Hyppää sisältöön

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen: Tavoitteena turvata jokaiselle lapselle mahdollisuus laadukkaaseen koulunkäyntiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 7.7.2015 16.53
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen osallistui Norjan hallituksen järjestämään Oslo Education Summitiin Oslossa tiistaina 7. heinäkuuta. Huippukokouksessa käsiteltiin koulutuksen merkitystä kestävälle kehitykselle. Pääteemoina olivat tyttöjen koulutus, koulutuksen laatu ja oppiminen, opetussektorin rahoitus sekä koulutus kriisialueilla.

Huippukokouksen tavoitteena oli saavuttaa poliittinen tahtotila, jotta maailman 58 miljoonaa peruskoulutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevaa lasta tavoitetaan ja jo koulutuksen piirissä olevien lasten oppimistuloksia parannetaan.

- Paras tapa vähentää äärimmäistä köyhyyttä on turvata lapselle mahdollisuus koulunkäyntiin ja lukutaitoon. Olen iloinen, että kansainvälisessä yhteisössä tunnustetaan koulutuksen merkitys. Nyt keskustelemme myös oikeudesta laadukkaaseen koulutukseen ja 12-vuotiseen opetukseen, ei vain tilastollisista koulutukseen osallistumisprosenteista, toteaa Grahn-Laasonen.

Grahn-Laasosen mukaan työtä riittää edelleen etenkin tyttöjen koulunkäynnin edistämisessä. Maista kolmannes ei ole saavuttanut sukupuolten tasa-arvoa perusopetuksessa. Lukutaidottomia aikuisia on yhä 781 miljoonaa, heistä kaksi kolmasosaa on naisia. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa puolet naisista on lukutaidottomia.

- Tytöillä on edelleen poikia suurempi todennäköisyys jäädä koulutuksen ulkopuolelle. Lisäksi monet epätasa-arvoisuudet vaikuttavat tyttöjen koulunkäyntiin. Tyttöjen koulutusta ei pidetä yhtä tärkeänä kuin poikien. Sosiaaliset normit myös sitovat tyttöjä kodin piiriin, kotitöihin ja aikaisiin avioliittoihin, toteaa Grahn-Laasonen.

YK:n jäsenmaiden syyskuussa 2015 sovittavien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi opetussektorilla tarvittaisiin merkittäviä lisäyksiä rahoitukseen. Tavoitteena on kääntää koulutuksen kansainvälisen tukemisen laskeva suunta ja edistää myös koulutukseen jo käytettävien resurssien parempaa hyödyntämistä.

_ _ _

Oslo Education Summit järjestettiin yhdessä YK:n erityislähettiläs Gordon Brownin kanssa. Kokoukseen osallistuivat noin 300 valtioiden, kansainvälisten kansalaisjärjestöjen sekä yritys- ja akateemisen maailman edustajien lisäksi mm. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon, Unescon, Unicefin ja Maailmanpankin johtohenkilöitä sekä Afrikan Unionin puheenjohtaja.

Korkean tason osuuden avasi Norjan pääministeri Erna Solberg yhdessä pääsihteeri Ban Ki-moonin ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Malala Yousafzain kanssa. Alkutervehdyksen ja yhteenvedon esitti ulkoasianministeri Børge Brende.

_ _ _

Lisätietoja:
- kansainvälisten asiain johtaja Jaana Palojärvi, puh. 040 511 6897
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministerin lehdistösuhteet) puh. 044 269 3113
www.osloeducationsummit.no/, #EduSummitOslo


 
Sanni Grahn-Laasonen