Hoppa till innehåll

Utredningen klar: inget behov av en elitidrottslag i nuläget

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 10.6.2020 15.34 | Publicerad på svenska 11.6.2020 kl. 8.30
Pressmeddelande

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering ska det under regeringsperioden göras en utredning om behovet av en lag om elitidrott. Undervisnings- och kulturministeriet utsåg den 27 november 2019 minister Lauri Tarasti för uppdraget. Han överlämnade utredningen till forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen den 10 juni.

En klar slutsats i utredningen är att det under nuvarande förhållanden inte är nödvändigt eller ändamålsenligt med en separat lag om elitidrott. Det finns många orsaker till detta, eftersom det i och med en elitidrottslag också skulle bli fråga om t.ex. hur elitidrottslagen och idrottslagen ska förhålla sig till varandra eller vilken lag som skulle gälla de grenförbund och föreningar där största delen av det praktiska arbetet inom elitidrotten utförs. Dessutom representerar Finlands Olympiska Kommitté numera all idrott, inte bara elitidrotten.

Utredningen har hållit fast vid grundstrukturen inom finländsk idrott: det är staten som skapar förutsättningarna, men själva verksamheten sker inom förbunden, föreningar och andra frivilligorganisationer.

– Utredningen behandlar behovet av en elitidrottslag samt i vidare bemärkelse elitidrottens roll och konkreta åtgärder för att uppnå större framgångar. Jag hoppas att utredningen ska inspirera till en bredare debatt om de mål och metoder som staten och övriga aktörer inom idrottsområdet har för att utveckla den finländska elitidrotten. Utredningen granskar behoven att ändra idrottslagen, säger minister Hanna Kosonen.

Utredningen föreslår ändringar i idrottslagen

Utredningen föreslår två ändringar i idrottslagen. Enligt 16 § i idrottslagen ska statsunderstöd som avses i lagen huvudsakligen betalas med penningspelsbolagets avkastning. I utredningen föreslås det att uttrycket blir neutralt i och med att dessa intäkter minskar: ”betalas av penningspelsbolagets avkastning och andra anslag som tas in i statsbudgeten”. 

En annan betydande ändring är ett nytt 14 § 2 mom., som föreslås fogas till idrottslagen, där begreppet ”främjande av elitidrott” i idrottslagen definieras med hjälp av fem mål. Därefter föreskrivs enligt förslaget att Finlands Olympiska Kommitté har till uppgift att stödja att dessa mål uppnås.

Här nämns Olympiska kommittén för första gången i idrottslagen, vilket visar att Olympiska kommittén har en ledande roll i främjandet av elitidrotten. Denna mening hänför sig till förslaget att besluten om statsunderstöd till idrottsakademier och träningscenter överförs till Olympiska kommittén. Undervisnings- och kulturministeriet behåller enligt förslaget den tillsynsrätt som föreskrivs i statsunderstödslagen gällande Olympiska kommittén, idrottsakademier och träningscenter.

Utredningen konstaterar också att stora statsunderstödsbeslut som gäller idrottsorganisationerna (12 § i idrottslagen) inte kan överföras i strid med 124 § i grundlagen, vilket också gäller de skattefria träningsstipendierna för elitidrottare.

Andra förslag

Utredningen innehåller flera mindre förslag, som bl.a.:

  • Samordningsorganet för idrottspolitiken bör behandla de socioekonomiska problem för elitidrottare som hänförs sig till olika förvaltningssektorer oh som inte har kunnat behandlas i denna utredning, som endast gäller undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde.
  • Angående den tillåtna användningen av fysiologiska och medicinska metoder har Finland kommit på efterkälken i fråga om främjandet av elitidrotten internationellt, och därför bör verksamhetsfältet för elitidrottsenheten vid Finlands Olympiska kommitté och vid idrottsmedicinska center utvidgas.
  • För att varje idrottare ska utveckla sin begåvning och sina färdigheter på ett mångsidigare sätt, bör för var och en som får börja vid en idrottshögskola inom en idrottsakademi också i mån av möjlighet väljas ut en annan gren som idrottaren också tränar.
  • Statsunderstöden i idrottsbudgeten överförs från anläggande av idrottsanläggningar till idrottsverksamhet, inklusive elitidrott, i syfte att lindra konsekvenserna av coronaviruset.

Utredning om behovet av en lag om elitidrott (på finska med svensk resumé)

Mer information:

Utredare Lauri Tarasti, tfn 050 5 687 300, [email protected]