Suomen ja Ruotsin ministerit allekirjoittivat julistuksen eurooppalaisesta suurteholaskennasta

Opetus- ja kulttuuriministeriö 14.6.2018 14.39
Uutinen

Suomen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja Ruotsin korkeakoulu- ja tutkimusministeri Helene Hellmark Knutsson allekirjoittivat torstaina 14. kesäkuuta julistuksen eurooppalaisesta yhteistyöstä suurteholaskennassa. Julistuksen on aiemmin allekirjoittanut lähes 20 Euroopan maata, jotka tavoittelevat eurooppalaisen suurteholaskennan kehittämistä niin kansallisen kuin Euroopan tason toimenpitein.

Eurooppalaista suurteholaskentaa on tarkoitus vahvistaa erityisesti eurooppalaisen suurteholaskennan yhteisyrityksen (EuroHPC-yhteisyritys) puitteissa. Tavoitteena on hankkia Eurooppaan kaksi huipputehokasta supertietokonetta sekä kehittää alan teknologiaa ja osaamista.

Suomen osallistuminen eurooppalaiseen aloitteeseen tukee meneillään olevaa kansallista datanhallinnan ja laskennan ohjelman toteutusta, jolla päivitetään CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja tutkimuslaitoksille tarjoama datanhallinnan ja laskennan infrastruktuuri. Osallistuminen eurooppalaisen suurteholaskennan yhteistyöhön varmistaa suomalaisen tutkimusyhteisön kansainvälisen kilpailukyvyn data- ja laskentakeskeisillä tutkimusaloilla sekä edistää tekoälyn laajamittaista soveltamista.

EuroHPC -yhteisyritys perustetaan Euroopan unionin neuvoston asetuksella myöhemmin vuoden 2018 aikana.  Suomi ja Ruotsi ovat allekirjoituksellaan ilmaisseet tukensa EuroHPC-yhteisyritykselle.

Euroopan komission, Suomen ja Ruotsin yhteinen englanninkielinen tiedote.

Lisätietoja: Opetusneuvos Petteri Kauppinen, p. 02953 30147