Hyppää sisältöön

Tampereella taide ja kulttuuri luovat kokonaisvaltaista hyvinvointia

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.9.2018 12.13
Tampereella taide ja kulttuuri luovat kokonaisvaltaista hyvinvointia

Tampereen sosiaali- ja terveyspalveluissa on huomattu, että taide- ja kulttuuritoiminnalla on elämänlaatua parantava vaikutus. Opetus- ja kulttuuriministeriön kokeilun ansiosta taide- ja kulttuuritoiminnan saatavuus Tampereella parani ja yhteistyö kulttuuri- sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä tiivistyi.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hanke mahdollisti Tampereella jo toiminnassa olleiden taide- ja kulttuuripalveluiden laajentamisen uusille kohderyhmille. Kulttuuri ankkurina -hankkeen sisällä toteutettujen kokeilujen kohderyhmiksi valikoituivat ne sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaat, jotka eivät terveydentilan, sosioekonomisen aseman tai muun seikan vuoksi olleet kulttuuripalveluiden saavutettavissa. Taide- ja kulttuuripalveluilla todettiin olevan sellaista hyvinvointiin positiivisesti vaikuttavaa toimintaa, mitä sosiaali- ja terveyspalvelut eivät voi itsenäisesti tarjota.  

Tampereen kulttuuripalveluissa erilaisten yhteistyömuotojen kehittäminen sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa on vakiintunutta toimintaa, mutta Kulttuuri ankkurina -hanke mahdollisti totuttujen toimintamuotojen kriittisen tarkastelun ja vahvisti yhteiskehittämisen ajatusta.

- Kulttuuri ankkurina -hanke mahdollisti vakiintuneiden toimintojen laajentamisen uusille kohderyhmille. Sosiaali- ja terveyspalveluissa havaittiin mahdollisuus tukea asiakkaita kulttuuripalveluiden tuottamalla taide- ja kulttuuritoiminnalla, joten kokeilujen kohderyhmät valikoituivat sote-palveluiden asiakkaiden tarpeiden mukaan, kertoo Jaana Ylänen, hankkeen projektipäällikkö Tampereen kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista.

Kulttuuri ankkurina -hankkeessa toteutettiin neljä erilaista kokeilua. Ensimmäisessä kokeilussa kotihoidon käytössä ollutta kuvapuhelinta käytettiin uudella tavalla: asiakkaille tuotiin etäyhteyden välityksellä kotiin taide- ja kulttuurikokemuksia. Toisessa kokeilussa perhetyön työntekijä saattoi antaa kulttuurilähetteen asiakasperheelle esimerkiksi sirkuskurssille, missä koko perhe pääsi viettämään aikaa yhdessä. Kolmannessa kokeilussa nuorten aikuisten päihde- ja mielenterveystyön rinnalle tuotiin kuntouttavaa kulttuuritoimintaa. Neljäs kokeilu toteutettiin yhteistyössä työterveyshuollon kanssa: taide- ja kulttuuritoiminta nostettiin fyysisen kuntoutustoiminnan rinnalle tukemaan työssä jaksamista ja työkyvyn vahvistumista.

OKM tukemassa elintärkeää työtä

Taide- ja kulttuuritoiminnan hyvinvointia tukevat ja elämänlaatua parantavat vaikutukset on todettu moneen kertaan kansainvälisissä tutkimuksissa. Tampereella opetus- ja kulttuuriministeriön hanke koettiin sekä kulttuuri- että sosiaali- ja terveyspalveluissa tarpeelliseksi ja hyödylliseksi. Kulttuuri ankkurina -hankkeen tavoitteena oli saada näkyväksi, millaista lisäarvoa taide- ja kulttuuritoiminta tuottavat asiakkaalle sosiaali- ja terveyspalveluiden ohessa. 

- Hankkeen aikana sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä kulttuuripuolen välinen yhteistyö tiivistyi ja kulttuuripalveluiden tarjoamat mahdollisuudet avautuivat sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökunnalle uudella tavalla, Ylänen kertoo.

Kokeiluista saadun asiakaspalautteen mukaan taide- ja kulttuuritoiminta paransivat elämänlaatua ja tukivat asiakkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Esimerkiksi nuoren mielenterveyskuntoutujan elämässä vaikutukset voivat olla varsin konkreettiset: taide- ja kulttuuritoiminta edesauttaa sosiaalista aktiivisuuden lisääntymistä ja kasvattaa motivaatiota ihan arkistenkin asioiden hoitamiseen.

Kokeilun myötä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaat pääsivät tehokkaammin kulttuuripalveluiden piiriin ja kokivat vointinsa ja voimavarojensa kohentuvan. Kulttuurilähetemallissa esimerkiksi perhetyön asiakkaat olivat niitä, joilla ei olisi tavallisesti voimavaroja tai rahaa osallistua sellaiseen toimintaan. Kokeiluun osallistuneet perhetyön asiakkaat kertoivat palautteissaan, että kokeilu oli parantanut perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tuonut iloa ja vaihtelua usein huolien täyttämään perhearkeen.

Kulttuuri ankkurina -hankkeen myötä opetus- ja kulttuuriministeriö on ollut mukana tukemassa toimintaa, jolla on yksilön elämässä valtava merkitys.