Hoppa till innehåll

5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee – uusia kuntia mukaan

Undervisnings- och kulturministeriet
29.1.2019 9.32
Tiedote

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ja laajenee. Kokeilun toiselle kierrokselle mukaan haki yhteensä 26 kuntaa. Mukana on myös 14 jo ensimmäisellä kierroksella mukana ollutta kuntaa.

Kokeilun toiselle kierrokselle ovat hakeneet Espoo, Halsua, Harjavalta, Helsinki, Hämeenkyrö, Joutsa, Järvenpää, Kempele, Kirkkonummi, Kitee, Kotka, Lahti, Laitila, Leppävirta, Loviisa, Miehikkälä, Mäntyharju, Oulu, Rusko, Salo, Somero, Sonkajärvi, Tammela, Toivakka, Turku ja Pirkkala. 

Kokeilun myötä kaikkiaan noin 18 600 viisivuotiasta lasta pääsee maksuttomuuden piiriin. Määrä vastaa 31 prosenttia kaikista viisivuotiaista. Kokeilun ensimmäisellä kierroksella mukana oli noin 12 400 5-vuotiasta.  

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen iloitsee siitä, että kokeilu lisäsi suosiotaan ja entistä useampi 5-vuotias pääsee varhaiskasvatukseen maksutta. 

- Arvelen, että syntyvyyden lasku on lisännyt kiinnostusta kokeilla maksutonta varhaiskasvatusta. Kunnat voivat maksuttoman varhaiskasvatuksen avulla profiloitua lapsiystävällisiksi. Kokeilun kautta yhä useampi lapsi pääsee varhaiskasvatukseen, ja siten parannetaan koulutuksen tasa-arvoa, lisätään perheiden varhaista tukea ja voidaan ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Tämä on monelle perheelle myös taloudellinen helpotus, kun maksut 5-vuotiailta poistuvat, opetusministeri sanoo.

Kokeilun toisella kierroksella valtion kunnille suuntaama rahoitusosuus kaksinkertaistuu. Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa kunnat, jotka päättävät jättää maksut perimättä 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta 20 tunnin osalta, saavat valtiolta avustusta. Avustuksella kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä. 

- Varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen on tärkeää, sillä 5-vuotiaiden osallistuminen varhaiskasvatukseen on Suomessa vähäisempää kuin kaikissa muissa Pohjoismaissa. Tutkimusten mukaan laadukkaalla varhaiskasvatuksella on monia positiivisia vaikutuksia lapsen kasvulle, kehitykselle ja myöhemmälle oppimiselle, opetusministeri sanoo.

Kokeiluun mukaan tulevat kunnat pääsevät Opetushallituksen kanssa kehittämään viisivuotiaiden varhaiskasvatusta ja pilotoimaan uusia malleja esiopetuksen mahdolliseksi laajentamiseksi alkamaan jo 5-vuotiaana.

- Mukana olevat kunnat ovat edelläkävijöitä, ministeri sanoo.

- Toivon, että päätös kaksivuotisesta esiopetuksesta saataisiin jo tulevan hallituksen ohjelmaan. Se olisi luonnollinen seuraava askel, joka laajentaisi kokeilun koko maahan.

Lisätietoja: 

- opetusministerin erityisavustaja Emmi Venäläinen, puh. 044 2811 234
- opetusneuvos Kirsi Alila (OKM), puh. 02953 30365
- opetusneuvos Tarja Kahiluoto (OKM), puh. 02953 30386

  • Kokeilun ensimmäinen vaihe alkoi elokuussa 2018. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän avustuksen määrä kattoi kokeilun ensi vaiheessa 20 prosenttia asiakasmaksutulojen vähenemisestä. 
  • Kokeilun ensimmäisessä vaiheessa mukaan valittiin 19 erikokoista kuntaa eri puolilta Suomea. Kokeilun piirissä on ollut arviolta noin 12 400 viisivuotiasta lasta.
  • Maksuttomuuskokeilun tavoitteena on selvittää myös maksuttoman varhaiskasvatuksen kustannusvaikutuksia. Tavoite on nostaa tulevina vuosina mahdollisimman suuri osa viisivuotiaiden ikäluokasta varhaiskasvatuksen piiriin.
LAPE Sanni Grahn-Laasonen Småbarnspedagogik Utbildning