Vihapuheen ehkäisyyn nuorisotyössä yli 900 000 euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 20.1.2017 15.03
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 913 200 euroa 14 hankkeelle, joissa ehkäistään vihapuhetta ja edistetään yhdenvertaisuutta kuntien nuorisotyössä. Avustuksilla toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelmaa vihapuheen ja rasismin torjumiseksi ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi.

- Yhteiskunnassamme kovat asenteet ja suoranainen vihapuhe ovat lisääntyneet. Aggressiivinen meuhaaminen netissä, kaduilla ja arkipäiväisissä kohtaamisissa on tullut yleiseksi. Tällaisessa ilmapiirissä on entistä tärkeämpää puolustaa yhteisiä eurooppalaisia arvoja: vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Emme saa antaa periksi pelolle ja painostukselle, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

- Kuntien nuorisotyön keinoin voidaan tehdä paljon sen eteen, että nuorista kasvaa avarakatseisia ja välittäviä aikuisia. Lisäämällä eri ryhmien vuorovaikutusta vihapuheesta vapaassa ympäristössä voidaan lisätä ymmärrystä ja vähentää ennakkoluuloja, jatkaa ministeri.

Avustetuissa hankkeissa tullaan järjestämään ohjattua toimintaa ja kohtaamisia eri ryhmiin kuuluvien nuorten välillä, sekä antamaan nuorille valmiuksia keskustella yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista mm. tapahtumien ja kampanjoiden kautta.

Hankkeissa tehdään yhteistyötä mm. koulujen, järjestöjen ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten kanssa sekä hyödynnetään Euroopan neuvoston "Ei vihapuheelle"-nuorisokampanjan materiaalia. Nuoret itse ovat tiiviisti mukana toiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa.

Myönnetyt avustukset (pdf)

Lisätietoja: ylitarkastaja Emma Kuusi, puh. 02953 30172

Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelma