Hyppää sisältöön

Suomen tiedepalkinto akatemiaprofessori Markku Laaksolle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2015 11.27
Tiedote

Suomen tiedepalkinnon 2015 saaja on akatemiaprofessori Markku Laakso Itä-Suomen yliopistosta. Palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö ja se jaettiin keskiviikkona Tiedefoorumi-tapahtumassa.

Markku Laakso on maailman johtavia tyypin 2 diabeteksen genetiikan tutkijoita. Markku Laakson tutkimuksissa käytetään useita erilaisia lähestymistapoja tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisten taustatekijöiden selvittämiseksi. Markku Laakso on valittu maailman 400 vaikutusvaltaisimman biolääketieteellisen tutkijan joukkoon.

Suomen tiedepalkinto on kahden vuoden välein myönnettävä, merkittävä tunnustus tieteellisestä työstä, joka annetaan Suomessa työskentelevälle tutkijalle tai tutkijaryhmälle. Palkinnon suuruus on 85 000 euroa. Tiedepalkinto perustettiin vuonna 1997 ja se myönnettiin nyt kymmenennen kerran osana Suomen tiedefoorumia.

Palkintoperustelut:

Akatemiaprofessori Markku Laakso (s. 1949) väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi vuonna 1975 Helsingin yliopistossa ja lääketieteen tohtoriksi vuonna 1986 Kuopion yliopistossa. Laakso valmistui sisätautien erikoislääkäriksi vuonna 1985 ja nimitettiin Kuopion yliopiston sisätautiopin professoriksi vuonna 1995. Laakso nimitettiin akatemiaprofessoriksi vuosiksi 2005 - 2010 ja tuloksellisen toiminnan perusteella toiselle viisivuotiskaudelle 2011 - 2015. Laakso on myös työskennellyt kahdessa eri yliopistossa Yhdysvalloissa.

Markku Laakso on maailman johtavia tyypin 2 diabeteksen genetiikan tutkijoita. Tyypin 2 diabeteksen etiologiaa koskeva tieto on paitsi tieteellisesti, myös kansanterveydellisesti erittäin tärkeää. Odotettavissa olevan eliniän pidentyminen, elintapojen muutokset ja yleistynyt liikalihavuus viime vuosikymmenten aikana ovat johtaneet tämän diabetestyypin dramaattiseen yleistymiseen niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Insuliiniresistenssi liittyy läheisesti tyypin 2 diabetekseen ja liikalihavuuteen sekä lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Markku Laakson tutkimuksissa käytetään useita erilaisia lähestymistapoja tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisten taustatekijöiden selvittämiseksi. Genetiikan tutkimusmenetelmät ovat viime vuosien aikana kehittyneet huomattavasti, mutta Laakson ryhmä on tutkimustyössään pystynyt poikkeuksellisen hyvin yhdistämään nykyaikaisimmat geneettiset tutkimusmenetelmät väestöaineistoihin ja potilaita koskeviin kliinisiin tutkimuksiin. Laakson työryhmineen keräämä väestöaineisto (biopankki) on kansainvälisten kriteerien mukaan erittäin merkittävä ja se luo ainutlaatuisen perustan tyypin 2
diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisen taustan ymmärtämiselle. Tämän lisäksi Laakson tutkimustyön tuloksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää tyypin 2 diabeteksesta kärsivien potilaiden hoidossa ja mahdollisesti myös uusien lääkeaineiden kehittämisessä.

Markku Laakso toimii Suomen Akatemian Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikön ryhmänjohtajana (2014 - 2019) ja aiemmin hän on toiminut kahden huippuyksikön varajohtajana. Laakso on ohjannut 49 väitöskirjaa ja hänellä on parhaillaan ohjattavina kahdeksan väitöskirjan tekijää. Hän on toiminut vastaväittäjänä niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa väitöstilaisuuksissa yhteensä 14 kertaa. Tieteellisiä alkuperäisjulkaisuja Markku Laaksolla on yli 600, joiden lisäksi hänellä on yli 100 katsausartikkelia, oppikirjakappaletta tai tieteellisille lehdille osoitettua kirjettä.

Markku Laakso on valittu maailman 400 vaikutusvaltaisimman biolääketieteellisen tutkijan joukkoon vuosien 1996 - 2011 Scopus-tietokannan tietojen perusteella. Hänen tutkimuksiinsa on viitattu yli 63 000 kertaa. Hän on monen arvostetun lääketieteellisen yhdistyksen jäsen ja hänet on kutsuttu puhujaksi kansainvälisiin tieteellisiin kokouksiin yli 150 kertaa. Laakson tutkimustyötä on huomioitu monilla tieteellisillä palkinnoilla, mm. Novo Nordisk Foundation Award (2003), Castelli Pedroli Prize (the European Association for the Study of Diabetes, 2006), Matti Äyräpää-palkinto (2007), Kelly West Award (American Diabetes Association, 2008), Sydäntutkimussäätiö (2009), The Jühling Medal (The German Center for Diabetes Research, 2011) ja Claude Bernard Award and lecture (the European Association for the Study of Diabetes, 2013).

Lisätietoja:
- johtaja Riitta Maijala (OKM), puh. 02953 30388
- ylijohtaja Marja Makarow (Suomen Akatemia), puh. 029 533 5002

- akatemiaprofessori Markku Laakso, [email protected], puh. 040 672 3338