Hyppää sisältöön

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen: Oikeus esi- ja perusopetukseen kuuluu myös turvapaikanhakijalapsille

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.9.2015 14.35
Tiedote

- Suomella on velvollisuus auttaa suojelun tarpeessa olevia ja hätää kärsiviä. Oikeus esi- ja perusopetukseen koskee myös turvapaikanhakijoita ja turvapaikan saaneita lapsia - kuten kaikkia muitakin oppivelvollisuusikäisiä, muistuttaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee kuntia turvapaikanhakijoiden vastaanotossa. Esi- ja perusopetuksen lisäksi kunnan on tarvittaessa järjestettävä varhaiskasvatusta. Kunnat voivat myös järjestää perusopetukseen valmistavaa koulutusta turvapaikanhakijoille.

Valmistavan opetuksen lopullinen rahoitus on määräytynyt varainhoitovuoden ja sitä edeltävän vuoden 20.9. oppilasmäärien keskiarvon mukaisesti.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla rahoituslain muutos, joka mahdollistaisi rahoituksen myöntämisen myös oppilaista, joille järjestetään opetusta ajanjaksona, joka ei osu laissa säädettyihin laskentapäiviin. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kuluvan syksyn aikana.

- Kunnat ovat toivoneet tukea turvapaikanhakijoiden kouluttamiseen ja auttamiseen. Rahoituslain muutos on tässä ensimmäinen askel. Koulutus on monesti paras keino oppia kieli ja kotoutua osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Opetus- ja kulttuuriministeriössä on aloitettu varautuminen siihen, että turvapaikanhakijoiden määrä edelleen kasvaa, samoin kuin tarve turvapaikan saaneiden koulutuspolkujen tukemiseen ja kieltenopetukseen, sanoo Grahn-Laasonen.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen lehdistösuhteet) p. 044 269 3113, [email protected]