Hyppää sisältöön

Yleisten kirjastojen vuoden 2014 tilastot julkaistu

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 7.4.2015 13.31
Uutinen

Kuntien ja kaupunkien yleisissä kirjastoissa käytiin viime vuonna yli 50 miljoonaa kertaa ja niistä annettiin 91 miljoonaa lainaa. Asukasta kohden käyntejä oli 9,3 ja lainoja 16,8. Kunnat käyttivät kirjastopalveluiden tuottamiseen keskimäärin 58,4 euroa per asukas.

Nämä ja muut tilastotiedot vuodelta 2014 selviävät valtakunnallisesta yleisten kirjastojen tilastotietokannasta. Tilastotietokannan avulla voidaan vertailla kuntia, hakea tietoa maakunnittain tai seutukunnittain ja asukasluvun mukaan. Uutta näkökulmaa tilastoihin saa juuri julkaistulla visualisointisovelluksella. Helppokäyttöisellä sovelluksella tilastoja voi monipuolisesti tarkastella ja visualisoida vuodesta 1999 lähtien.

Kirjastojen tapahtumat olivat entistä suositumpia

Sekä lainausten että käyntien määrässä on tapahtunut hienoista laskua. Sen sijaan kirjastojen tapahtumatoiminta oli entistäkin aktiivisempaa.

Tapahtumia järjestettiin kaikkiaan yli 32 000 ja niihin osallistui lähes 812 000 henkilöä. Tapahtumien, kuten kirjailijailtojen, lukupiirien, konserttien, luentojen ja nukketeatteriesitysten määrä kasvoi 16 % ja osallistujamäärä 7 % edellisvuodesta. Lisäksi kirjastoissa järjestettiin yli 6200 näyttelyä sekä yli 22 000 käyttäjäkoulutusta (26 000 tuntia).

E-aineistoja ja itsepalveluaukioloa

E-kirjat tekevät tuloaan yleisiin kirjastojen kokoelmiin. E-kirjoja oli tarjolla kirjastoissa vuonna 2014 yhteensä 72 800 e-kirjaa, joita käytettiin 151 000 kertaa. E-aineistojen määrää, käyttöä ja kustannuksia tilastoitiin nyt ensimmäistä kertaa.

Itsepalveluaukioloa, jolloin kirjastossa voi asioida, mutta paikalla ei ole henkilökuntaa, kunnista kokeili joka kymmenes (32). Edellisvuoteen verrattuna kirjastojen aukiolotuntien kokonaismäärä kasvoi 0,2 % ollen lähes 1,4 miljoonaa tuntia. Itsepalvelutuntien, jota tilastoitiin nyt ensimmäistä kertaa, osuus kaikista aukiolotunneista oli 4 %. Itsepalveluaukioloa lisäämällä kirjastot haluavat avata ovet myös niille asiakkaille, joille tavalliset aukioloajat ovat hankalat.

Kunnat käyttivät kirjastopalveluiden tuottamiseen keskimäärin 58,4 euroa per asukas. Kuntien väliset erot toimintakuluissa olivat kuitenkin suuret. Kaikkiaan kirjastojen toimintakulut supistuivat vuodessa 0,8 % eli noin 316 miljoonaan euroon.

Kirjastoverkossa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia. Suomessa on 291 pääkirjastoa ja 465 lähikirjastoa. Kirjastoautoja on tien päällä 142, joista asiakkaat saivat yli 7 miljoonaa lainaa.

Linkkejä: