Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuslakia ja päivähoitoasetusta muutetaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.10.2015 13.19
Tiedote

Jokaisella lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Lasten ja hoito- ja kasvatustehtävissä olevien henkilöiden välinen suhdeluku muuttuu. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle asiaa koskevan hallituksen esityksen ja hyväksyi asetusmuutoksen.

Jokaiselle lapselle taataan 20 tunnin laajuinen viikoittainen varhaiskasvatus. Varhaiskasvatusta on järjestettävä kokopäiväisesti, jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelevät kokoaikaisesti tai opiskelevat, toimivat yrittäjänä tai ovat omassa työssä päätoimisesti. Vastaavissa tilanteissa lapsella on oikeus esiopetuksen lisäksi järjestettävään osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen.

Lapsella on lisäksi oikeus 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen vanhemman osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen, kuntoutuksen tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Esityksen mukaan varhaiskasvatus on järjestettävä nykyisen laajuisena, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia tai muutoin lapsen edun mukaista.

Vanhemman jäädessä työttömäksi lapsen varhaiskasvatusoikeus pysyy kokopäiväisenä kahden kuukauden ajan. Esityksessä säädetään myös, että lapsella säilyy oikeus samaan päiväkotipaikkaan, vaikka varhaiskasvatusoikeuden laajuus muuttuisi ehdotettavien muutosten takia. Perhepäivähoidossa paikka säilyy mahdollisuuksien mukaan.

Vastaavat muutokset tehdään myös lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain yksityisen hoidon tukea koskevaan sääntelyyn. Nykyistä vastaavaa yksityisen hoidon tukea maksetaan, jos lapsella on oikeus 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen.

Valtioneuvosto hyväksyi asetusmuutoksen, jolla muutetaan päiväkodeissa kolme vuotta täyttäneiden lasten ja hoito- ja kasvatustehtävissä olevien henkilöiden välistä mitoitusta. Nykyisen seitsemän lapsen sijasta päiväkodissa tulee olla yksi hoito- ja kasvatustehtävissä oleva henkilö kahdeksaa lasta kohden. Alle 3-vuotiaiden lasten henkilöstömitoitusta ei muuteta.

Sekä varhaiskasvatuslakimuutos että asetusmuutos ovat olleet lausuntokierroksilla.

Lakia ja asetusta koskeva muutos tulee voimaan 1. elokuuta 2016.

Lisätietoja:
- hallitussihteeri Matti Sillanmäki (OKM), puh. 02953 30193