Hoppa till innehåll

Unga inom Avartti-programmet belönades

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 24.1.2019 12.06
Pressmeddelande

Totalt 47 unga belönades med Avartti-pris för sitt deltagande i det internationella hobbyprogrammet. Fyra guldmärken, 23 silvermärken och 20 bronsmärken delades ut. Prisen delades ut av Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho torsdagen den 24 januari i Helsingfors.

-I den senaste Ungdomsbarometern utreddes för första gången ungas erfarenheter av lärande utanför skolmiljön. Enligt barometern upplevde de unga att de lärt sig klart mera om vissa saker utanför skolan än i skolan, säger minister Sampo Terho, som ansvarar för ungdomsärenden.

- Ungas fritid, inklusive hobbyverksamhet och kompisar har blivit ett viktigt komplement till de kunskaper och färdigheter man lär sig i skolan. Hobbyerna när det andliga kapitalet, möjliggör lärandet av kunskaper och färdigheter samt stöder livskompetensen. Avartti-programmet är just en sådan hobby som i sin mångsidighet på ett omfattande sätt främjar ungas psykiska, fysiska och sociala välfärd, fortsätter ministern.

För Avartti-programmet är det här ett jubileumsår: programmet har stött ungas hobbyverksamhet i 20 år. Programmet fick sin början 1999 som undervisnings- och kulturministeriets utvecklingsprojekt.

-Ministeriets ungdomsenhet ville då betona förebyggande ungdomsverksamhet och stödde olika försök för att hitta nya verksamhetsförfaranden. Avartti-programmet visade sig vara ett arbetsredskap med vilket man kunde stöda ungas uppväxt, ett aktivt medborgarskap och den sociala gemenskapen, säger minister Terho.

Avartti är ett internationellt verksamhetsprogram för unga i åldern 14-24. Målet för programmet är att genom hobbyverksamhet främja ungas delaktighet, välfärd, förutsättningar att ta till sig ny information och nya färdigheter, möjligheter att träffa kompisar och knyta nya vänskapsband samt att bära ansvar för sin nästa och för miljön. Avartti passar som en verksamhetsform som stöder ungas uppväxt inom kommunernas, församlingarnas och organisationernas ungdomsarbete. I läroanstalterna har man med hjälp av Avartti främjat skoltrivseln och studiemotivationen.

Genom Avartti har unga som har det sämre ställt kunnat delta i hobbyverksamhet tillsammans med andra unga. Genom att göra saker tillsammans har unga i högre grad lärt känna varandra och fört en dialog och man har stött deras uppväxt i samhället som aktiva och ansvarsfulla medborgare.

Internationellt är Avartti känt under namnet The International Award for Young People. Årligen deltar 1,5 miljoner unga från 130 länder i programmet.

Upplysningar:
• programdirektör Jukka Ruotsalainen, tfn 050 343 1143 (Avartti-kansliet) eller ombudsman Mikko Varesmaa (Avartti-stiftelsen), tfn 045 851 6572 samt [email protected]
• Specialmedarbetare Toni Ahva, tfn 050 3557309

Bilder från evenemanget


De prisbelönta unga per nivå:

Guld:
Ella Sirviö, Sotkamo 
Petra Kähkönen, Sotkamo 
Nikke Heikkinen, Vuokatti 
Jesse Määttä, Vuokatti 

Silver:
Heikki Harjukelo, Uleåborg 
Gholami Gholam Abbas, Jyväskylä 
Huseini Mohammad-Reza, Jyväskylä 
Hosseini Akbar, Jyväskylä 
Amin Yousuf, Jyväskylä  
Tatu Jokelainen, Kajana 
Markus Oikarinen, Kajana 
Henri Lindqvist, Kajana 
Saku Juntunen , Kajana 
Safari Zamin, Kajana 
Kazemi Mohammad, Kajana
Husseini Besmellah, Kajana 
Ghasemi Jamil, Kajana 
Sharifi Sohrab, Kajana 
Heydari Ismat, Kajana 
Javanmiri Erfan, Kajana 
Javanmiri Mehran, Kajana 
Nazari Yasin, Kajana 
Vilja Mielonen, Villmanstrand 
Anniina Rissanen, Villmanstrand 
Veera Kaipainen, Sotkamo 
Aliisa Hourula, Sotkamo 
Heljä Saastamoinen, Sotkamo 
Brons:
Pauliina Harju, Alavus 
Sofia Kulmala, Alavus 
Miia Liljanko, Alavus 
Jasmin Mäkiviita, Alavus 
Veeti Mäntylä, Alavus 
Jamina Ojanperä, Alavus 
Ville Partanen, Alavus 
Johanna Rannanmäki, Alavus 
Miika Alanko, Rantsila 
Ahmad Sarwar Zainadin, Jyväskylä
Hosseini Sayed Ahmad, Jyväskylä 
Kimmo Vattulainen, Kajana 
Antti Kaikkonen, Kajana
Kiia Huotari, Kajana 
Anni Kurki, Kajana 
Enni Kurki, Kajana 
Riina Mäki, Kuluntalahti 
Helmiina Könönen, Villmanstrand 
Sinipilvi Kiiski, Joensuu 
Ronja Roiha, Särkisalmi 

Sampo Terho Unga