Opintotuen linjaukset ja kehittäminen

Opintotukea kehitetään koulutuspoliittisten tavoitteiden pohjalta. Tavoitteena on riittävä ja kannustava opintotuki, jolla edistetään suunnitelmallista ja päätoimista opiskelua ja opintoaikojen lyhenemistä. Opintotukitoiminnan yleinen johto, ohjaus ja kehittäminen kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Muutoksia opintotukeen (2019):

1.1.2019: Verovapaita apurahoja enää oteta huomioon tulona opintotuessa. Vanhempien tulokäsite muuttuu lisäksi siten, että puhtaan tulon sijaan opiskelijan vanhempien tulot huomioidaan tuloverolain mukaisina veronalaisina ansio- ja pääomatuloina. 

1.8.2019: Vanhempien tulot eivät pienennä  alle 18-vuotiaan muualla kuin vanhempansa luona asuvan  opiskelijan opintorahan perusmäärää tai asumislisää.

Lukiokoulutuksessa ja  ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville pientuloisten perheiden alle 20-vuotiaille opiskelijoille ryhdytään maksamaan oppimateriaalilisää. Lisäksi lukiokoulutuksen lukuvuoden tukiaika pitenee kuukaudella.

Lisätietoja

Virpi Hiltunen, neuvotteleva virkamies 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Strategia- ja ohjausryhmä (SORY) 0295330110