Hyppää sisältöön

Suomi.fi-valtuudet -palvelu korvaa Katso-tunnisteen valtionavustusten asiointipalvelussa 16.12.2019

Julkaisuajankohta 15.11.2019 14.20

Verohallinnon Katso-tunnistaminen korvataan Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-tunnistuksella vuoden 2019 aikana. Vastaavasti Katso-valtuuttaminen korvataan vaiheittain vuoden 2020 aikana Suomi.fi-valtuuttamisella. Muutos koskee myös opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelua. Katso-valtuutusta on käytetty siihen, että henkilö voi asioida sähköisesti yrityksen, yhdistyksen tai muun organisaation edustajana.

Kaikkien organisaatioiden osalta henkilön tunnistaminen muuttuu 16.12.2019 siten, että organisaation puolesta asioiva tunnistautuu asiointipalveluun henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla Suomi.fi-palvelussa. Katso-tunnistaminen ei enää ole mahdollista 16.12.2019 alkaen asiointipalvelussa.

Suomi.fi-valtuutus koskee 16.12.2019 alkaen organisaatioita, joille löytyy kaupparekisteristä tai yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ) Y-tunnus ja lisäksi tieto organisaation edustamisoikeudellisesta henkilöstä. Näiden organisaatioiden tulee määritellä tarvittavat valtuutukset Suomi.fi-valtuudet -palvelussa ennen valtuuksien käyttöä asiointipalvelussamme, sillä 16.12.2019 alkaen Katso-valtuudet eivät enää anna oikeutta asioida asiointipalvelussa.

Organisaatiot, joille ei löydy kaupparekisteristä tai YTJ:stä Y-tunnusta tai tietoa sen edustamisoikeudellisesta henkilöstä, jatkavat Katso-valtuutuksen käyttöä asiointipalvelussa toistaiseksi. Tällaisia organisaatioita voivat olla esimerkiksi kunnat, seurakunnat, oppilaitokset, yhdistykset, säätiöt, elinkeinoyhtymät, kuolinpesät, ja julkiset viranomaiset. Siitä, milloin Katso-valtuutus vaihtuu Suomi.fi-valtuutukseen näiden organisaatioiden osalta, tiedotetaan myöhemmin.

16.12.2019 alkaen asiointipalvelussa tulee mahdolliseksi myös toisen henkilön puolesta asiointi (koskee yksityishenkilöhakijoita).

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun valtuuskoodeja voidaan jo pyytää ja antaa Suomi.fi-valtuudet palvelussa, mutta asiointi annetuilla valtuuksilla onnistuu asiointipalvelussamme vasta 16.12.2019 alkaen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun valtuuskoodit

Valtionavustusten hakemisen valmistelu (organisaatio)

Tällä valtuudella valtuutettu voi valtuuttajan puolesta valmistella valtionavustusten hakemista ja avustuksiin liittyviä toimenpiteitä.

Valtionavustusten hakeminen (organisaatio)

Tällä valtuudella valtuutettu voi valtuuttajan puolesta valmistella valtionavustusten hakemista ja avustuksiin liittyviä toimenpiteitä, toimittaa ne käsiteltäväksi sekä peruuttaa hakemuksen.

Valtionavustusten hakeminen ja tietojen hallinnointi (organisaatio)

Tällä valtuudella valtuutettu voi valtuuttajan puolesta valmistella valtionavustusten hakemista ja avustuksiin liittyviä toimenpiteitä, toimittaa ne käsiteltäväksi sekä peruuttaa hakemuksen ja hallinnoida valtuuttajaan liittyviä tietoja.

Valtionavustusten hakeminen ja tietojen ylläpito (henkilö)

Tällä valtuudella valtuutettu voi valtuuttajan puolesta valmistella valtionavustusten hakemista ja avustuksiin liittyviä toimenpiteitä, toimittaa ne käsiteltäväksi sekä peruuttaa hakemuksen ja ylläpitää valtuuttajaan liittyviä tietoja.

Lisätietoja

HUOM! Päivitettyä tietoa 12.12.2019: Käyttöönotto asiointipalvelussa siirtyy ensi vuoteen

Suunniteltu Suomi.fi-tunnistautumisen ja Suomi.fi-valtuudet-palvelun käyttöönotto asiointipalvelussa siirtyy ensi vuoteen. Väestörekisterikeskus ei ehtinyt tehdä tarvittavia muutostöitä. Katso-tunnistautuminen ja Katso-valtuuksien käyttö jatkuvat toistaiseksi entiseen tapaan. Tiedotamme asiasta tarkemmin myöhemmin.