Hyppää sisältöön

Yksityisarkistoille esitetään omaa valtionapulainsäädäntöä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2015 13.22
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on valmistellut luonnoksen hallituksen esitykseksi yksityisten arkistojen valtionapulainsäädännöksi. Eri lakeihin sisältyvä yksityisiä arkistoja koskeva sääntely koottaisiin yhteen lakiin lainsäädännön johdonmukaisuuden ja ymmärrettävyyden parantamiseksi. Esitys liittyy arkistolainsäädännön uudistamiseen.

Keskeinen muutos uudistuksessa on näkökulman kääntäminen instituutioiden toimintaedellytysten rahoittamisesta yksityisten arkistoaineistojen säilymiseen ja käyttöön sekä sen rahoittamiseen. Lain tarkoitukseen ei siten enää sisältyisi yksityisten arkistojen toimintaedellytysten turvaamista, vaan lain tarkoituksena olisi "edistää kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien yksityisten asiakirjojen ja arkistojen säilymistä ja käyttöä".

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei tekisi päätöstä yhteisön oikeudesta pysyväisluonteiseen valtionavustukseen, vaan valtionapuviranomaisena toimisi Kansallisarkisto. Muutos selkeyttäisi ministeriön ja Kansallisarkiston välistä työnjakoa.

Yksityisarkistojen rahoitus ei perustuisi nykyiseen tapaan yksityisarkistojen kiinteistö- ja henkilöstökustannuksiin, vaan toiminnan laajuuteen ja laatuun. Kertaluonteista hankeavustusta voisivat saada myös muut kuin pysyväisluonteisen avustuksen piirissä olevat.

Lisätietoja:
opetusneuvos Annu Jylhä-Pyykönen (OKM), puh. 02953 30123
hallitusneuvos Immo Aakkula (OKM), puh. 02953 30354
ylitarkastaja Anne Luoto-Halvari (OKM), puh. 02953 30200

Työryhmän esitys