Hyppää sisältöön

Selvitys: Toiminnan eettisyys ja riittävä valvonta sekä johdonmukaisuus nykyisen rahapelijärjestelmän takeita

Opetusministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2014 8.05
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuore selvitys on kartoittanut suomalaisten liikuntajärjestöjen yhteistyötä ulkomaisten rahapeliyhtiöiden kanssa ja koonnut suositukset, joiden avulla liikunnan ja urheilun rahoitus voidaan turvata kestävällä tavalla myös tulevaisuudessa. Keskeisinä suosituksina selvitys esittää voimassa olevan lainsäädännön riittävyyden arvioimista rahapelimarkkinoiden muutoksessa sekä riittävien resurssien varaamista valvontaviranomaiselle. Veikkausvoittovarojen merkitystä tulee tuoda Veikkaus Oy:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta nykyistä paremmin esille. Liikuntajärjestöjä kannustetaan avoimeen keskusteluun kestävästä rahoituksesta ja eettisestä toiminnasta.

Selvitys luovutettiin liikunta-asioista vastaavalle puolustusministeri Carl Haglundille perjantaina 19.12.

Selvityksen on tehnyt liikunnan vastuualueen johtaja Harri Syväsalmi opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Sen valmistelussa on kuultu kattavasti suomalaisten liikuntajärjestöjen, median ja peliyhtiöiden edustajia.

- Rahapelimarkkinoiden voimakkaassa muutoksessa on tärkeää, että kaikki alan toimijat noudattavat yhteisiä pelisääntöjä. Johdonmukaisuus on uskottavan rahapelipolitiikan kulmakivi ja nykyjärjestelmällä on myös kansalaisten vahva tuki, totesi selvityksen vastaanottanut ministeri Haglund.

Selvitys suosittaa, että arpajaislain mukaiset, viranomaisten käytössä olevat valvontakeinot tarkistetaan ja niiden riittävyys arvioidaan suhteessa pelimarkkinoiden muuttuneeseen toimintakenttään ja laittoman rahapelaamisen voimakkaaseen markkinointiin. Lisäksi suositetaan, että Poliisihallituksen arpajaishallinnolle osoitetaan lisää resursseja siten, että se pystyy nykyistä paremmin valvomaan arpajaislain edellyttämää markkinointikieltoa.

Selvityksessä suositetaan myös, että Veikkaus Oy ja opetus- ja kulttuuriministeriö tuovat yhteistoimin nykyistä selkeämmin suuren yleisön tietoisuuteen sen, mikä merkitys veikkausvoittovaroilla on suomalaiselle liikunnalle ja urheilulle. Lisäksi suositetaan,
että Veikkaus Oy:n edunsaajapolitiikan ajantasaisuus tarkistetaan ja sen yhteistyötä liikuntajärjestöjen kanssa lisätään avoimuuden ja tiedonvälityksen parantamiseksi urheilun ja liikunnan kaikilla toimintatasoilla.

Liikuntajärjestöiltä selvityksessä edellytetään lainsäädännön noudattamista ja eettisesti kestävää toimintaa. Niitä kannustetaan käymään avointa keskustelua toimintansa rahoituksesta ja yhteisistä pelisäännöistä. Järjestöjä suositetaan varmistamaan, että niillä on riittävät keinot puuttua jäsenistönsä lainvastaisiin tai eettisesti arveluttaviin toimiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tulee suositusten mukaan ottaa liikuntajärjestöjen valtionavustuskriteeristön uudistamisessa huomioon eettisten periaatteiden noudattaminen yhteistyösopimuksissa. Suomalaisia yhtiöitä puolestaan kannustetaan siihen, että ne tarkistaisivat toimintatapansa yhteiskuntavastuusitoumustensa mukaisiksi sponsoriyhteistyössä.

Suomalaisten liikuntajärjestöjen ja ulkomaisten peliyhtiöiden yhteistyö (Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2014:26) http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2014/rahapeli.html?lang=fi

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen asetti liikunnan vastuualueen johtajan Harri Syväsalmen selvittämään suomalaisten liikuntajärjestöjen ja ulkomaisten rahapeliyhtiöiden välistä yhteistyötä. Toimeksiannon perusteena oli kansainvälisten rahapeliyhtiöiden lisääntynyt yhteistyö suomalaisten urheilujärjestöjen kanssa. Tehtävänantona oli selvittää, mitä ulkomaalaisten peliyhtiöiden ja suomalaisten järjestöjen yhteistyö on ja onko tässä yhteistyössä mahdollisuus kiertää suomalaista lainsäädäntöä. Selvityksessä tuli kartoittaa suomalaisten rahapelimarkkinoiden nykytilaa ja ulkomaisten peliyhtiöiden toimintaa Suomessa eurooppalainen viitekehys huomioon ottaen, peliyhtiöiden yhteistyömuotoja urheilujärjestöjen ja -seurojen kanssa sekä antaa suositukset tulevista toimenpiteistä. 


Lisätietoja:
-johtaja Harri Syväsalmi (OKM), puh 0295 3 30305


-johtaja