Hyppää sisältöön

Suomen Unesco-toimikunta asetettiin

undervisnings- och kulturministeriet
Julkaisuajankohta 2.3.2023 13.30
Tiedote
Suomen Unesco-toimikunta logo

Valtioneuvosto asetti torstaina 2.3.2023 Suomen Unesco-toimikunnan jäsenet nelivuotiskaudelle 2.3.2023 - 31.12.2026. Suomen Unesco-toimikunta toimii kansallisena neuvoa-antavana asiantuntija- ja yhteistoimintaelimenä Unescoon liittyvissä kysymyksissä.

Toimikunnan puheenjohtaja on professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Muita jäseniä ovat ylijohtaja Elina Anttila Suomen kansallismuseosta, erityisasiantuntija Robin Harms yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta, demokratia ja osallisuus –teeman johtaja Veera Heinonen Sitrasta, erikoistukija Anna Kanerva Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporesta, kouluneuvos Jorma Kauppinen Opetushallituksesta, akatemiasihteeri Jaakko Kuosmanen Suomalaisesta Tiedeakatemiasta, toiminnanjohtaja Helena Laukko Suomen YK-liitosta, toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:stä, kehityspäällikkö Päivi Pohjolainen Turun kaupungilta, varapuheenjohtaja Thomas Slätis Toimittajat ilman rajoja - Suomi ry:stä ja toimitusjohtaja Lauri Tuomi Kansanvalistusseura sr:stä.

Unesco-toimikunnan sihteeristötehtävistä vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Suomen Unesco-toimikunta avustaa erityisesti opetus- ja kulttuuriministeriötä Unescon ja Suomen välisten yhteyksien hoidossa. Toimikunnan ensisijaisena tehtävänä on antaa ministeriölle ja valtioneuvostolle lausuntoja mm. Unescon yleiskokouksen ja hallintoelinten sekä muiden Unescon järjestämien kansainvälisten asiantuntijakokousten päätöksistä ja suosituksista. Tehtävään sisältyy vaikuttaminen ja osallistuminen ohjelma-asioiden valmisteluun. 

Toisena tehtävänä on tehdä Unescon päämääriä ja toimintaa tunnetuksi Suomessa. Pohjoismaiden toimikuntien välinen yhteistyö on hyvin tiivistä. 

Lisätietoja: 

  • hallitusneuvos Satu Paasilehto (OKM), puh. 029 533 0240 
  • erityisasiantuntija Hannu Vainonen (OKM), puh. 029 533 0323 
  • Suomen Unesco-toimikunta
  • Unesco
Forskning Kultur Utbildning