Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen neuvottelukunnalta ehdotuksia varhaiskasvatuksen kehittämiseksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 28.8.2015 11.00
Uutinen

Varhaiskasvatuksen neuvottelukunta on laatinut ehdotuksia varhaiskasvatuksen kehittämiseen ja tutkimukseen. Tavoitteena on edistää varhaiskasvatuksen laatua ja linjata pitkän aikavälin kehittämisen ja tutkimuksen suuntaviivoja.

Neuvottelukunnan ehdotukset on ryhmitelty viideksi teemakokonaisuudeksi, joita ovat laatu, henkilöstön osaaminen, pedagogiikka, ohjaus ja palvelujärjestelmä sekä tutkimus. Kunkin teeman osalta on kirjattu visio, perustelut sekä toimenpide-ehdotukset.

Neuvottelukunnan mukaan laadun kehittäminen edellyttää laadun kansallista jäsentämistä, säännöllistä seurantaa sekä tiedontuotannon kehittämistä. Laatua edistettäisiin myös uudistamalla varhaiskasvatusta koskevaa lainsäädäntöä sekä laatimalla uudet valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet.

Neuvottelukunnan näkemyksen mukaan varhaiskasvatustoiminta pohjautuu vahvaan pedagogiikkaan, joka on tietoista, suunnitelmallista ja tavoitteellista ja jota tuetaan hanke- ja tutkimustyöllä.

Henkilöstön osaamista neuvottelukunta kehittäisi mm. selkiyttämällä varhaiskasvatuksen kussakin tehtävässä tarvittavaa osaamista, kehittämällä perus- ja täydennyskoulutusta, hyödyntämällä erikoistumiskoulutuksia ja lisäämällä työnantajien tietoisuutta henkilöstön jatkokoulutusmahdollisuuksista. Varhaiskasvatuksen laatuun ja vaikuttavuuteen liittyvää tutkimusta ja tiedonkeruuta halutaan myös edistää.
_ _ _

Varhaiskasvatuksen neuvottelukunta tukee ja edistää varhaiskasvatuksen laaja-alaista kehittämistä. Neuvottelukunta on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama yhteistyöelin, jonka jäsenet ovat hallinnon, tutkimuksen, koulutuksen, järjestöjen ja kuntakentän edustajia. Nykyisen neuvottelukunnan toimikausi jatkuu 21.1.2016 saakka.

Neuvottelukunnan toiminta perustuu vuonna 2012 annettuun valtioneuvoston asetukseen.

Lisätietoja:
- Opetusneuvos Kirsi Alila, OKM, puh. 02953 30365
- Neuvotteleva virkamies Tarja Kahiluoto, OKM, puh. 0295 3 30386



Varhaiskasvatuksen kehittämisen ja tutkimuksen painopistealueet
Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2015:19