Hoppa till innehåll

Harrastuspassin kehittämistyö käynnistyy

Undervisnings- och kulturministeriet 4.9.2018 14.37
Tiedote
Kuva: Iina Berden/OKM

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmisteleman valtakunnallisen Harrastuspassin kehittämistyö on käynnistynyt Kick off -tilaisuudella. Harrastuspassi on kaikille yläkoululaisille suunnattu sovellus, joka auttaa löytämään mieluisan harrastuksen. Harrastuspassin tavoitteena on lisätä nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia löytää oma mieleinen harrastus ja harrastaa yhdessä kavereiden kanssa. Tavoitteena on, että Harrastuspassi on kaikkien kuntien käytettävissä vuonna 2019.

Idea Harrastuspassin toteuttamiseen tuli nuorilta. Harrastuspassi mahdollistaa uudenlaisen tavan tukea ja edistää nuorten harrastustoimintaa. Harrastuspassiin voidaan ladata maksuttomia harrastusten kokeilukertoja, jatkuvia harrastuksia, pääsylippuja (esimerkiksi uimahalliin, kuntosalille, taide-esityksiin ja kulttuuritapahtumiin) sekä muita etuja. Harrastuspassin sisältöjä voivat kuntien lisäksi tarjota yritykset, säätiöt, sosiaali- ja terveystoimi ja yhdistykset.

- Harrastustakuun toteuttamiseksi tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä, tästä Harrastuspassi on loistava esimerkki. Valtakunnallisella Harrastuspassilla edistetään nuorten harrastamisen saavutettavuutta ja mahdollisestaan harrastamisen aloittamista tai sen jatkamista. Tämä tukee mahdollisuuksien tasa-arvoa harrastustoiminnassa. Nyt saamme toteutettua nuorilta tulleen idean pitäen nuoret kehittämistyössä koko ajan mukana, sanoo hallituksen nuorisoasioista vastaava ministeri Sampo Terho.

Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi toukokuussa Harrastuspassin teknisestä toteutuksesta innovaatiokumppanuusmenettelyn mukaisen kilpailutuksen yrityksille ja yhteisöille. Kesäkuussa valittiin viisi yritystä kehittämään Harrastuspassia: Kwork Innovaatiot Oy, Haltu Oy, Taiste Oy, Perfektio Oy, Unicom Consulting Oy.

Kick off -tilaisuudessa tiimit perehdytetään lähtötilanteeseen ja Harrastuspassin tarpeisiin. Työskentely jatkuu 17.-18.9. Harrastuspassi Campillä, jonne on kutsuttu mukaan nuoria. Nuoret osallistuvat kehittelyyn ja yritykset testaavat ideoitaan nuorilla. Lopullisen valinnan pilotoitavasta ehdotuksesta tekee opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin edustajista koottu tuomaristo lokakuussa. 

Pilotointiin valittava Harrastuspassi-ehdotus testataan aidoissa ympäristössä useammassa kunnassa. Pilotointivaiheessa nuorilla ja kunnilla on vielä mahdollisuus antaa palautetta sovelluksesta, jonka jälkeen tehdään lopullinen päätös Harrastuspassin hankinnasta. Harrastuspassin hankintasopimuksesta vastaa Helsingin kaupunki.

Lisätietoja:

- erityisavustaja Toni Ahva, p. 02953 30340

- johtaja Tiina Kivisaari, p. 02953 3018