Hoppa till innehåll

Regeringsprogrammet diskuteras i biblioteken – UKM:s ministrar i Vanda, Åbo och Seinäjoki

Undervisnings- och kulturministeriet 27.6.2019 13.49
Nyhet
Minister Li Andersson och Annika Saarikko på biblioteksturné.
Träffa ministrarna i bl.a. Vanda, Åbo, Seinäjoki, Idensalmi och Nyslott.

Statsminister Antti Rinnes regering turnerar under sommaren på olika håll i landet för att diskutera regeringsprogrammet med finländarna. Diskussionerna går av stapeln i biblioteken. Undervisningsminister Li Andersson presenterar regeringsprogrammet i Vanda och Åbo. I Seinäjoki leds diskussionen av undervisningsminister Andersson och forsknings- och kulturminister Annika Saarikko.

Syftet med diskussionerna är att berätta om regeringens viktigaste mål och ta emot respons om programmet. Regeringsprogrammet publicerades i början av juni i Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors

- Genom biblioteksturnén som sträcker sig till olika delar av landet vill vi fortsätta diskussionen i direkt kontakt med människorna. Biblioteket är en symbolisk plats och passar för det här ändamålet. I biblioteket är man omgiven av människor och bildning, säger undervisningsminister Li Andersson.

- Bibliotek som är av hög kvalitet och öppna för alla är en av hörnstenarna för den finländska välfärdsstaten. De lämpar sig också utmärkt för att diskutera regeringsprogrammet, genom vilket vi ytterligare vill höja den finländska kompetensnivån och förbättra jämlikheten inom utbildningen, fortsätter Andersson.

- Biblioteket är en ny  slags samlingsplats för medborgarnas deltagande.  Förutom att inhämta information kan man också debattera och förbättra världen, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko. Det är glädjande att biblioteken med sådan entusiasm har engagerat sig i evenemangen. Redan i bibliotekslagen står att en av bibliotekets uppgifter är att stöda ett aktivt medborgarskap, demokrati och yttrandefrihet.

Regeringens ministrar turnerar under sommaren och början av hösten i tiotals bibliotek. Undervisningsminister Li Andersson presenterar i juli regeringsprogrammet i Vanda och Åbo sam tillsammans med forsknings- och kulturminister Annika Saarikko i Senäjoki. I slutet av sommaren ordnas ytterligare evenemang bl.a. i Nyslott och Idensalmi, som kommande forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen deltar i.

Evenemangen är öppna för alla och publiken har möjlighet att kommentera och ställa frågor till ministrarna.

Biblioteksturnén:

2.7. kl. 16 Vanda: Lumos bibliotek, Gråsiskvägen 14

8.7. kl. 15 Åbo: Åbo huvudbibliotek, Slottsgatan 2

12.7. kl. 12 Seinäjoki: Seinäjoki huvudbibliotek, Alvar Aaltos gata 14

20.8. kl. 10.30  Idensalmi:  Idensalmi stadsbibliotek, Kyrkoparksgatan 9

9.9. kl. 15 Nyslott: Nyslotts huvudbibliotek Joeli, Stationsvägen 5

Alla evenemang i anslutning till biblioteksturnén (på finska)

Följ diskussionerna i biblioteken på sociala #kirjastokiertue #biblioteksrunda.

Upplysningar:
specialmedarbetare Touko Sipiläinen, tfn 040 1962292
specialmedarbetare Satu Mäki-Lassila. tfn 029 516 0165
webbhuvudredaktör Jaana Luostarinen, tfn 040 7400 874

Allmänbildande utbildning Annika Saarikko Bibliotek Forskning Högskoleutbildning och forskning Idrott Kultur Li Andersson Småbarnspedagogik Unga Utbildning Yrkesutbildning