Hoppa till innehåll

Beredningen av hobbystrategin inleds
Minister Terho: Alla barn och unga måste kunna ha en hobby

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 13.6.2018 14.41 | Publicerad på svenska 13.6.2018 kl. 14.50
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet bereder en strategi för utvecklandet av barns och ungas möjligheter till hobbyverksamhet samt omfattande mål för statsförvaltningen. Hobbystrategin blir färdig i slutet av året.

- Alla barn och unga måste kunna ha en hobby, säger Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho.

Enligt minister Terho måste man lyfta fram hindren för hobbyverksamhet och ta itu med problemen.

- Hobbyverksamhet har främjats i över tjugo program och riktlinjer, men ett klart strategiskt program där barns och ungas hobbyverksamhet behandlas ur olika aktörers synvinkel finns inte. Nu gör vi upp ett sådant.

- Det behövs konkreta och omfattande mål från statsförvaltningens sida för att främjandet ska framskrida. Målen kopplas i hobbystrategin ihop med metoder och finansiering.

Grunden för beredningen av strategin lades den 13 juni under ett tillfälle som ordnades av undervisnings- och kulturministeriet, statens idrottsråd och statens ungdomsråd. Under tillfället diskuterades utvecklandet av barns och ungas hobbyverksamhet. Strategiarbetet fortsätter under ledning av statens ungdomsråd och statens idrottsråd och hobbystrategin publiceras i slutet av året.

Statens ungdomsråd och statens idrottsråd föreslog i januari att statsrådet gör upp ett strategiskt program för att främja barns och ungas hobbyverksamhet. I sitt ställningstagande betonade de att man i programmet särskilt bör uppmärksamma de barn och unga som inte har möjlighet att delta i hobbyverksamhet.

- I och med hobbypasset, som är under beredning, tar vi ett stort steg framåt då det gäller att förverkliga hobbygarantin, säger Terho. - Vi utvecklar idén med hobbypasset för högstadieelever tillsammans med de unga. Under nästa höst kör vi igång försök med hobbypasset i några kommuner och från och med ingången av 2019 står hobbypasset till kommunernas förfogande.

Mer information:

- specialmedarbetare Toni Ahva, tfn 0295 330 340

- överdirektör Esko Ranto, tfn 0295 330 115