Hyppää sisältöön

Nuorten oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista tuetaan 15 miljoonalla

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 5.2.2015 13.51
Tiedote

Nuorten oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen vahvistamista tuetaan vuonna 2015 yhteensä 15 miljoonalla eurolla. Viime vuoden marraskuussa päättyneen haun jälkeen uusia hankkeita on käynnistetty 66 ja hankkeille myönnetty avustussumma yhteensä reilut 7,6 miljoonaa euroa. Toimenpideohjelman vaikuttavuuden lisäämiseksi opetus- ja kulttuuriministeriö avaa keväällä 2015 täydentävän haun. Toimenpideohjelman kohderyhmänä ovat ne alle 25-vuotiaat nuoret, joilla ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa.

Valtionavustusta myönnettiin seuraaviin toimenpiteisiin:

Oppisopimuskoulutuksen ennakkojakso

Oppisopimuskoulutuksen ennakkojaksolla oppisopimuskoulutuksesta kiinnostunut nuori ja työnantaja voivat kokeilla, olisiko oppisopimuskoulutus sellainen koulutusmuoto, josta molemmat osapuolet kiinnostuisivat. Korkeintaan kuusi kuukautta kestävällä ennakkojaksolla ei olla vielä työsuhteessa, kuten oppisopimuskoulutuksen aikana. Opiskelija voi kokeilla alan ja koulutusmuodon sopivuutta ja työnantaja nuoren työelämävalmiuksia ja soveltuvuutta alalle. Tavoitteena on kehittää ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaavan ja valmistavan koulutuksen toteutustapoja siten, että sitä voisi käyttää oppisopimuskoulutukseen valmistavana ennakkojaksona. Jatkossa ennakkojakso toteutetaan osana ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta.

Työpaikkaohjaajien ja -kouluttajien koulutus

Tavoitteena on kehittää työpaikkaohjaajien ja kouluttajien sekä työyhteisöjen osaamista siten, että työpaikalla tapahtuvan opiskelun (työssäoppiminen sekä oppisopimuskoulutus) ohjaus on nuoren opiskelijan tarpeisiin riittävää ja osuvaa ja tukee opiskelijan ja työyhteisön ammattiosaamisen ja identiteetin kehittymistä. Ohjauksella varmistetaan, että työpaikalla tapahtuva opiskelu vastaa tutkinnon tavoitteita ja opiskelijan osaaminen työelämän tarpeita. Avustus kohdennettiin pääsääntöisesti yritysten ja työpaikoilla toimivien työpaikkaohjaajien ja kouluttajien koulutukseen.

Korotettu koulutuskorvaus työnantajille

Korotettua koulutuskorvausta maksetaan työnantajille samana vuonna perusopetuksen tai perusopetuksen lisäopetuksen päättäneiden opiskelijoiden oppisopimuksena toteuttavassa ammatillisessa perus- ja lisäkoulutuksessa. Korvaus on tarkoitettu työnantajille nuoren oppisopimusopiskelijan tarpeet huomioivaan ohjaukseen ja tukeen. Korvaus on ensimmäisenä oppisopimusvuonna 800 euroa/kk, toisena vuonna 500 euroa/kk ja kolmantena vuonna 300 euroa/kk.

Nuorten työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen

Hankkeissa kehitetään ja otetaan käyttöön malleja koulutuksen toteuttamiseksi oppilaitosmuotoisen ja oppisopimuskoulutuksen yhdistelmänä. Tavoitteena on madaltaa opiskelijoiden kynnystä siirtyä koulutusmuodosta toiseen ja ottaa käyttöön ja kehittää oppisopimuskoulutuksen ja oppilaitosmuotoisen koulutuksen yhdistelmissä opiskelua ja ohjausta tukevia uusia oppimisratkaisuja ja -välineitä.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun mukaan työpaikalla tapahtuva opiskelu eri muodoissaan on ammatillisen koulutuksen kivijalka.

- Yksi asia, missä odotan vielä selvää etenemistä, on oppilaitosmuotoisen koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen joustavien yhdistelmien käyttöönotto (ns. 2+1 malli). Meidän tulee tarjota opiskelijoille mahdollisuus joustaviin ja monipuolisiin opintoihin ja hyödyntää siinä jo olemassa olevia ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksia. Kokemukset aidosta työyhteisöön kuulumisesta ja työelämästä jo opintojen aikana edesauttavat merkittävästi nuorten työllistymistä.

Myönnetyt avustukset koulutuksen järjestäjittäin


Täydentävä haku keväällä 2015

Opetus- ja kulttuuriministeriö avaa toimenpideohjelman täydentävän haun, jossa avustusta voi hakea uusien oppisopimustyöpaikkojen hankkimiseen, nuorten oppisopimuskoulutuksen edistämiseen, nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen kehittämishankkeiden hyvien käytäntöjen ja kokemusten levittämiseen sekä työnantajille maksettavaan korotettuun koulutuskorvaukseen.

Täydentävällä hakukierroksella haetaan nuorten oppisopimuskoulutuksen edistämiseksi täysin uusina kokonaisuuksina muun muassa hankkeita, joiden tavoitteena on edistää nuorten mahdollisuuksia suorittaa ammatillinen tutkinto usean työnantajan kanssa järjestettävänä oppisopimuskoulutuksena. Lisäksi haetaan hankkeita, jotka kehittävät innovatiivisia toimintamalleja koulutuksen keskeyttäneille ja/tai ylioppilastutkinnon suorittaneille ammatillisen tutkinnon suorittamiseksi.

Hakuilmoitus tullaan julkaisemaan ministeriön internetsivuilla
_ _ _

Nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimenpideohjelman tavoitteena on lisätä nuorten oppisopimuskoulutusta ja kehittää malleja, joissa yhdistyvät oppilaitos- ja oppisopimusmuotoinen koulutus. Ohjelma pyrkii edistämään nuorille suunnattuja koulutusta ja työtä joustavasti yhdistäviä malleja.

Lisätietoja:
erityisavustaja Mikko Koskinen, puh. 029 533 0132
opetusneuvos Jukka Lehtinen, puh. 029 533 0183
opetusneuvos Mari Pastila-Eklund, puh. 029 533 0249
projektisuunnittelija Sanna Laiho, puh. 029 533 0002