Suomen tutkimusinfrastruktuurien tietopankki on avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö 2.2.2016 9.38 | Julkaistu suomeksi 30.12.2016 klo 8.25
Uutinen

Suomen tutkimusinfrastruktuurien tietopankki on avattu osoitteessa http://infrat.avointiede.fi. Uusi palvelu sisältää tietoa kansallisesti merkittävistä tutkimusinfrastruktuureista kuten tutkimusta tukevista välineistä, laitteistoista, aineistoista ja palveluista.

Tietopankki on suunnattu tutkijoille, tutkimusinfrastruktuuripalveluiden tarjoajille sekä niiden rahoittajille. Tietopankki pyrkii edistämään tutkimusinfrastruktuurien yhteiskäyttöä ja avoimuutta kuvailemalla ja esittelemällä tutkimusinfrastruktuureja ja niiden palveluita yhtenäisellä tavalla. Tällä hetkellä tietopankki sisältää perustiedot infrastruktuureista: vastuuorganisaatiot, palvelukuvaukset, elinkaari, avainsanat ja luokitukset, käyttöehtojen avoimuus sekä yhteystiedot. Tietopankin tiedot ovat suomeksi ja englanniksi.

Suomen Akatemia sekä opetus- ja kulttuuriministeriö aloittivat vuonna 2015 Avoin tiede ja tutkimus -hankkeessa Suomen tutkimusinfrastruktuurien tietopankin kehittämisen. Palvelun taustalla on vuonna 2014 hyväksytty kansallinen tutkimusinfrastruktuurien strategia, jossa on kuvattu visio Suomen kansainvälisesti kilpailukykyisestä tieteestä ja korkeatasoisista tutkimusinfrastruktuureista vuonna 2020. Vision toteutuminen edellyttää tutkimusinfrastruktuurien pitkäjänteistä kehitystä, niiden avoimuuden ja yhteiskäytön parantamista sekä vaikuttavuuden ja merkityksen arvioimista.

Palvelu on pilottivaiheessa ja sen kehittäminen jatkuu vuoden 2016 kuluessa yhteistyössä tutkijoiden ja tutkimusinfrastruktuuripalveluiden tarjoajien kanssa.


Lisätietoja ja linkkejä

Petteri Kauppinen (opetus- ja kulttuuriministeriö), [email protected]
Merja Särkioja (Suomen Akatemia), [email protected]
Anssi Kainulainen (CSC), [email protected]