Ministerin uusi erityisavustaja arvostaa suuresti sivistystä

Opetus- ja kulttuuriministeriö 20.1.2016 14.06
Uutinen

Ministeri Sanni Grahn-Laasosen uusi erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo on teologi ja maanviljelijä, joka tietää, millaisia haasteita opettajat kohtaavat opettaessaan pakkoruotsia metallimiehille.

Vielä vuoden vaihtuessa Uusitalo viljeli perhetilaansa Sastamalassa tietämättömänä tulevan vuoden haasteista. Nyt hän liikkuu ministeriössä niin kuin olisi ollut täällä aina.

– Tehtävän laajuus ei ole täysin vieläkään selvillä. Vähitellen alkaa paljastua se, miten tärkeä roolini on talosta ulospäin ja mitä muut kuin ministeri odottavat minulta. Talon sisällä kuuntelen herkällä korvalla, mitä virkamiehillä on kerrottavaa. Arvostan heidän substanssiosaamistaan suuresti. Yritämme viedä yhteisesti tärkeitä asioita haluttuun suuntaan ja puolustaa OKM:n hallinnonalan tärkeyttä.

Ministerin yllättävä puhelinsoitto oli mieleinen, mutta jonkin aikaa mies joutui miettimään ennen kuin vastasi ministerin pyyntöön myöntävästi.

– Työtarjous yllätti siinä mielessä, että en ole ollut mukana moneen vuoteen valtakunnan politiikan kentillä. Uskon, että ulkopuolisuus on vahvuus ja ainakin vielä vähän aikaa katson asioita laatikon ulkopuolelta. Minulla ei ole painolastia suuntaan eikä toiseen, vaan pääsen hommiin puhtaalta pöydältä.

Uusitalon tie eritysavustajaksi ei ole ollut se tavanomaisin, vaikka opiskeluvuosina nuorten kokoomuslaisten porukat tulivatkin tutuiksi.

– Iso juttu, joka muutti elämäni suuntaa oli se, kun lähdin Suomen lukiolaisten liiton toimintaan mukaan. Järjestön eri tehtävissä meni melkein kymmenen vuotta.

Vuoden Uusitalo toimi täysipäiväisesti SLL:n varapuheenjohtajana ja sittemmin edunvalvontasihteerinä.

Teologin paperit ja Etelä-Amerikkaan

Opiskelijapolitiikan ohella Uusitalo opiskeli Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa sosiaalietiikkaa.Valmistumisen jälkeen Uusitalon suunnitelmissa olivat ”ihmisten työt”. Ne vaihtuivat espanjan kielen opetteluun ja freelance-toimittajan töihin välillä Suomessa, välillä Etelä-Amerikassa. Lopulta vastuunotto sukutilasta toi miehen pysyvästi Suomeen.

Uusitalo on seurannut kotimaan politiikkaa tiiviisti ulkomailla vietetyt vuodet, joten hän on kartalla myös OKM:n hallinnonalan asioista.

– Yhteiskunnallisten asioiden seuraaminen on ykkösharrastukseni. Koulutuspolitiikan koen omakseni, koska se tuli tutuksi opiskelijajärjestöissä. Arvostan koulutusta ja sivistystä suunnattomasti, joten tähän taloon oli erityistä mielenkiintoa.

Uusitalo on työskennellyt myös opettajana. Hän on opettanut musiikkia, englantia, ruotsia ja uskontoa niin yläkoulussa, lukiossa kuin ammatillisessa oppilaitoksessakin.

– Ymmärrän, mitä haasteita opettajat kohtaavat, kun he opettavat pakkoruotsia metallimiehille.

Myös esinainen on tuttu yli 15 vuoden takaa.

– Olen aina ihaillut Sannin energiaa ja paneutumista ja hänen asiat hoidetaan -asennettaan. Hän on oikea tekijänainen.

 

***
Erityisavustajien työnjako
Matias Marttinen:
- Perusopetus
- Toisen asteen koulutus (ammatillinen koulutus, lukiokoulutus)
- Opintotuki
- Urheilupolitiikka
- Tekijänoikeus
- Nuorisopolitiikka
- Mediasuhteet
Heikki Kuutti Uusitalo:
- Varhaiskasvatus
- Vapaa sivistystyö
- Taiteen perusopetus
- Korkeakoulutus ja tiedepolitiikka
- Maahanmuuttajien koulutus
- Kulttuuripolitiikka
- Kirkollisasiat, uskonnonvapaus