Hyppää sisältöön

Työryhmä: Kulttuuritapahtumien sääntelyä kevennettävä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2015 13.30
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön teetättämässä kartoituksessa selvitettiin kulttuuritapahtumien järjestämiseen liittyvää sääntelyä ja byrokratian purkamisen tarpeita. Kartoitus luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle torstaina.

Kulttuuritapahtumien sääntelyn ongelmat ja kehittämistarpeet liittyvät paljolti säännösten soveltamiseen, hallintomenettelyihin sekä lupaprosesseihin ja -maksuihin.

Kartoituksen mukaan kulttuuritapahtumien järjestämiseen liittyvä sääntely koetaan monelta osin melko toimivaksi, mutta tarve olisi keventää muun muassa järjestyksenvalvontaa, pelastussuunnitelman laatimista, elintarvikkeiden tilapäistä myyntiä, melulupia ja alkoholin anniskelua koskevaa sääntelyä. Selvityksessä todetaan, että lupamenettelyjen sijaan kaavoitusmenettelyillä tai muilla vaihtoehtoisilla menettelyillä voitaisiin ratkoa muun muassa melu- ja rakennuslupakysymyksiä.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mielestä hallituksen normitalkoot tulee ulottaa myös kulttuurikentälle ja kulttuuritapahtumiin.

- Kulttuuritapahtumat ovat tärkeä ja koko ajan kasvava osa suomalaista kulttuuria. Sääntelyä keventämällä voidaan paitsi vähentää toimijoiden hallinnollista takaa ja byrokratiaa, myös vahvistaa monimuotoista tapahtumatoimintaamme, Grahn-Laasonen toteaa.

Yksittäiset ehdotukset käydään Grahn-Laasosen mukaan nyt läpi. Päätöksenteon aika on myöhemmin osana hallituksen normitalkoita.

Tärkeänä erityiskysymyksenä kartoituksessa on noussut esiin talkootyön puitteiden turvaaminen. Kulttuuritapahtumien näkökulmasta on huolestuttavaa, että verolainsäädäntöä on joissakin tapauksissa tulkittu siten, että vapaaehtoistyö katsotaan veronalaiseksi toiminnaksi. Lisäksi joissakin yksittäistapauksissa talkootyöhön osallistuminen on katsottu toiminnaksi, joka estää työttömyysetuuden maksamisen.

Esiin nousee myös tarve ottaa nykyistä paremmin huomioon tapahtumien erityispiirteet ja muun muassa toistuvien tapahtumien osalta mahdollisuus pitkäaikaisiin lupapäätöksiin. Lupaprosessien hallitseminen on työlästä ja vaikeaa. Kaikkien toimijoiden intressejä palvelisi lupa-asioiden hoitaminen ns. yhden luukun periaatteella. Vapaata kaupunkikulttuuria edustavat ja spontaanisti syntyvät tapahtumat istuvat huonosti ennakolliseen lupakeskeiseen hallintokulttuuriin.

Suurin osa ongelmista olisi ratkottavissa muun muassa vahvistamalla viranomaisten ja tapahtumien järjestäjien osaamista, parantamalla viranomaisten keskinäistä yhteistyötä sekä yksinkertaistamalla viranomaiskäytänteitä viranomaisilla jo nykyisin olevan toimivallan puitteissa.

Kartoituksen toteutti Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cupore. Kartoituksen kirjoittamisesta on vastannut erikoistutkija, valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen.

Kulttuuritapahtumien järjestäminen. Sääntelyn ja byrokratian purkamisen tarpeita koskeva kartoitus.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministerin lehdistösuhteet), p. 044 269 3113
- johtaja Hannu Sulin (opetus- ja kulttuuriministeriö), p. 0295 3 30299
- neuvotteleva virkamies Anne Mattero (opetus- ja kulttuuriministeriö), p. 0295 3 30206