Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen muutoksissa huomioidaan perheiden tarpeet

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 28.8.2015 10.37
Tiedote

Hallitusohjelman mukaisesti valmistellut varhaiskasvatusoikeuden ja päiväkotien henkilöstömitoituksen muutoksia koskevat esitykset on lähetetty laajalle lausuntokierrokselle. Jokaiselle lapselle säädettäisiin oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Päiväkodeissa yli 3-vuotiaiden kokopäivähoidossa kasvattajien ja lasten suhdeluku olisi jatkossa 1/8 nykyisen 1/7 sijaan. Pienimpien, alle 3-vuotiaiden lasten ryhmien suhdelukua ei muutettaisi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää lisäksi varhaiskasvatuksen kehittämisohjelman, jolla vahvistetaan pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa. Opetushallitus laatii valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, jotka astuvat voimaan 2016. Osana kehittämisohjelmaa yliopistollisten lastentarhaopettajien vuotuista sisäänottoa lisätään 100 opiskelijalla vuosina 2017–2020. Lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstön täydennyskoulutusta vahvistetaan.

Lapsella olisi oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, kun vanhemmat työskentelevät tai opiskelevat kokoaikaisesti. Oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen olisi myös, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia.

Lapsen huoltajilla olisi vastuu 20 tuntia laajemman varhaiskasvatuksen tarpeen osoittamisesta. Perheiden valinnanvapaus ja mahdollisuus vaikuttaa saamaansa palveluun turvataan. Kunnan tulisi järjestää 20 tunnin laajuinen varhaiskasvatus ainakin kahdella vaihtoehtoisella tavalla.

Lapsi voisi osallistua osapäiväiseen varhaiskasvatukseen joka päivä tai ennalta määriteltyinä viikonpäivinä kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Kunta päättäisi lapsikohtaiset toiminta-ajat. Muutoksessa turvataan lapselle oikeus samaan varhaiskasvatusyksikköön, jos lapsen oikeus varhaiskasvatukseen muuttuu.

Toiminta olisi järjestettävä siten, että varhaiskasvatuksen tavoitteet voidaan saavuttaa myös 20 tunnin laajuisessa varhaiskasvatuksessa. Muutokset tulisivat voimaan 1.8.2016.

Lausuntokierros päättyy 25.9.2015. Hallituksen esitys oikeudesta varhaiskasvatukseen on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella. Päivähoitoasetusta muutettaisiin vuoden 2015 aikana.



Varhaiskasvatusoikeuden ja päiväkotien henkilöstömitoituksen muutoksia koskevat esitykset ja muu lausuntokierrokseen liittyvä aineisto on koottu vireillä-sivulle

Lisätietoja:
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministerin lehdistösuhteet), puh. 044 269 3113
- opetusneuvos Kirsi Alila, puh. 02953 30365
- neuvotteleva virkamies Tarja Kahiluoto, puh. 02953 30386
- hallitussihteeri Matti Sillanmäki, puh. 02953 30193