Hyppää sisältöön

OKM valmistelee uutta museopoliittista ohjelmaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 19.8.2015 13.39
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä valmistelee uutta museopoliittista ohjelmaa. Työryhmän tulee laatia ehdotus museopoliittisiksi linjauksiksi ja painopisteiksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Ohjelman tavoitteena on lisätä osallistumismahdollisuuksia museoalaan ja kulttuuriperintöön. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota lapsille ja nuorille suunnattuun toimintaan ja palveluiden saatavuuteen.

Työryhmän odotetaan ottavan kantaa mm. museolaitoksen rakenteeseen, valtionosuusjärjestelmän toimivuuteen ja rahoituksen kohdentumisen perusteisiin. Työryhmä arvioi myös museolain uudistustarpeita. Eduskunta on edellyttänyt, että museolaki uudistetaan kokonaisuudessaan niin, että se voidaan hyväksyä nykyisellä vaalikaudella.

Työryhmän puheenjohtajana toimii ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Jäseniä ovat ylijohtaja Elina Anttila (Suomen kansallismuseo), kehittämisjohtaja Pirjo Hamari (Museovirasto), museonjohtaja Kalle Kallio (Työväenmuseo Werstas), museonjohtaja Kati Kivimäki (Forssan museot), pääjohtaja Juhani Kostet (Museovirasto), pääsihteeri Kimmo Levä (Suomen museoliitto), ylitarkastaja Mirva Mattila (opetus- ja kulttuuriministeriö), museotoimenjohtaja Päivi Partanen (Lappeenrannan museot), museonjohtaja Susanna Pettersson (Ateneumin taidemuseo), museonjohtaja Juhani Ruohonen (Satakunnan museo), pääjohtaja Risto Ruohonen (Kansallisgalleria), kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen (opetus- ja kulttuuriministeriö), johtaja Leif Schulman (Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus), dosentti Katriina Siivonen (Tulevaisuuden tutkimuskeskus), johtaja Pauli Sivonen (Serlachius-museot), museologian professori Janne Vilkuna (Jyväskylän yliopisto), erityisasiantuntija Ditte Winqvist (Suomen kuntaliitto). Työryhmän asiantuntijasihteereinä toimivat erityisasiantuntija Marianne Koski Museovirastosta ja ylitarkastaja Mirva Mattila opetus- ja kulttuuriministeriöstä.