökt läroanstalten och när. Detta kan behövas när man spårar eventuella smittkedjor.- Anvisningar för universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesinriktad utbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna (4.8.2020)
- Regionförvaltingsverkens offentliga delgivningar om bl.a. begränsningar för sammankomster
Uppdaterad 4.12.2020 kl. 14.50Undervisnings- och kulturministeriet
-
Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar för tillfället att man använder andningsskydd i hela landet. Närmare rekommendationer om användandet av andningsskydd i olika situationer beror på smittläget och kan variera regionalt.
I coronaepidemins accelerations- och spridningsfas rekommenderar THL användning av ansiktsskydd förutom i kollektivtrafiken, samt vid hobby- och frivilligverksamhet inomhus, om flera personer vistas i samma utrymme, i offentliga lokaler och vid offentliga tillställningar eftersom närkontakt inte alltid kan undvikas i dessa situationer.
THL:s rekommendation om ansiktsskydd gäller i första hand personer över 12 år. I coronaepidemins accelerations- och spridningfas rekommenderas att ansiktsskydd används i högskolor, läroanstalter på andra stadiet och grundskolor från och med årskurs sex. Ansiktsskydd rekommenderas också i skoltransporter och kollektivtrafiken under skolresor. I grundskolan kan rekommendationen om ansiktsskydd genomföras årskursvis oberoende av de enskilda elevernas ålder. I grundskoleundervisning där olika årskurser undervisas samtidigt behöver sjätteklassisterna inte heller använda andningsskydd under skoldagen.
Eftersom det är frågan om en rekommendation kan man inte förpliktiga elever eller studerande att använda andningsskydd. Det är ändå skäl att uppmuntra till användning av andningsskydd och ge anvisningar, så att vi på ett så effektivt sätt som möjligt kan stävja epidemin.
Kommunen och sjukvårdsdistriktet beslutar ifall man tar i bruk rekommendationen som gäller upptrappningsfasen. Därefter beslutar respektive aktör, så som t.ex. läroanstalten, hur och genom vilken form av begränsningar rekommendationen i praktiken kan genomföras.
Andningsskydd kan enligt regionala myndigheters rekommendationer även användas i andra situationer, där det är omöjligt att undvika närkontakt.
Institutet för hälsa och välfärd har inte utfärdat särskilda rekommendationer för användandet av andningsskydd inom det fria bildningsarbetet eller den grundläggande konstundervisningen. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att man använder andningsskydd i offentliga inomhusutrymmen och publikevenemang där man inte kan undgå närkontakt. Således är det befogat att använda andningsskydd inom det fria bildningsarbetet och den grundläggande konstundervisningen på motsvarande sätt som inom andra utbildningsformer.
- THL:s rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmask
- THL:s frågor och svar om rekommendationen att använda ansiktsmask
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets rekommendation till anordnare av undervisning och småbarnspedagogik under coronavirusepidemin 4.8.2020
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings-och kulturministeriets rekommendation till universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna under coronavirusepidemin 4.8.2020
Uppdaterad 12.1.2021 kl. 15.46Undervisnings- och kulturministeriet
-
Arbetsgivare har under coronaepidemin haft rätt att permittera en arbetstagare i visstidsanställning på samma villkor som en arbetstagare som har ett arbetsavtal som gäller tills vidare. Ändringen gällde fram till den 31 december 2020 och gällde också läroavtalsstuderande som har en visstidsanställning. De temporära bestämmelserna om permitterande av en arbetstagare i visstidsanställning kan fortfarande tillämpas, ifall permitteringen har inletts under den tid då den temporära lagen var i kraft.
Efter att den temporära lagen har upphört att vara i kraft tillämpas normala bestämmelser för förutsättningar i anslutning till permitteringar, i enlighet med arbetsavtalslagen. En arbetstagare i ett anställningsförhållande som gäller tills vidare kan permitteras när arbetsgivaren har ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker att säga upp arbetsavtalet eller om arbetet eller arbetsgivarens förutsättningar att erbjuda arbete har minskat tillfälligt och arbetsgivaren skäligen inte kan ordna annat lämpligt arbete för arbetstagaren eller utbildning som motsvarar arbetsgivarens behov . En arbetstagare med visstidsanställning får enligt lagen permitteras endast om arbetstagaren är vikarie för en ordinarie arbetstagare och arbetsgivaren skulle ha rätt att permittera den ordinarie arbetstagaren om han eller hon vore i arbete.
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 9.19Undervisnings- och kulturministeriet
-
Ifall studiernas framskridande fördröjs, eller det inte går att genomföra studierna, ska man kontakta TE-byrån och läroanstalten.
Den temporära lagändringen om förlängandet av studiehelheten, på grund av fördröjning med anledning av coronasituationen, har upphört den 31 december 2020.
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 9.27Undervisnings- och kulturministeriet
-
Enligt lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice ska den arbetssökande regelbundet delta i undervisning enligt utbildnings- eller studieplanen. För att den arbetssökande ska få arbetslöshetsförmån krävs det att han eller hon gör framsteg i studierna. I fråga om yrkesstudier förutsätts det att studierna framskrider i enlighet med utbildnings- eller studieplanen. Ifall det inte går att avlägga studier eller framskridandet fördröjs, bör man alltid kontakta TE-byrån. Därutöver bör den studerande vara i kontakt med läroanstalten, så att planen kan uppdateras.
TE-byrån kan vara flexibel i uppföljandet av studierna, ifall det av godtagbara skäl är uppenbart att det är svårt eller omöjligt att framskrida i studierna enligt den utsatta tidtabellen. I sådana fall kan TE-byrån komma överens med den arbetssökande om att förlänga uppföljningsperioden.
Ifall det, på grund av skäl som inte beror på den studerande, inte går att avlägga studierna, kan studierna delas upp i perioder. Personen är då berättigad till arbetslöshetsförmån och maximitiden på 24 månader för stöd av studier förbrukas inte mellan studieperioderna. Man kommer överens om perioderna tillsammans med utbildningsanordnaren och TE-byrån.Stödet av studierna kan av motiverade skäl också tillfälligt avbrytas. Det hindrar inte att man studerar under den här tiden. Under den tid då stödet är avbrutet är man ändå inte berättigad till arbetslöshetsförmån.
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 10.02 -
Utbildning på en arbetsplats eller någon annanstans utanför läroanstalten kan ordnas om det är möjligt för arbetsplatsen och om utbildningsanordnaren och arbetsgivaren bedömer att arbetsmiljön är trygg för den studerande.
Om det finns stor risk att bli smittad av coronaviruset på arbetsplatsen rekommenderas det att inte ordna utbildning på arbetsplatsen eller att fortsätta den först när det inte längre finns någon smittorisk.
Inom hälso- och sjukvården bör man beakta att studerandenas arbetsinsats kan behövas om det uppstår personalbrist inom hälso- och sjukvården på grund av att epidemin blir långvarig.
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Bestämmelserna om genomförande av yrkesprov inom yrkesutbildningen har gjorts flexiblare genom en temporär lagändring som trädde i kraft vid ingången av juli. Lagändringen gäller fram till den 31 juli 2021.
Kunnandet i yrkesexamensdelarna visas genom att utföra praktiska arbetsuppgifter i genuina arbetssituationer och arbetsprocesser (yrkesprov). Om ett yrkesprov av orsaker som beror på covid-19-epidemin inte kan genomföras i en genuin arbetssituation eller arbetsprocess, kan man enligt den temporära lag som trädde i kraft vid ingången av juli visa kunnandet genom att utföra andra praktiska uppgifter som så väl som möjligt motsvarar en genuin arbetssituation eller arbetsprocess.
I enlighet med lagstiftningen som gäller yrkesutbildning genomförs yrkesproven i första hand på arbetsplatser i praktiska arbetssituationer. Denna huvudregel ska fortsättningsvis iakttas, om detta är möjligt för arbetsplatsen och utbildningsanordnaren och arbetsgivaren bedömer att arbetsmiljön är trygg för den studerande och för dem som bedömer provet. Enligt lagen kan yrkesprovet även ordnas någon annanstans än på en arbetsplats. Den miljö där yrkesprovet genomförs ska göra det möjligt att visa det kunnande som anges i examensgrunderna. Med stöd av denna bestämmelse kan yrkesprov ordnas även på andra platser, t.ex. utbildningsanordnarens egna byggarbetsplatser, undervisningsskogar eller gårdar, eller vid behov även i läroanstaltens arbetslokaler eller övriga lokaler.
Vid behov kan det kunnande som visas genom ett yrkesprov kompletteras med andra bedömningar av kunnandet på det sätt som Utbildningsstyrelsen föreskriver i examensgrunderna om bedömningen av kunnandet. I och med den temporära lagändringen kan kunnande som visats genom ett yrkesprov kompletteras med andra bedömningar av kunnandet även till den del kunnandet inte kan visas i en genuin arbetssituation eller arbetsprocess av orsaker som beror på covid-19-epidemin. Enligt lagen om yrkesutbildning är det inte möjligt att avlägga en yrkesexamensdel enbart genom skriftliga uppgifter.
Avsikten är inte att genomföra lättnader i de examensvisa planerna för bedömning av kunnandet, utan behovet av flexibilitet ska bedömas från fall till fall och individuellt för varje studerande. För varje studerande planeras påvisandet av kunnandet genom en personlig utvecklingsplan för kunnandet. Trots lättnaderna ska man se till att i första hand utreda vilka möjligheter det finns att genomföra yrkesprov i genuina arbetssituationer, till exempel genom att kartlägga alternativa arbetsplatser. Påvisandet av kunnande i genuina arbetsuppgifter är en central kvalitetsfaktor inom yrkesutbildningen. De föreslagna möjligheterna till flexibilitet används endast då det är nödvändigt på grund av orsaker som coronavirusepidemin medför. Inom yrkesutbildningen ska man även under exceptionella arrangemang säkerställa kvaliteteten och arbetslivsmotsvarigheten på kunnandet för dem som avlägger en examen.- Utbildningsstyrelsen: Ordnande av yrkesutbildning och samarbete med arbetslivet
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 16.04 -
Om det är möjligt att skjuta upp arbetsplatsutbildningen utan att det förlänger studierna orimligt mycket, kan man komma överens med arbetsgivaren om en ny tid.
Om en studerandes examen eller studieframgång är beroende av arbetsplatsutbildningen, ska man utreda om det finns någon annan arbetsplats för den studerande. Om man inte kan hitta en annan arbetsplats, ska förvärvandet av kunnandet inhämtas genom någon annan inlärningsmiljö.- Utbildningsstyrelsen: Ordnande av yrkesutbildning och samarbete med arbetslivet
- Anvisningar för universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesinriktad utbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna (4.8.2020)
Uppdaterad 13.1.2021 kl. 16.14Undervisnings- och kulturministeriet
-
I handlingsplanen för coronaepidemin har epidemin delats in i tre faser: basnivån, accelerationsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.
Statsrådet förordar i sitt principbeslut den 23 oktober en rekommendation om att man i universiteten, yrkeshögskolor, gymnasieutbildning, yrkesutbildning, grundläggande konstundervisning för vuxna, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna i princip går över till mer omfattande frivilliga distansundervisningsarrangemang först då det enligt en regional epidemiologisk bedömning av hälsovårdsmyndigheterna är nödvändigt.
Under accelerationsfasen rekommenderas att högskolorna allvarligt överväger att övergå till distansundervisning, dock så att man beaktar behovet av närundervisning.
I spridningsfasen rekommenderas att gymnasier, yrkesläroanstalter, läroanstalter för fritt bildningsarbete samt läroanstalter som ordnar grundläggande konstundervisning för vuxna och grundläggande utbildning för vuxna samt högskolor helt övergår till distansundervisning, dock så att man beaktar absolut nödvändiga behoven av närundervisning.
Undervisning och utbildning ordnas i enlighet med verksamhetslagstiftningen och den flexibilitet den möjliggör, med beaktande av hygien- och säkerhetsanvisningar.
Distansundervisningsarrangemang förverkligas så att man kan minimera de negativa effekterna på hur studierna framskrider.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- UKM THL: rekommendation till anordnare av utbildning och småbarnspedagogik under coronavirusepidemin 4.8.2020
- UKM THL: Rekommendation till universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna under coronavirusepidemin 4.8.2020
- UBS: Ordnande av grundläggande konstundervisning
- UBS: Genomförande av utbildning inom fritt bildningsarbete
Uppdaterad 14.1.2021 kl. 12.01Undervisnings- och kulturministeriet
Högre utbildning och forskning
-
I handlingsplanen för coronaepidemin har epidemin delats in i tre faser: basnivån, accelerationsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.
Statsrådet förordar i sitt principbeslut den 23 oktober en rekommendation om att man i universiteten, yrkeshögskolor, gymnasieutbildning, yrkesutbildning, grundläggande konstundervisning för vuxna, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna i princip går över till mer omfattande frivilliga distansundervisningsarrangemang först då det enligt en regional epidemiologisk bedömning av hälsovårdsmyndigheterna är nödvändigt.
Under accelerationsfasen rekommenderas att högskolorna allvarligt överväger att övergå till distansundervisning, dock så att man beaktar behovet av närundervisning.
I spridningsfasen rekommenderas att gymnasier, yrkesläroanstalter, läroanstalter för fritt bildningsarbete samt läroanstalter som ordnar grundläggande konstundervisning för vuxna och grundläggande utbildning för vuxna samt högskolor helt övergår till distansundervisning, dock så att man beaktar absolut nödvändiga behoven av närundervisning.
Undervisning och utbildning ordnas i enlighet med verksamhetslagstiftningen och den flexibilitet den möjliggör, med beaktande av hygien- och säkerhetsanvisningar.
Distansundervisningsarrangemang förverkligas så att man kan minimera de negativa effekterna på hur studierna framskrider.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- UKM THL: rekommendation till anordnare av utbildning och småbarnspedagogik under coronavirusepidemin 4.8.2020
- UKM THL: Rekommendation till universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna under coronavirusepidemin 4.8.2020
- UBS: Ordnande av grundläggande konstundervisning
- UBS: Genomförande av utbildning inom fritt bildningsarbete
Uppdaterad 14.1.2021 kl. 12.01Undervisnings- och kulturministeriet
-
Enligt den temporära ändringen i universitetslagen och yrkeshögskolelagen kan en studerande under det första läsåret anmäla sig som frånvarande också om han eller hon är förhindrad att inleda sina studier på grund av ett myndighetspåbud i anslutning till covid-19-epidemin eller av något annat vägande skäl i anslutning till epidemin.
Ändringarna i universitetslagen och yrkeshögskolelagen är i kraft 1.7.2020 – 31.7.2021.
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Universitetens och yrkeshögskolornas utrymmen för forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet, särskilt i fråga om kritiska forskningsområden, har i princip inte berörts av Regionförvaltningarnas beslut att stänga högskolornas utrymmen. Det går att arbeta i utrymmen för forskning, utveckling och innovation, förutsatt att man sörjer för personalens säkerhet genom utrymmes- och hygienarrangemang.
- Samlad information för olika universitet (Unifi)
- Samlad information för olika yrkeshögskolor (Arene, på finska)
Undervisnings- och kulturministeriet
-
Högskolor, läroanstalter och andra organisationer som genomför utbytesprogram och projekt beslutar själva tillsammans med sina samarbetsorganisationer om genomförandet av internationell verksamhet samt kommer överens om åtgärder i fråga om mobilitet.
Det är i första hand läroanstalten eller högskolan beslutar om mobilitetsperioder ska flyttas, avbrytas eller omorganiseras. Dessa bör följa med myndigheternas pressmeddelanden, vara i kontakt med personer som deltar i internationella projekt samt råda dem att vid behov kontakta Finlands ambassad eller konsulat för närmare instruktioner.
Internationell verksamhet inom EU-projekt kan avbrytas i förtid, förverkligas med en annan samarbetspartner, flyttas fram till en senare tidpunkt eller inhiberas. Ifall verksamheten inhiberas eller flyttas bör man så snart som möjligt meddela Finlands nationella byrå, dvs. Utbildningsstyrelsen, som ger vidare instruktioner.
De av Finlands nationella byrå finansierade programmen för Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren och de mobilitetsperioder som stöds genom dessa kan ersättas genom ett så kallat Force Majeure-förfarande. Force majeure –förfaranden kan variera landen emellan. Det är alltid den nationella byrå som finansierar projektet som beslutar om ersättningar. Därför är det viktigt att den organisation som koordinerar projektet leder processen enligt den nationella byråns anvisningar.
I fråga om utbyten utanför EU-programmen ska man vara i kontakt med den aktör som finansierar utbytet.
Mer information får man i första hand via den egna läroanstaltens internationella tjänster.
Coronavirusets inverkan på Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren
Undervisningsväsendet och coronaviruset
EDUFI-praktik för högskolestuderande och nyutexaminerade
Undervisnings- och kulturministeriet
Studiestöd
-
Studiestödsbestämmelserna möjliggör att man i ett undantagstillstånd förorsakat av coronaviruset kan beakta studiestödets maximitid och studiernas tillräckliga framskridande.
Ifall det inte har varit möjligt att studera kan utbetalningen av studiestöd fortgå trots att studieprestationerna inte är tillräckliga. Studiestödets maximitid kan också förlängas.
FPA: Vanliga frågor om coronaläget och studiestöd
FPA: Meddelande till läroanstalterna – coronaviruset och studieförmånerna
Grundläggande konstundervisning
-
I handlingsplanen för coronaepidemin har epidemin delats in i tre faser: basnivån, accelerationsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.
Statsrådet förordar i sitt principbeslut den 23 oktober en rekommendation om att man i universiteten, yrkeshögskolor, gymnasieutbildning, yrkesutbildning, grundläggande konstundervisning för vuxna, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna i princip går över till mer omfattande frivilliga distansundervisningsarrangemang först då det enligt en regional epidemiologisk bedömning av hälsovårdsmyndigheterna är nödvändigt.
Under accelerationsfasen rekommenderas att högskolorna allvarligt överväger att övergå till distansundervisning, dock så att man beaktar behovet av närundervisning.
I spridningsfasen rekommenderas att gymnasier, yrkesläroanstalter, läroanstalter för fritt bildningsarbete samt läroanstalter som ordnar grundläggande konstundervisning för vuxna och grundläggande utbildning för vuxna samt högskolor helt övergår till distansundervisning, dock så att man beaktar absolut nödvändiga behoven av närundervisning.
Undervisning och utbildning ordnas i enlighet med verksamhetslagstiftningen och den flexibilitet den möjliggör, med beaktande av hygien- och säkerhetsanvisningar.
Distansundervisningsarrangemang förverkligas så att man kan minimera de negativa effekterna på hur studierna framskrider.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- UKM THL: rekommendation till anordnare av utbildning och småbarnspedagogik under coronavirusepidemin 4.8.2020
- UKM THL: Rekommendation till universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna under coronavirusepidemin 4.8.2020
- UBS: Ordnande av grundläggande konstundervisning
- UBS: Genomförande av utbildning inom fritt bildningsarbete
Uppdaterad 14.1.2021 kl. 12.01Undervisnings- och kulturministeriet
-
Kommuner och samkommuner kan komma med kommunala och regionala rekommendationer om att inom hobbyverksamhet i grupp följa motsvarande säkerhetsanvisningar som vid publikevenemang.
Inom hobbyverksamhet och användandet av offentliga utrymmen bör man se till att deltagare och sällskap har möjlighet att undvika närkontakt med varandra. Det kan åtgärdas genom att begränsa antalet deltagare, kundplatserna , genom utrymmesarrangemang eller på annat sätt.
I handlingsplanen har epidemin delats in i tre faser: inledningsfasen, upptrappningsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.I coronaepidemins accelerationsfas kan kommuner och samkommuner dessutom rekommendera att sådan hobbyverksamhet i grupp som vuxna (18 år och uppåt) deltar i inomhus avbryts och att verksamheten i mån av möjlighet genomförs på distans i situationer och verksamhetsformer där smittrisken är hög. Högre smittrisk föreligger i anslutning till hobbyverksamhet där närkontakt och risken för droppsmitta inte går att undvika.
I regioner där epidemiläget nått en spridningsfas rekommenderas att kommuner och samkommuner överväger att strama åt rekommendationerna så att man vid behov tillfälligt avbryter hobbyverksamhet i grupp helt, i enlighet med begränsningarna för utrymmesanvändning.
Det är dock skäl att särskilt överväga hur begränsningarna skulle påverka barns och ungas hobbyer, grundläggande konstundervisning samt hobbyverksamhet för befolkningsgrupper med begränsad funktionsförmåga.
Syftet med statsrådets och ministeriernas rekommendationer är att stöda olika aktörers och myndigheters verksamhet, särskilt kommuners och samkommuners samt regionförvaltningsverkens uppgifter i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. På Institutet för hälsa och välfärds webbplats kan du kontrollera vilka anvisningar som är aktuella och vilka regioner som hör till coronaepidemins inlednings-, upptrappnings- och spridningsfas.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
- UKM och THL rekommendation: Risk för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- RFV: svar på vanliga frågor och coronabegränsningar
- UBS: Ordnande av grundläggande konstundervisning
Uppdaterad 14.1.2021 kl. 11.52Undervisnings- och kulturministeriet
-
Anordnaren av hobbyverksamhet ansvarar för att man följer anvisningar och rekommendationer. Kommunerna ansvarar för bekämpandet av smittsamma sjukdomar i sin egen region och fattar också beslut om eventuella begränsningar i anslutning till utrymmen som används för hobbyverksamhet. Grenförbund, olympiska kommittén och organisationer på kultur- och ungdomsområdet uppmuntras att utarbeta preciserade anvisningar till stöd för kommunernas beslutsfattande och för att öka säkerheten i hobbyverksamheten.
Kommuner och samkommuner kan utfärda kommunala och regionala rekommendationer att följa liknande säkerhetsanvisningar inom hobbyverksamhet i grupp som i samband med anordnandet av allmänna sammankomster. Också sjukvårdsdistrikten kan komma med närmare regionala och lokala rekommendationer.
Syftet med statsrådets och ministeriernas rekommendationer är att stöda olika aktörers och myndigheters verksamhet, särskilt kommuners och samkommuners samt regionförvaltningsverkens uppgifter i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. I handlingsplanen har epidemin delats in i tre faser: inledningsfasen, upptrappningsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.
Regeringen rekommenderar i sitt principbeslut den 22 oktober 2020 att kommuner i accelerationsfasen rekommendera att sådan hobbyverksamhet i grupp som vuxna (18 år och uppåt) deltar i inomhus avbryts och att verksamheten i mån av möjlighet genomförs på distans i situationer och verksamhetsformer där smittrisken är hög. Högre smittrisk föreligger i anslutning till hobbyverksamhet där närkontakt och risken för droppsmitta inte går att undvika. Hobbyverksamhet för alla åldrar ska ordnas så att deltagarna och olika sällskap har möjlighet att undvika närkontakt med varandra. I regioner där epidemiläget nått en spridningsfas rekommenderar regeringen att man vid behov avbryter hobbyverksamheten helt. Det är dock skäl att särskilt överväga detta i fråga om barns och ungas hobbyer.
Det är i första hand den myndighet inom kommunen som ansvarar för bekämpandet av smittsamma sjukdomar som fattar beslut om att stänga utrymmen och förbjuda allmänna sammankomster eller publikevenemang. Regionförvaltningsverken kan fatta liknande beslut då besluten berör regioner i flera kommuner.
En del av hobbyverksamheten kan tolkas som ett publikevenemang eller allmän sammankomst. Sådana evenemang omfattas av regionförvaltningarnas begränsningar för publikevenemang. T.ex. idrottsföreningarnas och andra hobbyföreningars verksamhet och evenemang, där det inte förekommer publik och som inte är öppna för allmänheten, är inte publikevenemang eller allmänna sammankomster.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020 (på finska)
- UKM och THL rekommendation: Risken för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus
- RFV: Svar på vanliga frågor om begränsningar i anslutning till epidemiläget
- RFV: Aktuella restriktioner för sammankomster
Uppdaterad 4.12.2020 kl. 14.31Undervisnings- och kulturministeriet
-
Faktorer som påverkar smittrisken inom olika slags hobbyverksamhet är bl.a. antalet deltagare, utrymmets storlek, ventilationen samt vilken form av hobby det är frågan om. Hobbyer där det inte går att undvika närkontakt och droppsmitta innebär en högre smittrisk.
Man har inte gjort upp en övergripande förteckning över hobbyer och motionsgrenar med hög smittrisk, men vid bedömningen kan man stöda sig på undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds rekommendation Risk för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus.
Grundprincipen är att smittrisken växer ifall
- det inte är möjligt att upprätthålla tillräckliga säkerhetsavstånd (minst 2 meter konstant)
- det inte går att använda ansiktsskydd, verksamheten innebär kraftig röstanvändning
- att man blir andfådd.
Smittrisken har ökat särskilt inom lag- och kontaktsporter som idkas inomhus och där det är svårt att undvika närkontakt. Undersökningar visar också att körsång innebär en större smittrisk.
- UKM och THL rekommendation: Risken för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
Uppdaterad 28.10.2020 kl. 16.29Undervisnings- och kulturministeriet
Fritt bildningsarbete
-
I folkhögskolor kan man övergår till distansundervisning ifall innehållet och målrupperna är sådana att distansundervisning lämpar sig som metod.
Utbildningsstyrelsen har anvisningar om hur man för statistik över undervisningstimmar i distansundervisning.
Uppdaterad 14.1.2021 kl. 12.12 -
Statsrådet har temporärt ändrat förordningen om fritt bildningsarbete så att folkhögskolor som ordnar undervisning inte behöver beakta begränsningen på 20 % distansundervisning eller skyldigheten att inkludera en närundervisningsperiod på minst 10 timmar i en utbildning som ordnas på distans (614/2020). Den temporära ändringen är i kraft 1.9.2020 – 31.8.2021.
Uppdaterad 14.1.2021 kl. 12.08Undervisnings- och kulturministeriet
-
I lagen om fritt bildningsarbete finns ingen bestämmelse om skyldighet för läroanstalten att ordna fritt bildningsarbete.
För att hindra spridningen av coronaviruset behöver läroanstaltens uprätthållare inte ordna utbildning ifall det inte går att ordna på annat sätt än genom närundervisning.
-
Det är många faktorer som påverkar beslutet om att dra in arbetslöshetsförmånen, och det är svårt att ge ett uttömmande svar. Många faktorer beror på hur den som betalar ut förmånen bedömer saken, dvs. FPA.
Integrationsutbildning för invandrare och utbildning i enlighet med integrationsplanen ordnas bl.a. i läroanstalter för fritt bildningsarbete. För att en deltagare ska kunna beviljas arbetslöshetsförmån bör hen delta i en inledande kartläggning samt i integrationsutbildningen. Integrationsplanen görs upp tillsammans med TE-byrån eller kommunens myndigheter. TE-byråerna kan själva bedöma t.ex. ifall utbildningen ska avbrytas.
Det kommer att ska ändringar i de tjänster som är tillgängliga, därför har NTM-centralerna gett TE-byråerna följande anvisningar:
Då man gör upp den första integrationsplanen bör man beakta huruvida personen i praktiken kan delta i tjänsterna för tillfället. Den första integrationsplanen bör göras inom tre år efter att det första uppehållstillståndet beviljats. Ifall det fortfarande finns gott om tid att göra upp en första integrationsplan, kan det vara ändamålsenligt att göra det först när tjänsterna fungerar som vanligt igen. Kundens integrationstid räknas från att man skrivit under planen, därför är det inte ändamålsenligt att göra upp planen ifall kunden inte kan anvisas till tjänsterna. Man beaktar kundens situation, behov av tjänsters samt tillgängliga tjänster.
I fråga om integrationstjänster som redan är i bruk bör man särskilt överväga ifall tjänsten ska dras in. Trots att integrationstjänsten kan ordnas på distans bör man överväga ifall man av kunden kan förvänta den slags självständighet som distansdeltagande förutsätter.
Ifall tjänsten i samförstånd med kunden dras in gör man inte en utredningsbegäran för att klargöra rätten till arbetslöshetsförsäkring och man sätter inte ut en tidsfrist där kunden är utan ersättning eller arbetsskyldig på grund av att tjänsten dragits in. I kundkommunikationen bör man betona att man ska följa TE-byråns och hälsovårdsmyndigheternas anvisningar, och att en arbetssökande som följer anvisningarna inte mister sin arbetslöshetsförmån.
Då tjänsten dras in bör kunden få ett utlåtande om saken och ett nytt utlåtande som tillåter förmånen. Kunden har inte längre rätt till förhöjd förmån på basis av deltagande tjänsten, eftersom den dragits in.
Ungdomsarbete
-
Kommuner och samkommuner kan komma med kommunala och regionala rekommendationer om att inom hobbyverksamhet i grupp följa motsvarande säkerhetsanvisningar som vid publikevenemang.
Inom hobbyverksamhet och användandet av offentliga utrymmen bör man se till att deltagare och sällskap har möjlighet att undvika närkontakt med varandra. Det kan åtgärdas genom att begränsa antalet deltagare, kundplatserna , genom utrymmesarrangemang eller på annat sätt.
I handlingsplanen har epidemin delats in i tre faser: inledningsfasen, upptrappningsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.I coronaepidemins accelerationsfas kan kommuner och samkommuner dessutom rekommendera att sådan hobbyverksamhet i grupp som vuxna (18 år och uppåt) deltar i inomhus avbryts och att verksamheten i mån av möjlighet genomförs på distans i situationer och verksamhetsformer där smittrisken är hög. Högre smittrisk föreligger i anslutning till hobbyverksamhet där närkontakt och risken för droppsmitta inte går att undvika.
I regioner där epidemiläget nått en spridningsfas rekommenderas att kommuner och samkommuner överväger att strama åt rekommendationerna så att man vid behov tillfälligt avbryter hobbyverksamhet i grupp helt, i enlighet med begränsningarna för utrymmesanvändning.
Det är dock skäl att särskilt överväga hur begränsningarna skulle påverka barns och ungas hobbyer, grundläggande konstundervisning samt hobbyverksamhet för befolkningsgrupper med begränsad funktionsförmåga.
Syftet med statsrådets och ministeriernas rekommendationer är att stöda olika aktörers och myndigheters verksamhet, särskilt kommuners och samkommuners samt regionförvaltningsverkens uppgifter i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. På Institutet för hälsa och välfärds webbplats kan du kontrollera vilka anvisningar som är aktuella och vilka regioner som hör till coronaepidemins inlednings-, upptrappnings- och spridningsfas.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
- UKM och THL rekommendation: Risk för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- RFV: svar på vanliga frågor och coronabegränsningar
- UBS: Ordnande av grundläggande konstundervisning
Uppdaterad 14.1.2021 kl. 11.52Undervisnings- och kulturministeriet
-
Det är möjligt att öppna utrymmen för ungdomsverksamhet. Man strävar fortfarande efter att förhindra spridningen av viruset. Beslut om mer precisa lösningar för hur man använder utrymmen och tjänster fattas lokalt. Olika metoder kan användas parallellt och utvecklas med beaktande av de ungas bästa och lokala omständigheter.
I ungdomsverksamheten, uppsökande ungdomsarbete och ungas verkstadsverksamhet bör man beakta följande rekommendationer:
- Man får delta i verksamet endast om man är symtomfri
- Man bör hålla ett säkerhetsavstånd på 1-2 meter
- En god hand- och hosthygien bör iakttas
- Arbetshälsoinstitutets städningsanvisningar bör följas
- Deltagare ges nödvändiga instruktioner och man ser till att de följs.
- Man agerar så att man i sjukdomsfall kan spåra smittan
Evenemang och andra offentliga tillställningar omfattas av de begränsningsbeslut som regionförvaltningsverket fattat med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar.
- Regionförvaltningsverkens svar på vanliga frågor
- THL och UKM: Anvisning om förhindrande av coronavirussmitta i samband med offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt vid användningen av offentliga rum
- THL: Rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmasker
- I fråga om bespisning kan man tillämpa THL:s och UKM:s anvisningar för läroanstalter och småbarnspedagogiken
- För transporter kan THL:s anvisningar för skoltransporter tillämpas (på finska)
- För lägerverksamhet kan man tillämpa Ungdomscentren i Finlands anvisningar (på finska)
Uppdaterad 7.12.2020 kl. 9.33Undervisnings- och kulturministeriet
-
Anordnaren av hobbyverksamhet ansvarar för att man följer anvisningar och rekommendationer. Kommunerna ansvarar för bekämpandet av smittsamma sjukdomar i sin egen region och fattar också beslut om eventuella begränsningar i anslutning till utrymmen som används för hobbyverksamhet. Grenförbund, olympiska kommittén och organisationer på kultur- och ungdomsområdet uppmuntras att utarbeta preciserade anvisningar till stöd för kommunernas beslutsfattande och för att öka säkerheten i hobbyverksamheten.
Kommuner och samkommuner kan utfärda kommunala och regionala rekommendationer att följa liknande säkerhetsanvisningar inom hobbyverksamhet i grupp som i samband med anordnandet av allmänna sammankomster. Också sjukvårdsdistrikten kan komma med närmare regionala och lokala rekommendationer.
Syftet med statsrådets och ministeriernas rekommendationer är att stöda olika aktörers och myndigheters verksamhet, särskilt kommuners och samkommuners samt regionförvaltningsverkens uppgifter i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. I handlingsplanen har epidemin delats in i tre faser: inledningsfasen, upptrappningsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.
Regeringen rekommenderar i sitt principbeslut den 22 oktober 2020 att kommuner i accelerationsfasen rekommendera att sådan hobbyverksamhet i grupp som vuxna (18 år och uppåt) deltar i inomhus avbryts och att verksamheten i mån av möjlighet genomförs på distans i situationer och verksamhetsformer där smittrisken är hög. Högre smittrisk föreligger i anslutning till hobbyverksamhet där närkontakt och risken för droppsmitta inte går att undvika. Hobbyverksamhet för alla åldrar ska ordnas så att deltagarna och olika sällskap har möjlighet att undvika närkontakt med varandra. I regioner där epidemiläget nått en spridningsfas rekommenderar regeringen att man vid behov avbryter hobbyverksamheten helt. Det är dock skäl att särskilt överväga detta i fråga om barns och ungas hobbyer.
Det är i första hand den myndighet inom kommunen som ansvarar för bekämpandet av smittsamma sjukdomar som fattar beslut om att stänga utrymmen och förbjuda allmänna sammankomster eller publikevenemang. Regionförvaltningsverken kan fatta liknande beslut då besluten berör regioner i flera kommuner.
En del av hobbyverksamheten kan tolkas som ett publikevenemang eller allmän sammankomst. Sådana evenemang omfattas av regionförvaltningarnas begränsningar för publikevenemang. T.ex. idrottsföreningarnas och andra hobbyföreningars verksamhet och evenemang, där det inte förekommer publik och som inte är öppna för allmänheten, är inte publikevenemang eller allmänna sammankomster.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020 (på finska)
- UKM och THL rekommendation: Risken för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus
- RFV: Svar på vanliga frågor om begränsningar i anslutning till epidemiläget
- RFV: Aktuella restriktioner för sammankomster
Uppdaterad 4.12.2020 kl. 14.31Undervisnings- och kulturministeriet
-
Faktorer som påverkar smittrisken inom olika slags hobbyverksamhet är bl.a. antalet deltagare, utrymmets storlek, ventilationen samt vilken form av hobby det är frågan om. Hobbyer där det inte går att undvika närkontakt och droppsmitta innebär en högre smittrisk.
Man har inte gjort upp en övergripande förteckning över hobbyer och motionsgrenar med hög smittrisk, men vid bedömningen kan man stöda sig på undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds rekommendation Risk för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus.
Grundprincipen är att smittrisken växer ifall
- det inte är möjligt att upprätthålla tillräckliga säkerhetsavstånd (minst 2 meter konstant)
- det inte går att använda ansiktsskydd, verksamheten innebär kraftig röstanvändning
- att man blir andfådd.
Smittrisken har ökat särskilt inom lag- och kontaktsporter som idkas inomhus och där det är svårt att undvika närkontakt. Undersökningar visar också att körsång innebär en större smittrisk.
- UKM och THL rekommendation: Risken för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
Uppdaterad 28.10.2020 kl. 16.29Undervisnings- och kulturministeriet
-
Högskolor, läroanstalter och andra organisationer som genomför utbytesprogram och projekt beslutar själva tillsammans med sina samarbetsorganisationer om genomförandet av internationell verksamhet samt kommer överens om åtgärder i fråga om mobilitet.
Det är i första hand läroanstalten eller högskolan beslutar om mobilitetsperioder ska flyttas, avbrytas eller omorganiseras. Dessa bör följa med myndigheternas pressmeddelanden, vara i kontakt med personer som deltar i internationella projekt samt råda dem att vid behov kontakta Finlands ambassad eller konsulat för närmare instruktioner.
Internationell verksamhet inom EU-projekt kan avbrytas i förtid, förverkligas med en annan samarbetspartner, flyttas fram till en senare tidpunkt eller inhiberas. Ifall verksamheten inhiberas eller flyttas bör man så snart som möjligt meddela Finlands nationella byrå, dvs. Utbildningsstyrelsen, som ger vidare instruktioner.
De av Finlands nationella byrå finansierade programmen för Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren och de mobilitetsperioder som stöds genom dessa kan ersättas genom ett så kallat Force Majeure-förfarande. Force majeure –förfaranden kan variera landen emellan. Det är alltid den nationella byrå som finansierar projektet som beslutar om ersättningar. Därför är det viktigt att den organisation som koordinerar projektet leder processen enligt den nationella byråns anvisningar.
I fråga om utbyten utanför EU-programmen ska man vara i kontakt med den aktör som finansierar utbytet.
Mer information får man i första hand via den egna läroanstaltens internationella tjänster.
Coronavirusets inverkan på Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren
Undervisningsväsendet och coronaviruset
EDUFI-praktik för högskolestuderande och nyutexaminerade
Undervisnings- och kulturministeriet
Hobbyer och evenemang
-
Faktorer som påverkar smittrisken inom olika slags hobbyverksamhet är bl.a. antalet deltagare, utrymmets storlek, ventilationen samt vilken form av hobby det är frågan om. Hobbyer där det inte går att undvika närkontakt och droppsmitta innebär en högre smittrisk.
Man har inte gjort upp en övergripande förteckning över hobbyer och motionsgrenar med hög smittrisk, men vid bedömningen kan man stöda sig på undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds rekommendation Risk för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus.
Grundprincipen är att smittrisken växer ifall
- det inte är möjligt att upprätthålla tillräckliga säkerhetsavstånd (minst 2 meter konstant)
- det inte går att använda ansiktsskydd, verksamheten innebär kraftig röstanvändning
- att man blir andfådd.
Smittrisken har ökat särskilt inom lag- och kontaktsporter som idkas inomhus och där det är svårt att undvika närkontakt. Undersökningar visar också att körsång innebär en större smittrisk.
- UKM och THL rekommendation: Risken för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
Uppdaterad 28.10.2020 kl. 16.29Undervisnings- och kulturministeriet
-
Anordnaren av hobbyverksamhet ansvarar för att man följer anvisningar och rekommendationer. Kommunerna ansvarar för bekämpandet av smittsamma sjukdomar i sin egen region och fattar också beslut om eventuella begränsningar i anslutning till utrymmen som används för hobbyverksamhet. Grenförbund, olympiska kommittén och organisationer på kultur- och ungdomsområdet uppmuntras att utarbeta preciserade anvisningar till stöd för kommunernas beslutsfattande och för att öka säkerheten i hobbyverksamheten.
Kommuner och samkommuner kan utfärda kommunala och regionala rekommendationer att följa liknande säkerhetsanvisningar inom hobbyverksamhet i grupp som i samband med anordnandet av allmänna sammankomster. Också sjukvårdsdistrikten kan komma med närmare regionala och lokala rekommendationer.
Syftet med statsrådets och ministeriernas rekommendationer är att stöda olika aktörers och myndigheters verksamhet, särskilt kommuners och samkommuners samt regionförvaltningsverkens uppgifter i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. I handlingsplanen har epidemin delats in i tre faser: inledningsfasen, upptrappningsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.
Regeringen rekommenderar i sitt principbeslut den 22 oktober 2020 att kommuner i accelerationsfasen rekommendera att sådan hobbyverksamhet i grupp som vuxna (18 år och uppåt) deltar i inomhus avbryts och att verksamheten i mån av möjlighet genomförs på distans i situationer och verksamhetsformer där smittrisken är hög. Högre smittrisk föreligger i anslutning till hobbyverksamhet där närkontakt och risken för droppsmitta inte går att undvika. Hobbyverksamhet för alla åldrar ska ordnas så att deltagarna och olika sällskap har möjlighet att undvika närkontakt med varandra. I regioner där epidemiläget nått en spridningsfas rekommenderar regeringen att man vid behov avbryter hobbyverksamheten helt. Det är dock skäl att särskilt överväga detta i fråga om barns och ungas hobbyer.
Det är i första hand den myndighet inom kommunen som ansvarar för bekämpandet av smittsamma sjukdomar som fattar beslut om att stänga utrymmen och förbjuda allmänna sammankomster eller publikevenemang. Regionförvaltningsverken kan fatta liknande beslut då besluten berör regioner i flera kommuner.
En del av hobbyverksamheten kan tolkas som ett publikevenemang eller allmän sammankomst. Sådana evenemang omfattas av regionförvaltningarnas begränsningar för publikevenemang. T.ex. idrottsföreningarnas och andra hobbyföreningars verksamhet och evenemang, där det inte förekommer publik och som inte är öppna för allmänheten, är inte publikevenemang eller allmänna sammankomster.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020 (på finska)
- UKM och THL rekommendation: Risken för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus
- RFV: Svar på vanliga frågor om begränsningar i anslutning till epidemiläget
- RFV: Aktuella restriktioner för sammankomster
Uppdaterad 4.12.2020 kl. 14.31Undervisnings- och kulturministeriet
-
Det är viktigt att följa hygienrekommendationerna under publikevenemang, allmänna sammankomster och i offentliga utrymmen. På så sätt förebygger man smittspridning och kan begränsa antalet exponerade.
Anordnare av evenemang och verksamhet kan göra upp situations-, verksamhets- eller evenemangsspecifika rekommendationer. Dock bör man beakta bl.a. beslut som gäller begränsningar för sammankomster samt anvisningar för publikevenemang.
Man ska inte delta i evenemang, sammankomster eller uppehålla sig i offentliga utrymmen ifall man uppvisar några som helst sjukdomssymtom. Man bör hålla ett avstånd på minst 1-2 meter mellan personer eller sällskap.
Det rekommenderas att biljetter i första hand säljs på förhand, till exempel genom en webbutik.
Anordnaren kan beroende på epidemiläget rekommendera att man använder ansiktsskydd, ifall det inte är möjligt att undvika närkontakt under hela evenemanget. Vid närkontakt kan även kraftig röstanvändning, t.ex. hejarop, öka risken för droppsmitta.Under coronaepidemins upptrappnings- eller spridningsfas kan kommuner och samkommuner utfärda kommunala och regionala rekommendationer att följa liknande säkerhetsanvisningar för offentliga utrymmen som i samband med anordnandet av allmänna sammankomster. I upptrappningsfasen kan kommunerna dessutom rekommendera att antalet personer i utrymmen kan begränsas till hälften av det normala. I spridningsfasen ska kommunerna överväga en rekommendation om att tillfälligt stänga offentliga utrymmen helt. Då man utfärdar rekommendationer bör man särskilt vid behov beakta hur utrymmena används och hur begränsningarna skulle påverka t.ex. barn och unga.
- THL och UKM: Anvisning om förhindrande av coronavirussmitta i samband med offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt vid användningen av offentliga rum 21.9.2020
- THL: Rekommendation om ansiktsskydd
- Regionförvaltningsverkens svar om offentliga sammakomster
- Information om öppnandet av museerna (på finska)
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020 (på finska)
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
Uppdaterad 4.12.2020 kl. 15.16 -
Föreställningar, evenemang och andra offentliga tillställningar omfattas av de begränsningsbeslut som regionförvaltningsverket fattat med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar. Ifall smittläget snabbt förvärras kan enskilda kommuner lokalt utfärda strängare begränsningar för att förhindra smittspridning.
Anordnare av evenemang och verksamhet kan göra upp situations-, verksamhets- eller evenemangsspecifika rekommendationer. Dock bör man beakta bl.a. beslut som gäller begränsningar för sammankomster samt anvisningar för publikevenemang.
Man ska inte delta i evenemang, sammankomster eller uppehålla sig i offentliga utrymmen ifall man uppvisar några som helst sjukdomssymtom.
Syftet med anvisningarna är att säkra deltagarnas säkerhet och förhindra att coronaviruset sprids.
I anvisningen förutsätts till exempel att:
- det för att undvika närkontakt mellan deltagare eller sällskap ska säkerställas att det är möjligt att hålla 1–2 meters säkerhetsavstånd
- man i situationer där det kan uppstå köer påminner och hjälper deltagarna att hålla säkerhetsavstånden
- man hjälper publiken att röra sig så att det inte uppstår trängsel
- Det rekommenderas att man i första hand säljer biljetter på förhand
Anordnaren kan beroende på epidemiläget rekommendera att man använder ansiktsskydd, ifall det inte är möjligt att undvika närkontakt under hela evenemanget.
Anordnaren ansvarar för att evenemanget ordnas på ett för deltagarna tryggt sätt och för hur anvisningarna i praktiken genomförs i anslutning till arrangemangen. Det kan bli nödvändigt att dela upp publiken och tjänsterna i olika områden för att man ska kunna följa anvisningarna.
Det finns särskilda föreskrifter om skyldigheten att skydda anställda i fråga om arrangörer som fungerar som arbetsgivare. När det gäller personer som arbetar i offentliga rum grundar sig på åtgärderna på arbetsgivarens riskbedömning. Arbetshälsovården stöder arbetsgivaren i utarbetandet av riskbedömningen.
Inom områden där coronaepidemin är på basnivå förutsätts att man vid alla publikevenemang och allmänna sammankomster med fler än 50 personer garanterar deltagarnas säkerhet genom att följa undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisningar som utfärdats den 21 september 2020. Under epidemins accelerationsfas eller då den närmar sig kan regionförvaltingsverken bedöma ifall anvisningarna är tillräckliga i fråga om alla publikevenemang och allmänna sammankomster, oberoende av antalet deltagare. Regionförvaltningsverken kan utfärda ytterligare krav på t.ex. kundantalet, platserna och arrangemangen för att undvika närkontakt. Antalet deltagare i publikevenemang inomhus kan begränsas till hälften av det normala. I spridningsfasen kan regionförvaltningsverken begränsa publikantalet till högst tio personer eller förbjuda anordnandet av tillställningar.
I många regioner är begränsningarna för offentliga tillställningar redan strängare. THL rekommenderar att offentliga tillställningar och sammankomster för över 50 personer inte ordnas någonstans i landet, oberoende av coronaepidemins regionala situation. Rekommendationen ingår i den bedömning som THL har utarbetat för regionförvaltningsverken om behovet av begränsning av sammankomster. Regionförvaltningsverken fattar beslut om begränsningar av sammankomster i regionerna.
Det är på alla anordnares och deltagares ansvar att följa myndigheternas bestämmelser, anvisningar och rekommendationer i sin verksamhet, och på så sätt förebygga spridningen av coronaviruset.
- Regionförvaltningsverket: Offentliga delgivningar
- RFV: Aktuella restriktioner för sammankomster
- UKM och THL: Anvisningar för att förhindra coronavirussmitta vid offentliga tillställningar, vid allmänna sammankomster och vid användningen av offentliga lokaler 21.9.2020
- THL: Rekommendation om ansiktsmasker
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- THL 3.12.2020: THL rekommenderar att offentliga tillställningar och sammankomster för över 50 personer inte ordnas ens i epidemins basnivå
Uppdaterad 4.12.2020 kl. 15.23Undervisnings- och kulturministeriet
-
Det är viktigt att följa hygienrekommendationerna i biblioteken. På så sätt förebygger man smittspridning och kan begränsa antalet exponerade.
Arrangörer av evenemang och verksamhet kan göra upp mer specifika rekommendationer för situationer, verksamhet eller evenemang. Man bör ändå beakta bl.a. regionförvaltingens begränsningar för sammankomster samt anvisningarna för publikevenemang.
- THL och UKM: Anvisning om förhindrande av coronavirussmitta i samband med offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt vid användningen av offentliga rum
- IHV: Rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmasker
-
Frågor och svar om biblioteken på Regionförvaltningsverkens webbplats
-
Biblioteken och corona: Information till kunder och bibliotekspersonal
Uppdaterad 7.12.2020 kl. 11.05Undervisnings- och kulturministeriet
-
Kommuner och samkommuner kan komma med kommunala och regionala rekommendationer om att inom hobbyverksamhet i grupp följa motsvarande säkerhetsanvisningar som vid publikevenemang.
Inom hobbyverksamhet och användandet av offentliga utrymmen bör man se till att deltagare och sällskap har möjlighet att undvika närkontakt med varandra. Det kan åtgärdas genom att begränsa antalet deltagare, kundplatserna , genom utrymmesarrangemang eller på annat sätt.
I handlingsplanen har epidemin delats in i tre faser: inledningsfasen, upptrappningsfasen och spridningsfasen. Med hjälp av dessa bedöms behovet och inriktningen av rekommendationer och begränsningar. Faserna kan också användas som motiveringar för beslutsfattandet på regional och nationell nivå.I coronaepidemins accelerationsfas kan kommuner och samkommuner dessutom rekommendera att sådan hobbyverksamhet i grupp som vuxna (18 år och uppåt) deltar i inomhus avbryts och att verksamheten i mån av möjlighet genomförs på distans i situationer och verksamhetsformer där smittrisken är hög. Högre smittrisk föreligger i anslutning till hobbyverksamhet där närkontakt och risken för droppsmitta inte går att undvika.
I regioner där epidemiläget nått en spridningsfas rekommenderas att kommuner och samkommuner överväger att strama åt rekommendationerna så att man vid behov tillfälligt avbryter hobbyverksamhet i grupp helt, i enlighet med begränsningarna för utrymmesanvändning.
Det är dock skäl att särskilt överväga hur begränsningarna skulle påverka barns och ungas hobbyer, grundläggande konstundervisning samt hobbyverksamhet för befolkningsgrupper med begränsad funktionsförmåga.
Syftet med statsrådets och ministeriernas rekommendationer är att stöda olika aktörers och myndigheters verksamhet, särskilt kommuners och samkommuners samt regionförvaltningsverkens uppgifter i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. På Institutet för hälsa och välfärds webbplats kan du kontrollera vilka anvisningar som är aktuella och vilka regioner som hör till coronaepidemins inlednings-, upptrappnings- och spridningsfas.
- Statsrådets principbeslut 23.10.2020
- UKM och THL rekommendation: Risk för coronavirus i idrotts- och kulturverksamhet inomhus
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- RFV: svar på vanliga frågor och coronabegränsningar
- UBS: Ordnande av grundläggande konstundervisning
Uppdaterad 14.1.2021 kl. 11.52Undervisnings- och kulturministeriet
Statsunderstöd, statsandelar och andra understöd
-
Undervisnings- och kulturministeriet ställer sig på grund av coronaviruset flexibelt till att oundvikliga kostnader för den understödda verksamheten eller projektet ( t.ex. resor som bokats tidigare eller utrymmes- eller logibokningar) kan täckas med understödet.
Anvisningar för användning av understödet i en situation som påverkas av coronaviruset:
- Det går att ansöka om extra tid för användandet av understödet inom ramen för villkoren och begränsningarna
- Det går att ansöka om extra tid för att lämna in utredningar och bilagor inom ramen för villkoren och begränsningarna. Mottagare av allmänna understöd lämnar in en utredning om hur understödet använts inom utsatt tid. Ifall rediovisningen inte har fastställts kan man till utredningen bifoga en redovisning med styrelsens understkrift. Den fastställda redovisningen bifogas senare, ifall den avviker från den redovisning som skrivits under av styrelsen.
- Mottagaren av statunderstöd bör omedelbart meddela statsunderstödsmyndigheten om en eventuell ändring i användandet av understödet
- Användandet av understödet får inte vara i konflikt med understödsbeslutets användningssyfte, villkor eller begränsningar
Undervisnings- och kulturministeriet uppmanar mottagare av statsunderstöd att följa med myndigheternas information och anvisningar i anslutning till coronaviruset.
Upplysningar: [email protected]
-
Vi blir tvungna att inhibera ett evenemang som vi fått understöd för. Vi har redan använt understödet för att arrangemangen. Godkänns de här kostnaderna trots att evenemanget inte förverkligas?
Understödet bör användas till det ändamål det beviljats för. Ifall understödet är beviljat för att ordna evenemanget, godkänns kostnader som föranleds av arrangemangen.
-
Ansök om tilläggsfrist för tiden då understödet får användas, senast 30 dagar innan den ursprungliga tiden löper ut.
-
Ett understöd som har beviljats för ett evenemang eller ordnandet av ett evenemang kan användas endast för de kostnader som godkänts i beslutet. Enligt villkoren och begränsningarna u understödsbeslutet bör ni meddela ministeriet om alla sådana ändringar som påverkar hur understödet används, hur villkoren följs och ifall de på ett väsentligt sätt påverkar hur den understödda verksamheten eller projektet genomförs enligt planerna.
Kontakta den tjänsteman som nämns som kontaktperson i samband med understödet (det nedre namnet i understödsbeslutet) innan ni skrider till åtgärder som kan räknas som en ovan nämnd ändring.
-
Ni kan ansöka om förlängd tidsfrist för inlämnandet av utredningen.
-
Verksamhet som avbrutits på grund av situationen med coronaviruset, inhiberingar av teatrars och orkestrars föreställningar och framföranden samt stängning av museer inverkar inte på statsandelarnas storlek för 2020. Man återkräver inte statsandelar för verksamhet som begränsats på grund av situationen eller på grund av personalnedskärningar.
Museibyggnader är i enlighet med begränsningsåtgärderna stängda för besökare. Det är dock möjligt att i mån av möjlighet fortsätta verksamheten på annat sätt. Undervisnings- och kulturministeriet rekommenderar att uppgifter som är väsentliga för verksamheten slås fast och att särskilt arbete i anslutning till bevarande av kulturegendom och centrala sakkunniguppgifter kan tryggas under undantagstillståndet.
I fråga om årsverken som förverkligats under 2020 och kostnadsdata beaktas de avvikande verksamhetsförhållandena.
För museerna följs i princip den finansieringsplan som slagits fast för 2021-2023.
Uppdaterad 1.4.2020
-
Var i kontakt med den föredragande tjänstemannen för understödet. Återbetala den resterande delen av understödet i enlighet med de villkor och begränsningar som nämns vid beviljandet av understödet. Ni behöver inte betala ränta på det belopp som återbetalas.
-
En del av intäkterna som är väsentliga för genomförandet av projektet kan utebli på grund av coronaepidemin, trots att understödet enligt understödsbeslutet kan täcka 80 % av projektets kostnader.
Om det ännu återstår minst 30 dagar av användningstiden kan ni ansöka om ändring av användningsändamålet genom att skicka en ändringsbegäran via e-tjänsten. Till ändringsbegäran ska ni bifoga en motivering till ändringen av användningsändamålet eller användningstiden och därtill bifoga en ny budget.
Undervisnings- och kulturministeriet