Valtakunnallisille festivaaleille yli 2,4 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 25.2.2019 10.15
Tiedote
Giacomo Puccinin ooppera Madama Butterfly Savonlinnassa vuonna 2018. Kuvassa Sae-Kyung Rim ja Mareike Jankowski. Kuva: Valtteri Hirvonen/Savonlinnan Oopperajuhlat.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuosittaiset avustukset valtakunnallisille ja kansainvälisille taide- ja kulttuurifestivaaleille. Avustuksia myönnettiin 14 festivaalille yhteensä yli 2,4 miljoona euroa. Taiteen edistämiskeskukselle on delegoitu jaettavaksi tapahtumille yli 2,3 miljoonaa euroa. Avustukset myönnetään Veikkauksen tuotosta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää avustukset toimintavolyymiltaan isoille vuosittain järjestettäville valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäville festivaaleille.

- Avustettavan festivaalitoiminnan valtakunnallisuus ja kansainvälisyys näkyvät yleisön, taiteilijoiden ja muiden osallistujien rakenteessa sekä toiminnan laadussa, laajuudessa ja vaikuttavuudessa.  Festivaalit yhdistävät taiteilijoita eri puolilta maailmaa sekä paikallista ja kauempaa tulevaa yleisöä, sanoo ministeri Sampo Terho.

- Festivaalit tuottavat noin 4 000 esitystä, josta puolet on ilmaisia. Arvio kokonaiskäyntimäärästä on yli 900 000. Laadukas taiteellinen sisältö ja uusien yleisöjen tavoittaminen ovat keskeisiä tavoitteita. Yhä enemmän kiinnitetään huomiota kestävään kehitykseen ja ekologisuuteen. Meillä on hyvät edellytykset vahvistaa ja tuoda esille Suomea vastuullisena tapahtumamaana, Terho jatkaa.

Suurimpia avustuksensaajia ovat Savonlinnan Oopperajuhlat 740 000 euroa, Tampereen Teatterikesä 268 000 euroa, Kuhmon Kamarimusiikki 220 000 euroa, Helsingin juhlaviikot 213 000 euroa ja Kuopio Tanssii ja Soi 200 000 euroa.

Lisätietoja valtakunnallisten taide- ja kulttuurifestivaalien toiminta-avustuksista ja myönnetyt avustukset 

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Anne Mattero, p. 02953 30206