Hoppa till innehåll

Hurdant är det #nyagymnasiet? Kom med på våra evenemang eller bidra med dina synpunkter på webben

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 18.10.2017 14.45 | Publicerad på svenska 20.10.2017 kl. 8.59
Nyhet
#nyagymnasiet #uusilukio

Gymnasieutbildningen förnyas för att den ska motsvara framtidens kompetenskrav. Arbetet med reformen har satt igång, och vi välkomnar alla idéer och synpunkter! Vi ordnar flera evenemang om Det nya gymnasiet runtom i landet och en brainstorming på webben som är öppen för alla.

På de sociala medierna hittar du diskussioner på temat under hashtagen #nyagymnasiet alternativt #uusilukio.

Turné på nio orter  

I höst ordnar vi en turné med experter på gymnasiereformen som reser runt till nio städer för att berätta om den pågående reformen – och som framför allt gärna vill höra era tankar och synpunkter och samla in dem.  
Programmet börjar med en inledning av Tiina Silander som leder reformarbetet samt undervisningsminister Sanni Grahn-Laasosens videohälsning. Därpå framlägger en studerande och en representant för en av utbildningsanordnarna sin syn på reformen med tanke på den egna regionen. 

Efter inledningarna följer en workshop, där deltagarna själva får diskutera ett givet tema i grupp, t.ex. ”Vilka kompetensbehov kommer vi att ha i framtiden?” eller ”Vilka slags lärmiljöer behöver vi i morgondagens gymnasium?”. När grupperna redovisat vad de kommit fram till presenteras också aktuell information om reformen av antagningen till högskolorna.    

Turnén inleddes i Helsingfors 13.10. På vår webbsida Det nya gymnasiet finns en video på evenemanget i Helsingfors och ett sammandrag av de temadiskussionerna under workshoppen. 

De återstående evenemangen ordnas i Tammerfors, Jyväskylä, Villmanstrand, Vasa, Uleåborg, Lahtis, Åbo och Kuopio. I Tammerfors ordnas två evenemang, varav det ena riktar sig särskilt till de svenskspråkiga gymnasierna. De andra går på finska, men vi svarar naturligtvis också på frågor på svenska efter bästa förmåga!

Öppen webbenkät

Vi har öppnat en enkät om gymnasiereformen som det är fritt fram för alla att svara på. Det går också bra att kommentera andras synpunkter. Vi hoppas på svar av alla som intresserar sig för reformen – du får också gärna dela länken med andra!

Reformen genomförs av undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen i samråd med en stor grupp intressenter och sakkunniga.

Mer information

projektchef Tiina Silander, tfn 0295 330 188

Allmänbildande utbildning Sanni Grahn-Laasonen Utbildning