Hyppää sisältöön

Tasavallan Presidentti vahvisti vapaan sivistystyön rahoitusuudistusta koskevan lain

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2015 14.59
Tiedote

Vapaan sivistystyön rahoitusuudistuksessa selkeytetään ja ajantasaistetaan rahoituksen määräytymisperusteita sekä koulutuksen järjestämistä koskevia säännöksiä. Uudistus liittyy hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan.

Laki vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta liittyy opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman vapaan sivistystyön rakenne- ja rahoitustyöryhmän ehdotuksiin rahoituksen uudistamisesta. Uudistuksen tarkoituksena on lisätä rahoituksen ennakoitavuutta ja ratkaista nykyisen rahoitusjärjestelmän ongelmia. Tavoitteena on varmistaa, että vapaan sivistystyön oppilaitokset myös tulevaisuudessa pystyisivät toteuttamaan laadukasta koulutusta eri puolilla maata. Samalla modernisoidaan ja selkeytetään rahoitusta ja koulutuksen järjestämistä koskevia säännöksiä. Laki tulee voimaan vuoden 2016 alusta ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran myönnettäessä valtionosuutta varainhoitovuodelle 2016.

Vuodesta 2016 lukien kaikkien kansanopistojen valtionosuus on 57 prosenttia. Uudessa rahoitusjärjestelmässä kansanopistojen korottamaton yksikköhinta on oppilaitoksen ulkopuolella asuvan opiskelijaviikon yksikköhinta. Sisäoppilaitosmuotoinen koulutus huomioidaan korottamalla oppilaitoksessa asuvien opiskelijoiden yksikköhintaa.

Kansalaisopistojen osalta luovutaan yksikköhintaan tehtävästä 15 prosentin korotuksesta opistoissa, jotka sijaitsevat kunnassa, jonka asukastiheys on yli 100. Yhdellä yksikköhinnalla tuetaan alueellista tasa-arvoa, rahoituksen ennakoitavuutta ja mahdollisuuksia palvelutarjonnan ylläpitämiseen ja monipuolistamiseen myös muualla kuin suurissa kaupungeissa. Opintokeskusten opintokerhoja varten myönnettävästä erillisestä valtionosuudesta luovutaan. Opintokerhot säilyvät opintokeskusten pedagogisena menetelmänä.

Lain muutoksella lisätään vapaasta sivistystyöstä annettuun lakiin säännökset kansanopistojen ja valtakunnallisen liikunnan koulutuskeskusten koulutukseen sisältyvästä käytännön työtehtävissä järjestettävästä koulutuksesta.

Kansanopistoilta ja valtakunnallisilta liikunnan koulutuskeskuksilta edellytetään vastaisuudessa opetussuunnitelman laatimista vähintään kahdeksan viikkoa kestävistä koulutuksista, tai jos ne sisältävät etäopetusta tai työssäoppimista.

Lisätietoja: hallitussihteeri Aino Still (OKM), puh. 02953 30396