Yhä useamman peruskoululaisen koulupäivä jatkuu harrastaen

Opetus- ja kulttuuriministeriö 23.8.2017 13.51
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana käynnistyy 42 hanketta, joissa järjestetään iltapäivisin taiteen ja kulttuurin harrastustunteja peruskoululaisille. Lukuvuoden mittaiset hankkeet käynnistyvät elo-syyskuussa. Harrastustunneille pääsee 20 000 oppilasta 485 koulusta. Uudet harrastustunnit käynnistyvät 69 kunnassa.

Koulupäivän jatkaminen harrastuksilla on osa taiteen ja kulttuurin hallitusohjelman kolmivuotista kärkihanketta, jonka tavoitteena on parantaa taiteen ja kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille.  Harrastustuntien kokonaisuuteen on varattu lähes 8 miljoonaa euroa.  Avustukset jaettiin toista kertaa, ja hankkeisiin myönnettiin yhteensä 1,6 miljoonaa euroa.

Tuntien aiheet perustuvat valtakunnallisten koululaiskyselyjen koulukohtaisiin tuloksiin. Kussakin koulussa järjestetään sen oppilaiden toivomia harrastustunteja. Näitä ovat esim. valokuvauskerho, parkourkerho, kuvataidekerho, elokuvakerho, arkkitehtuurikerho ja kädentaitojen kerhot. Harrastustunnit ajoittuvat pääsääntöisesti iltapäiviin heti oppituntien jälkeen. Tunteja ohjaavat taiteen ja kulttuurin ammattilaiset.

Useissa kunnissa harrastustunnit tarjotaan suurelle määrälle ja osassa jopa kaikille kunnan peruskoululaisista.  Näitä kuntia ovat muun muassa Espoo, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kemi, Kittilä, Kuhmoinen, Lahti, Lapinlahti, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Paimio, Pieksämäki, Pori, Rautavaara, Sastamala, Siilinjärvi, Sipoo, Seinäjoki, Tammela, Tampere, Tervo, Vaasa, Vantaa, Varkaus, Vieremä ja Vesanto.  Harrastustunteja järjestetään aiempaa enemmän myös yläkoulujen oppilaille, mikä oli tämän vuoden hakukierroksen painopisteenä.

Harrastustunnit voivat olla joko ohjattua toimintaa tai oppilaiden omatoimista harrastamista. Kouluissa voidaan järjestää myös taide- ja kulttuurialojen esittely- ja kokeilutunteja oppituntien yhteydessä.

Hankkeesta vastaa useimmiten kunta tai lastenkulttuurikeskus. Avustuksen saajina on myös valtakunnallisia taide- ja kulttuurialan organisaatioita, jotka vievät yksittäisen alan taide- ja kulttuuriperintöalan opetusta ympäri maata kouluihin, joissa tiettyyn taide- tai kulttuurialaan on oppilailla suuri kiinnostus ja mahdollisuudet alan harrastamiseen heikot. Näitä valtakunnallisia toimijoita ovat mm. Arkkitehtuurikeskus ry, Suomen Parkour ry, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry ja Suomen muotoilukasvatusseura ry. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa tänä vuonna vielä lisää harrastustuntiavustuksia. Syyskuussa tukea saavat taiteen perusopetussisältöiset harrastustunnit.

Lisätietoja:

- neuvotteleva virkamies Iina Berden p. 0295 3 30069
- erityisavustaja Toni Kokko, p. 0295 3 30113