OKM kuvituskorvauksista: Taiteilijalle tulee maksaa käypä korvaus tehdystä työstä

Opetus- ja kulttuuriministeriö 12.4.2016 12.36
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä lähestyttiin muutamia suomalaisia kuvataitelijoita ja tiedusteltiin heidän kiinnostustaan osallistua kuvittajana Unescon ja Suomen järjestämään Maailman lehdistönvapaudenpäivän päätapahtumaan Helsingissä 2.-4.5. Uutena teemana käsitellään mm. kulttuurista ilmaisuvapautta.

Unescolla on ollut tapana kutsua konferenssinsa osallistujiksi sarjakuvapiirtäjiä, jotka dokumentoimalla ja kommentoimalla tapahtumaa ja sen puheenvuoroja tuovat konferenssiin kriittisen, taiteellisen näkökulman. Piirrokset on julkaistu tapahtumassa ja Unescon sivuilla.

Unesco on kutsunut Helsinkiin tänä vuonna tunisialaisen sarjakuvapiirtäjä Nidhal Gharianin. Ghariani dokumentoi tapahtumaa vapaaehtoisesti, ei toimeksiannosta. Hän ei saa, eikä ole pyytänyt palkkiota panoksestaan. Myöskään tapahtuman puhujille ei makseta palkkioita. Opetus- ja kulttuuriministeriön esittämän kutsun ajatus oli kutsua Gharianin rinnalle konferenssin kriittiseksi kommentoijaksi myös suomalainen taiteilija.

Ministeriö tarkentaa käytäntöjään

Taiteilijoiden huoli toimeentulosta on aiheellinen. Taiteilijalle tulee maksaa käypä korvaus tehdystä työstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö pahoittelee tapahtunutta ja tarkistaa omat käytäntönsä. Epäselvyyksien ja väärinkäsitysten välttämiseksi annamme ministeriössä ohjeet siitä, kuinka taiteellista tai muuta työtä tilatessa kuuluu toimia palkkioiden, tekijänoikeusmaksujen jne. osalta.

Ministeriö ei missään tapauksessa suosita sellaista käytäntöä, että ammattilaisia pyydettäisiin työskentelemään ilman korvausta.

 

- Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, puh.  0295 3 30182
- Kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström, puh.  0295 3 30114