Skip to content

Team Finland Knowledge –erityisasiantuntija Sari Eriksson: ”Suomalaista osaamista arvostetaan Venäjällä”

Ministry of Education and Culture
Julkaisuajankohta 12.9.2019 10.31
Uutinen
erityisasiantuntija Sari Eriksson.
Team Finland Knowledge -erityisasiantuntija Sari Eriksson

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja ulkoministeriö vahvistavat yhteistyössä suomalaisen osaamisen näkyvyyttä neljässä kohteessa maailmalla. Yksi uusista asemapaikoista on Moskova, jonne suuntaa erityisasiantuntija Sari Eriksson.

Sari Eriksson on aloittanut työnsä Moskovassa, jossa hänen tehtävänään on edistää Suomen koulutusvientiä, houkutella osaajia Suomeen sekä edistää korkeakoulutuksen ja tieteen kansainvälisyyttä. Hän on yksi neljästä Team Finland Knowledge –lähettiläistä, jotka aloittivat tehtävissään syyskuussa 2019.

- Olen todella innoissani, että Team Finland Knowledge -pestini alkaa. Koen, että minulla on osaamista, jonka pohjalta on hyvä lähteä tekemään tätä työtä, Eriksson sanoo.

Sari Eriksson on työskennellyt aiemmin tutkijana Helsingin yliopistolla, jossa hän on tutkinut korkeakoulukenttää tutkimuskontekstinaan entiset Neuvostoliiton maat. Ennen Moskovaan muuttoa Eriksson työskenteli myös Puolassa koulutusvientiin liittyvien tehtävien parissa.

Venäjälläkin akuutteja teemoja ovat muun muassa teknologian kehitys sekä kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen kysymykset, joihin suomalaisilla olisi tarjota osaamista. Erikssonin mukaan esimerkiksi jätehuoltoon on tehty merkittäviä uudistuksia Venäjällä, minkä yhteydessä myös suomalaisten asiantuntijuutta on arvostettu. 

- Venäjällä on kiinnostusta suomalaiseen koulutukseen. On tärkeää, että tarttuisimme olemassa olevaan kiinnostukseen enemmän, Sari Eriksson sanoo.

Tärkeiksi paikallisiksi verkostoiksi koulutusviennin näkökulmasta Eriksson mainitsee Suomalais-venäläisen kauppakamarin, Business Finlandin ja heidän Talent Boost –ohjelmansa sekä ylipäänsä suomalaiset yritykset.

Suuri maa, suuret kuviot

Sari Erikssonin toimenkuvaan kuuluu korkeakoulu- ja tiedepolitiikan seuranta, sekä pysyä perillä siitä, mitä Venäjällä tapahtuu.  

- Lisäksi työhöni kuuluu opiskelijavaihdon kehittäminen ja venäläisten osaajien houkuttelu Suomeen. Siellä on osaamista, josta olemme Suomessa kiinnostuneita, Eriksson sanoo.

Hän mainitsee esimerkkinä niin sanotut kovat tieteet ja matemaattiset alat, joiden osaaminen on Venäjällä hyvin korkeatasoista.

Eriksson on ennen Team Finland Knowledge -pestiään työskennellyt jo vuoden Moskovan kauppakorkeakoulun koulutustutkimuksen yksikössä. Hän on seurannut siellä tiiviisti venäläisen korkeakoulupolitiikan muutosta.

- Venäjä on suuri maa, jossa tapahtuu muutoksia jatkuvasti, Eriksson toteaa.

- Esimerkiksi opetusministeriö organisoitui Venäjällä hiljattain uudelleen. Ministeriö jakautui kahdeksi erilliseksi ministeriöksi: varhais- ja perusopetuksen ministeriöksi sekä korkeakoulu- ja tiedepolitiikan ministeriöksi, hän kertoo.

Suomi mukaan neuvottelupöytiin

Sari Eriksson kertoo, että Venäjällä on tehty viime aikoina satsauksia korkeakoulu- ja tiedekentällä. Hänen mukaansa myös presidentti Putinin kannanotoissa tiede on ollut paljon esillä. Eriksson näkee, että koulutuskentän suhteiden tiivistäminen Venäjälle on tärkeää.

- Pidän tärkeänä, että Suomi on mukana korkeakoulu- ja tiedepolitiikan yhteistyössä, koska Venäjä ihan selkeästi haluaa panostaa siihen. Ettei Venäjällä lähdettäisi katselemaan tuonne merten taakse, vaan Suomi olisi valmis vastaamaan olemassa olevaan tarpeeseen, Eriksson sanoo.

- Venäjällä on tapana asettaa tavoitteita: esimerkiksi presidentti Putin on ilmoittanut, että viiden venäläisen korkeakoulun tulee nousta sadan parhaan joukkoon korkeakoulujen kansainvälisessä rankingissa. He haluavat tehdä paljon kansainvälistä yhteistyötä nimenomaan heitä parempien kanssa.

Hän toteaa, että Suomessa saatetaan virheellisesti kokea, ettei Venäjää kiinnosta suomalainen koulutusosaaminen.

- EU-maiden edustustoilta on tullut viestiä, että koulutusalalla ja korkeakoulutuksessa yhteistyö Venäjän kanssa on koettu hyödylliseksi. Koen tärkeäksi, että myös Suomi on keskustelemassa näissä pöydissä, Sari Eriksson sanoo.