Hoppa till innehåll

Fem anordnare av grundläggande utbildning fick tillstånd för språkförsök

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 19.3.2018 11.41
Pressmeddelande

Försökstillstånd för det andra inhemska språket har beviljats till Jämsä, Pieksamäki, Rovaniemi, Nyslott och Ylöjärvi stad. I de grundskolor som deltar i försöket kan man istället för svenska studera något annat språk. Sex kommuner ansökte om tillstånd inom utsatt tid, en kommun drog tillbaka sin ansökan.

Nyslott stad ansökte om tillstånd för fyra skolor, övriga kommuner för en. Det kom inte in några ansökningar från svenskspråkiga utbildningsanordnare.  

Försökstillstånden beviljades skolspecifikt. I tillståndet anges också det skolspecifika maximielevantalet som kan erbjudas möjlighet att delta i försöket. Under hösten 2018 kan totalt 452 elever som börjar i årskurs sex delta i försöket. Det är frivilligt för eleven att delta i försöket.

Utbildningsstyrelsen beviljar de utbildningsanordnare som deltar i försöket ett statsunderstöd som täcker största delen (95 procent) av de kostnader som uppstår i samband med försöket. Utbildningsstyrelsen informerar om understödsbesluten.

Alla som ansökte och alla ansökningar uppfyller de villkor som finns inskrivna i lagen om grundläggande utbildning om beviljade av tillstånd att ordna försök med det andra inhemska språket.

Försöket är en del av regeringens spetsprojekt Den nya grundskolan. Meningen med försöket är att samla information om faktorer i anslutning till språkval samt utreda hur en ökad valfrihet påverkar en mer omfattande språkkunskap och ett starkare kunnande.

Meningen är att följa upp hur försöket påverkar inlärningsresultat, språkval och -utbud samt studierna efter grundskolan.  
 

Mer information: Regeringsråd Janne Öberg (UKM), tfn 02953  30348

Allmänbildande utbildning Spetsprojekt Utbildning