Hyppää sisältöön

Ministeriö selvittää audiovisuaalisen kulttuurin rakenteellista kehittämistä osana elokuvataiteen edistämislain uudistamista

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2015 12.51
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt elokuvataiteen edistämisestä annetun lain uudistamistyön. Osana uudistamistyötä selvitetään myös millainen hallinnollinen rakenne tukisi parhaiten vahvaa kansallista audiovisuaalista kulttuuria ja sen kehittymistä. Uudistamistyö toteutetaan yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on, että uudistus saataisiin voimaan vuoden 2017 alusta.

Audiovisuaalisen kulttuurin toimintaympäristössä on viimeisten vuosien aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia etenkin digitalisaation vuoksi. Sen merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa kasvaa ja korostuu. Luovista aloista etenkin audiovisuaalinen ala kasvaa vahvasti maailmanlaajuisesti. Ala on myös merkittävä työllistäjä Suomessa.

Audiovisuaalisen kulttuuripolitiikan suuri haaste liittyy suomalaisen kulttuurisen ja kielellisen identiteetin ja monimuotoisuuden säilymiseen globaalissa kilpailutilanteessa. On tärkeää säilyttää kansallisen elokuva-alan kilpailukyky korkealla muun muassa edistämällä tuotantoa, jakelua, esittämistä, elokuvakasvatusta, mediakasvatusta, osaamista, ammattitaitoa ja infrastruktuuria.

Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa elokuvataidetta ja audiovisuaalista kulttuuria koskevan lainsäädännön, strategian ja talousarvion valmistelusta sekä ohjauksesta. Ministeriö edistää audiovisuaalista kulttuuria myöntämällä valtionavustuksia. Valtionavustuksia audiovisuaalisen kulttuurin edistämiseen myöntää myös Taiteen edistämiskeskus ja Suomen elokuvasäätiö. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti puolestaan vastaa erityisesti elokuvien ja radio- ja tv-ohjelmien arkistoinnista ja elokuvaperinnöstä sekä kuvaohjelmien tarjoamisen valvonnasta.

Lisätietoja: ylijohtaja Riitta Kaivosoja, puh. 0295 3 30129