Suomi ja pohjoismainen kulttuuri esillä Lontoossa

13.1.2017 18.00
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen osallistui perjantaina 13.1. Nordic Matters -kulttuuritapahtumasarjan avajaisiin Southbank Centressä Lontoossa. Pohjoismaiden kulttuuria Britanniassa esittelevän vuoden mittaisen tapahtumien sarjan avajaisissa olivat läsnä maiden kulttuuriministerit. Avajaisten yhteydessä pidettiin myös epävirallinen ministerikokous.

Southbank Centre -keskuksen ohjelmisto rakentuu vuosittain toistuvien festivaalien varaan. Nordic Matters esittelee vuoden 2017 aikana pohjoismaista taidetta ja kulttuuria osana kulttuurikeskuksen ohjelmistoa.

Festivaali ulottuu kaikille taiteenaloille ja kulttuuriin ja se täydentyy vuoden aikana. Suomi on näyttävästi esillä muun muassa klassisen musiikin, lastenkulttuurin ja kirjallisuuden aloilla. Maaliskuussa naisten ja tyttöjen festivaali WOW (Women of the World) ulottuu myös Suomeen, kun WOW Suomi järjestetään Tampereella.

Pohjoismaisessa Nordic Matters -festivaalissa keskeisiä teemoja ovat kestävä kehitys, tasa-arvo, leikkiminen, lapset ja nuoriso. Avajaisviikonlopun aikana järjestetään muun muassa paneelikeskusteluita näiden teemojen pohjalta.

Nordic Mattersin järjestelyihin osallistuvat Pohjoismaiden ministerineuvosto, pohjoismaiden suurlähetystöt Lontoossa, Suomen Lontoon instituutti sekä kunkin pohjoismaan taideneuvostot. Southbank Centre kuratoi tapahtumavuotta.

Nordic Matters -avajaisten yhteydessä pohjoismaiden kulttuuriministerit kokoontuivat myös epäviralliseen kulttuuriministerikokoukseen. Kokouksen aiheena olivat immateriaalioikeudet ja luova talous.

– Yhteiskuntamme ovat siirtyneet teolliselta kaudelta aikaan, jossa luovuus on tuotannon tekijä ja kansallinen kilpailuvaltti. Tuottavuuden kasvuun tarvitaan osaamista ja ideoita, joiden merkitys kasvaa jatkuvasti. Koulutus, tutkimus ja kulttuuri ovat avainasemassa, sanoi ministeri Grahn-Laasonen puheessaan.

Kokouksen yhteydessä pohjoismaiset ministerit saivat kuulla myös Britannian työstä kulttuurin ja luovan talouden saralla. Siitä olivat kertomassa ministeri Matt Hancock, parlamentaarikko Ed Vaizey ja Creative Englandin puheenjohtaja John Newbigin. Ministerit tutustuivat myös British Film Instituten toimintaan.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246
- kulttuuriasiainneuvos Annika Söderlund (OKM), puh. 0295 3 30382,
- Nordic Matters: Kirsi Väkiparta (Taike), puh. 029 5330724

Southbank Centre - Nordic Matters 

Kulttuuri