Hoppa till innehåll

Timanttimaan bileissä naamioituneet ihmiset pussaavat

opetus- ja kulttuuriministeriö sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2018 16.16
Taiteen ja kulttuurin avulla vahvistettiin lasten ja nuorten ääntä.
Taiteen ja kulttuurin avulla vahvistettiin lasten ja nuorten ääntä.

Joose, 5, antoi asiantuntijalausuntonsa lapsistrategiaan taiteen kautta. Lasten läsnäolo taiteen kautta voi tarjota asiantuntemusta yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Tämä oli monille osallistujille merkittävä kokemus Lapsifoorumissa Helsingissä 30.10.

- Minulle siistein juttu tänään olivat lasten taideteokset, sanoi nuorten osallisuuden ja kokemusasiantuntijuuden asiantuntija Onni Westlund Pesäpuu ry:stä.

Hän nosti esille tamperelaisen Joosen, 5, teoksen Timantti. Sen selitysosa kuuluu:

Sateenkaari, Star Wars, timanttimaa. Siellä on kaikenlaista tekemistä ja siellä on ne bileet. Kivassa maailmassa on pukuja, siellä on naamioituneita ihmisiä. Niitä saa halata. Ihmiset on kivoja ja antaa suukkoja.

Asiantuntijuus lapsuudesta on lapsilla

Lapsistrategian valmistelussa kokeillaan ja kehitetään tapoja lasten yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistamiseen. Noin 300 lasta yli 20 paikkakunnalta tuotti taidetta Lapsifoorumiin.  Töissään lapset kertoivat, millaisessa maailmassa he haluavat elää. Maalauksia, piirustuksia, installaatioita, kirjoituksia ja videoita oli esillä 250. Taitelijat olivat peruskouluikäisiä ja sitä nuorempia. Monitaiteisen näyttelyn tuottivat Suomen lastenkulttuurikeskukset.

- Strategiatyön onnistumisen kannalta on keskeistä, että lapset ja nuoret ovat osallistujina mukana. Asiantuntijuus tämän päivän lapsuudesta on lapsilla ja nuorilla, sanoo Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu.

Lapsifoorumissa oli läsnä 20 lasta, joista useimmat osallistuivat dialogipiireihin aikuisten kanssa. Heidän mukaan ottamistaan aikuisten keskusteluun emmittiin alussa, mutta osallistujien mielestä lasten läsnäolo paransi tilaisuutta. Keskusteluissa toivottiin ”välittämisen tiloja”, joissa ammattilaisen ja asiakkaan ja lasten ja aikuisten roolit joustavat ja inhimillinen kohtaaminen on sallittua.

– Se, että osallisuus ja kohtaaminen nousivat niin keskeiseksi keskusteluissa, luo toivoa, että voimme yhdessä muuttaa maailmaa, Kuitu sanoo.

Lapsen osallistaminen häntä koskevaan päätöksentekoon on yksi lapsen oikeuksien kulmakiviä. Pilvi Kuidun mukaan periaatteena pitää olla ”never about us without us” – lasten asioita ei koskaan saa päättää ilman lapsia.

 

Taide voi olla lapsen ainoa kieli

Voisiko lasten taidetta käyttää enemmänkin yhteiskunnallisessa keskustelussa?

– Taiteen tehtävä on herättää keskustelua ja välittää kokemuksia ihmisen sisäisen maailman ja muiden ihmisten välillä. Ei se tehtävä poikkea mitenkään, kun taiteen tekijät ovat lapsia. Lasten kuuleminen kuitenkin vaatii pysähtymistä, koska lasten kieli on erilaista. On esimerkiksi erityistukea tarvitsevia lapsia ja erikielisiä lapsia, joiden ainoa ilmaisukeino voi olla taide, Pilvi Kuitu sanoo.

Kuidun mukaan Suomessa on lapsifoorumissa toivottuja ”välittämisen ja kohtaamisen tiloja”, mutta niiden toimintaa pitää kehittää ja avata yhteiskuntaan päin. Keskustelevaa taidetta voidaan tehdä esimerkiksi kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja harrastuksissa.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto on valmis toimimaan alustana jatkokokeiluissa, esimerkiksi jos perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon ehdottamat alueelliset lapsifoorumit toteutuvat.

– Haluamme olla mukana luomassa uusia tapoja ja vähän rikkomassakin rakenteita. Taide voi luoda turvallista ja hallittua sekamelskaa. Meidän keskuksemme ovat vahvoja toimijoita kunnissa. Lähes joka alueella on lastenkulttuurikeskus, joka voi olla kumppanina järjestämissä alueellisia lapsifoorumeita.

 

 

 

 

Lapsifoorumin antia käytetään kansallisen lapsistrategian valmistelussa

Ensimmäinen Lapsifoorumi järjestettiin 30.10.2018. Se kokosi laajasti järjestöjä, viranomaisia, aikuisia ja lapsia, nuoria ja virkamiehiä, yrityksiä ja kansalaisia käymään dialogia lasten, nuorten ja perheiden asioista. Paikalla tilaisuudessa oli 120 osallistujaa ja verkon kautta mukana oli 250 henkilöä.

Lapsifoorumi on osa kansallisen lapsistrategian valmistelutyötä, jossa tavoitteena on lapsiystävällisempi Suomi. Seuraava Lapsifoorumi on tarkoitus järjestää 10.1.2019. 

Lapsifoorumin tallenne on katsottavissa verkossa osoitteessa: https://prospectumlive.com/event/lapsifoorumi.

Valokuvia Lapsifoorumista löytyy osoitteesta: https://www.flickr.com/photos/okmfi/sets/72157703021491215.