Hyppää sisältöön

OKM, Suomen Akatemia ja korkeakoulut jatkavat kokonaiskustannusmallin kehittämistä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2015 9.40
Uutinen

Suomen Akatemian julkaisemassa työryhmäraportissa on arvioitu Akatemian kokonaiskustannusmallin vaikuttavuutta. OKM hyödyntää raportin ehdotuksia ja jatkaa mallin kehittämistä Suomen Akatemian ja korkeakoulujen kanssa.

Arvioinnista on sovittu opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen Akatemian välisessä tulosohjausmenettelyssä vuosille 2013 - 2016. Kokonaiskustannusmallikäytänteiden selkeyttämistä suositeltiin myös Suomen Akatemian kansainvälisen arvioinnin (2013) loppuraportissa.

Kokonaiskustannusmallilla tarkoitetaan tutkimuksen ulkopuolisen rahoittamisen menettelyä, jossa välittömien kustannusten lisäksi otetaan huomioon kaikki tutkimuksesta välillisesti aiheutuvat kustannukset, kuten henkilösivukustannukset ja yleiskustannukset.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on työryhmän raportin suositusten pohjalta keskustellut kokonaiskustannusmallikäytänteiden kehittämisestä Suomen Akatemian kanssa kevään 2015 tulossopimusneuvotteluissa. Keskustelua tutkimuksen rahoituksen ja kustannusten teemasta jatketaan korkeakoulujen kanssa myös valmisteltaessa tulevaa korkeakoulujen ja tiedelaitosten ohjauskautta 2017 - 2020.

Tutkimusta tekevien organisaatioiden ja tutkijayhteisön lisäksi muita opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen Akatemian kumppaneita kokonaiskustannusmallin soveltamisessa ja jatkotyöstämisessä ovat työ- ja elinkeinoministeriö ja Tekes.

Lisätietoja:
johtaja Riitta Maijala (OKM), puh. 0295 3 30388
opetusneuvos Eija Somervuori (OKM), puh. 0295 3 30415

Akatemian raportti