Urheilijaeläkelain uudistusesitys lausunnolle

Opetus- ja kulttuuriministeriö 23.10.2018 16.08
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt lausunnolle esityksen ylimääräisistä urheilijaeläkkeistä annetun lain uudistamisesta. Lausuntokierros lakiluonnoksesta päättyy 9. marraskuuta.

Valtion ylimääräinen urheilijaeläke voidaan myöntää urheilijalle tunnustukseksi olympiakisoissa saadusta kultamitalista. Erityisestä syystä eläke voidaan myöntää myös merkittävästä kansainvälisestä urheilu-urasta. Eläkettä myönnettäessä otetaan urheilusaavutusten lisäksi huomioon hakijan verotettavat tulot. Eläke voidaan myöntää joko kokonaisena eläkkeenä tai osaeläkkeenä riippuen hakijan tulotasosta.

Mistä on kyse?

  • Lausunnolle lähetetty uudistusesitys koskee ensisijaisesti niitä kohtia, joissa urheilijaeläkelaki poikkeaa taiteilijaeläkelaista. 

  • Nykyinen laki tuli voimaan vuonna 2015 ja sen perusteella on myönnetty urheilijaeläkkeitä neljä kertaa. 

  • Täysi urheilijaeläke on 1339,57 euroa kuukaudessa ja osaeläke puolet siitä. 

”Suomessa liian harva saa urheilijaeläkettä, täyttä eläkettä saa tällä hetkellä vain muutama. Haluan uudistuksella parantaa Suomelle kunniaa tuoneiden urheilijoiden toimeentuloa. Uudistus mahdollistaa eläkkeensaajien määrän lisäämisen ja urheilijaeläkelain puutteiden korjaamisen taitelijaeläkkeisiin nähden”, sanoo urheiluministeri Sampo Terho.

Uudistusesityksessä esitetään, että olympiavoittajien ja paralympiavoittajien osalta erityisistä syistä voitaisiin poiketa tulorajan noudattamisesta. Uudistuksen jälkeen myös osaeläkkeenä myönnetty urheilijaeläke voitaisiin hakemuksesta muuttaa kokoeläkkeeksi.

"Olympiavoitto on urheilumaailman maineikkain uroteko ja sen saavuttaneiden urheilijoiden palkitseminen on myös yksi tapa nostaa urheilun arvostusta Suomessa”.

Uudistusesityksessä ehdotetaan myös poistettavaksi maininta siitä, että urheilijaeläkkeet rahoitetaan ensisijaisesti rahapelitoiminnan tuotoista. Muutosesitys on yhdenmukainen taiteilijaeläkelain kanssa. Lisäksi luovuttaisiin eläkesumman vahvistamisesta valtion talousarviossa siten, että talousarviossa vahvistettaisiin taiteilijaeläkkeiden tapaan eläkkeiden maksimimäärä.

Lausuntokierroksen jälkeen uudistusesitys on tarkoitus antaa valtioneuvoston ja eduskunnan käsiteltäväksi vielä tämän vuoden puolella. Muutoksia sovellettaisiin ensimmäisen kerran vuonna 2020 myönnettäviin eläkkeisiin.

Lisätietoja:

- erityisavustaja Toni Ahva (ministerin haastattelupyynnöt), p. 0295 330 340
- ylijohtaja Esko Ranto, p. 0295 330 115

Liikunta Sampo Terho