Hyppää sisältöön

Ryhmäkokojen pienentämiseen 30 miljoonaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2015 12.31
Tiedote

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru on jakanut 30 miljoonaa euroa valtionavustusta perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen. Rahoja jaettiin yhteensä 221 opetuksen järjestäjälle.

Tulevaisuuden peruskoulu- hankkeen verkkokyselyssä opetusryhmien pienentäminen nähtiin tärkeimmäksi lisäresurssien kohdentamiskohteeksi. Ennen joulua opetusryhmien pienentämiseen jaettiin 15 miljoonan avustus ja nyt tarkoitukseen osoitettiin vielä lisärahoitusta.

- Avustuksella tuetaan opettajia heidän haastavassa työssään. Lisäresurssit tukevat keskeisesti myös lasten oppimista ja pärjäämistä pitkällä aikavälillä. Näin vastaamme kentältä tulleeseen selkeään toiveeseen, ministeri Kiuru toteaa.

Opetuksen järjestäjä voi käyttää valtionavustusta vain opettajien palkkakustannuksiin. Tämä tarkoittaa ylimääräisten resurssiopettajien lisäämistä eli esimerkiksi kahden opettajan samanaikaisopetusta luokassa, jakotunteihin eli pienempien ryhmien jaksotettuun opetukseen tai ryhmien jakamiseen pysyvästi. Ensisijaisesti opettaja voidaan palkata yli 25 oppilaan ryhmiin.

Mikäli ryhmäkokoja on päätetty kasvattaa lukuvuonna 2015-2016 edelliseen vuoteen verrattuna tai jos opettajien lomautus kohdistuu opetukselliseen aikaan ja ryhmät suurenevat, tulee saatu rahoitus tältä ajalta palauttaa opetus- ja kulttuuriministeriöön.

Rahoitus on käytettävissä vuosina 2015-2016. Opetuksen järjestäjät raportoivat rahan käytöstä keväällä 2017.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Heli Tomminen puh. 0295 3 30164
- opetusneuvos Merja Lehtonen, puh.0295 3 30189

Myönnetyt avustukset