Hyppää sisältöön

Oppilaitosten turvallisuuden parantamisesta suosituksia

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.1.2015 11.02
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön koulurakennusten turvallisuutta pohtinut työryhmä luovutti esityksensä 22.1. opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurulle. Työryhmä käsitteli raportissa oppilaitosrakennusten turvallisuutta, esteettömyyttä, suojautumista, poistumisturvallisuutta sekä muita turvallisuuden parantamistarpeita.

Työryhmä jatkoi sisäasiainministeriön Jokelan ja Kauhajoen kouluampumistapausten johdosta asetetun oppilaitosten turvallisuustyöryhmän raportissa (Oppilaitosten turvallisuus, SM 40/2009) esitettyjen koulurakennusten turvallisuutta koskevien suositusten kehittämistä.

Nyt julkistetun esityksen mukaan turvallisuus tulee asettaa yhdeksi päätavoitteeksi sekä uusia rakennuksia että korjaustöitä suunniteltaessa. Turvallisuutta tulee tarkastella niin arjen toimintojen kannalta kuin häiriötilanteidenkin varalta. Turvallisuuteen vaikutetaan suunnitteluratkaisuilla, materiaaleilla, opasteilla, esteettömyydellä ja monilla muilla tekijöillä.

Työryhmä suosittelee, että oppilaitoksille laaditaan selkeät ohjeet opasteista, paikannus? ja muista merkinnöistä päivittäistä toimintaa ja häiriötilanteita varten. Ohjeissa tulee kiinnittää huomio mm. opetustilojen sisäpuolisiin poistumisopasteisiin sekä heijastaviin opasteisiin lattiassa tai lattianrajassa poistumisreittien havaittavuuden tehostamiseksi. Ohjeen laatisivat SM, YM ja OKM.

Työryhmä suosittelee muutoksia myös rakentamismääräyksiin. Mm. yli 100 oppilaan oppilaitoksiin ja erityisoppilaitoksiin sekä kaksi? tai useampikerroksisiin oppilaitosrakennuksiin tulisi asentaa akkuvarmennettu kuulutusjärjestelmä. Poistumisturvallisuuden parantamiseksi edellytettäisiin palovaroitinjärjestelmää alle 100 oppilaan oppilaitoksiin ja automaattista paloilmoitinjärjestelmää vähintään 100 oppilaan oppilaitoksiin sekä opetustiloihin pakenemiseen soveltuvaa reittiovea eri tilojen välille. Lisäksi ensimmäisen kerroksen tiloissa tulisi olla avattava ikkuna poistumisen varatienä ja tätä ylemmissä kerroksissa pelastamista varten.

Eri ministeriöiden yhteistyönä tulee laatia valtakunnallinen kokonaisselvitys oppilaitosrakennusten varustamisesta joko osittain tai kokonaan automaattisella sammutusjärjestelmällä ja sen kustannuksista ja taloudellisuudesta.

Työryhmä ehdottaa myös, että koulupihojen suunnittelua varten laadittaisiin ohjeet. Niissä kiinnitettäisiin huomiota mm. pihojen toiminnallisuuteen, turvallisuuteen, esteettömyyteen, valvottavuuteen, virikkeellisyyteen, viihtyisyyteen ja huollettavuuteen.

Lisätietoja: rakennusneuvos Ritva Kivi (OKM), puh. 02953 30155

Työryhmän esitys