Hyppää sisältöön

Uusi laki selkeyttää liikuntaan liittyviä valtion ja kunnan vastuita

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 4.5.2015 11.12
Uutinen

Uusi liikuntalaki tuli voimaan toukokuun alussa. Lain keskeisenä tavoitteena on edistää liikuntaa ja kilpa- ja huippu-urheilua sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa. Lailla edistetään väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä tuetaan lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä.

Lailla pyritään parantamaan valtion eri hallinnonalojen yhteistyötä sekä kunnan eri toimialojen yhteistyötä liikunnan edistämisessä. Laissa uudistetaan muun muassa valtion ja kunnan vastuita. Opetus- ja kulttuuriministeriön tehtävänä on vastata liikuntapolitiikan yleisestä johtamisesta. Kuntien puolestaan tulee järjestää liikuntapalveluja, tukea kansalais- ja seuratoimintaa sekä rakentaa ja ylläpitää liikuntapaikkoja. Valtion liikuntaneuvoston tehtävissä painottuu erityisesti valtionhallinnon toimenpiteiden arviointi.

Laki toi muutoksia myös valtionavustusten myöntämiseen ja järjestöjen valtionapukelpoisuuteen. Valtionapukelpoiseksi voidaan hyväksyä sellainen yhdistys, jonka tarkoituksena on liikunnan edistäminen ja joka täyttää liikuntalaissa ja -asetuksessa tarkemmin määriteltävät kriteerit. Järjestön valtionapukelpoisuus voidaan tarvittaessa peruuttaa, jos se ei täytä säädettyjä edellytyksiä.

Toukokuun alussa tuli voimaan myös uusi liikunta-asetus. Asetuksessa säädetään muun muassa liikuntajärjestöjen avustuksista ja valtionapukelpoisuudesta, liikunnan alueellisesta edistämisestä sekä valtion liikuntaneuvostosta. Uudessa asetuksessa täsmennetään esimerkiksi valtion liikuntaneuvostoon ja alueelliseen liikuntaneuvostoon liittyviä asioita. Toisin kuin ennen, valtion liikuntaneuvoston jaostoja ei enää määritellä säädöksessä vaan niiden nimet ja tehtävänkuvat jäävät opetus- ja kulttuuriministeriön ratkaistavaksi.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Heidi Sulander, puh. 0295 3 30298, [email protected]