FI SV

Nordiska kulturministrar samlas i Helsingfors

Undervisnings- och kulturministeriet 1.11.2017 8.23
Nyhet
Nordiska kulturministrar samlas i Helsingfors
Johannes Jansson/norden.org

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho deltar i Nordiska kulturministerrådets möte i Helsingfors den 1 november. Mötet hålls i samband med Nordiska rådets 69:e session.

Ministrarna slår fast nordiska kulturministerrådets budget för nästa år samt diskuterar bl.a. det nordiska samarbetet inom filmkonst samt brytningsskedet inom mediebranschen i de nordiska länderna. På föredragningslistan finns också uppföljningsrapporten för det omfattande temaåret Nordic Matters, som ordnas i Southbank Centre i London.

-Kulturen är kärnan i det nordiska samarbetet. Då vi främjar kreativa branscher på den internationella marknaden lönar det sig att bättre än för tillfället utnyttja det nordiska varumärket, som redan är känt i världen. Ett bra exempel är begreppet Nordic Noir som fötts ur den nordiska dramaproduktionen, säger Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho.

I anslutning till rådets session ordnas också Nordiska rådets prisutdelning. Fem priser delas ut under prisutdelningstillfället i Finlandiahuset den 1 november.  
    

Mer information:  Sini Keinonen, kulturråd, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02953 30145