Hoppa till innehåll

Jämlikhetspriset och -utmärkelserna för motion och idrott och priserna för motionsfrämjande beviljades

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 16.12.2020 12.47
Pressmeddelande
På bilden från vänster generaldirektör Petri Pohjonen, överdirektör Esko Ranto, direktör Tiina Kivisaari och kulturrådet Päivi Aalto-Nevalainen. Bild: Noora Moilanen

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat priser för jämlikhetsarbete inom motion och idrott samt priser för ett föredömligt arbete för att främja motion bland barn och unga.

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar vartannat år Piikkarit-priset för främjande av jämställdhet och pluralism och vartannat år Jämlikhetspriset för motion och idrott, vars syfte är att främja likabehandling och förebygga diskriminering inom motion och idrott. Jämlikhetspriset och -utmärkelserna delades nu ut för första gången. Priserna för främjande av motion bland barn och unga har beviljats årligen sedan 2012.

Jämlikhetspriset beviljades projektet Iloon yli esteiden vid Centret för lärande och kompetens Valteri och utmärkelsepriserna beviljades generaldirektör Petri Pohjonen och idrottsläraren Erwin Borremans. 

Priserna för motionsfrämjande beviljades enheter i programmen Småbarnspedagogiken i rörelse, Skolan i rörelse och Studier i rörelse. Med priserna fäster man uppmärksamhet vid verksamhet som främjar barns och ungas rörlighet och en motionsinriktad verksamhetskultur på ett djärvt, målmedvetet och innovativt sätt.

Årets priser för Småbarnspedagogik i rörelse beviljades Karhukallio daghem i Rusko och Toivala daghem i Siilinjärvi, priserna för Skolan i rörelse till Länsinummi skola i Jakobstad och Keski-Palokan koulu i Jyväskylä samt priserna för Studier i rörelse till gymnasiet Muuramen lukio och Valkeakoski yrkesinstitut VAAO.

Jämlikhetspriset för motion och idrott går till Valteris projekt Iloon yli esteiden

Jämlikhetspriset för motion och idrott beviljades till Valteris projekt Iloon yli esteiden. Projektet ökar alla elevers möjligheter att delta i motionsstunder under skoldagen. De nya modellerna och materialen skapar förutsättningar för verksamhet där elever som behöver särskilt stöd är aktiva tillsammans med elever inom den allmänna undervisningen.

- I idrottslagen är likvärdigheten vid sidan av jämställdheten en av de grundläggande utgångspunkterna. Efter att idrottslagen trädde i kraft har jämlikhetsfrågornas betydelse blivit klart starkare såväl i samhället i allmänhet som inom idrottssektorn. I årets priser betonades särskilt det arbete som gjorts för att främja jämlikhet bland barn och unga, konstaterar överdirektör Esko Ranto.

Utmärkelsepriserna beviljades Invalidförbundets generaldirektör Petri Pohjonen och idrottsläraren Erwin Borremans. Under sin betydande karriär har Pohjonen främjat likabehandling bland annat som överdirektör vid Utbildningsstyrelsen och som ordförande för Paralympiska kommittén. Pohjonen är en förespråkare för fysisk, attitydmässig och psykisk tillgänglighet.

Idrottsläraren, fysioterapeuten och läraren i fysioterapi Erwin Borremans har i över tio års tid arbetat med specialelever vid Yrkesinstitutet Live. Borremans är cheftränare för Finlands triathlonteam vid Special Olympics och har arbetat med läroanstalterna som deltar i programmet Studier i rörelse särskilt i frågor som gäller jämlikhet och särskilt stöd.

Priserna för motionsfrämjande uppmärksammar föredömligt arbete

De riksomfattande programmen för motionsfrämjande främjar en motionsinriktad livsstil i olika ålders- och befolkningsgrupper. År 2020 beviljar undervisnings- och kulturministeriet i samarbete med Utbildningsstyrelsen priserna för motionsfrämjande för föredömligt arbete för att främja motion bland barn och unga.

Inom småbarnspedagogiken, skolorna och läroanstalterna runtom i Finland gör man ett fantastiskt arbete för att främja barns och ungas rörlighet och välbefinnande. I priserna betonades särskilt systematisk och konsekvent verksamhet samt barns och ungas aktiva roll i genomförandet av den.

- Pristagarna är enheter av olika storlek från olika håll i Finland. De har alla lyckats skapa verksamhet utifrån de egna utgångspunkterna som genomförs av hela gemenskapen tillsammans. I de enheter som får pris har barn och unga en aktiv roll i planeringen av verksamheten, och olika slags personer har beaktats i verksamheten. Pristagarna fungerar som fina exempel för andra enheter, konstaterar programdirektör Antti Blom från programmet Skolan i rörelse.

Anslaget för priserna för motionsfrämjande är sammanlagt 22 000 euro, och prisbeloppen står i förhållande till storleken på de enheter som belönas. Prissumman ska användas för att främja motion i den småbarnspedagogiska miljön, skolmiljön och studiemiljön. Förslag till pristagare har lämnats av programmen för motionsfrämjande i samarbete med regionförvaltningsverken och de regionala idrottsorganisationerna.

  • Jämlikhetspriset för motion och idrott: Projektet Iloon yli esteiden vid Centret för lärande och kompetens Valteri 
  • Jämlikhet inom motion och idrott, utmärkelsepriser: Petri Pohjonen och Erwin Borremans
  • Årets enhet inom Småbarnspedagogiken i rörelse: Karhukallion päiväkoti, Rusko och Toivalan päiväkoti, Siilinjärvi
  • Årets Skola i rörelse: Länsinummen koulu, Jakobstad och Keski-Palokan koulu, Jyväskylä
  • Årets Studier i rörelse-läroanstalt: Muuramen lukio och Valkeakoski yrkesinstitut VAAO

Prismotiveringarna i sin helhet finns på Skolan i rörelse-webbplatsen.

Mer information:
Kulturrådet Päivi Aalto-Nevalainen
undervisnings - och kulturministeriet
[email protected]
tfn 0295 330 054

Prismotiveringar och kontaktuppgifter för pristagarna:
Kommunikationschef Noora Moilanen
programmen Småbarnspedagogiken i rörelse, Skolan i rörelse och Studier i rörelse 
[email protected]
tfn 0295 331 539