Hyppää sisältöön

Ministeri Viitanen: Nuorten työpajojen asemaa vahvistettava

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2015 15.33
Tiedote

Kulttuuri- ja asuntoministeri Viitanen otti vastaan haastavassa elämäntilanteessa olevien nuorten osallisuutta käsittelevän selvityksen 10.3. eduskunnassa. Selvityksen painopisteinä ovat nuorisoalan ja nuorisolain uudistaminen, monialainen yhteistyö, nuorten näkökulma sekä etsivän nuorisotyön ja työpajojen rooli ja tehtävät tuettaessa nuorten osallisuutta osana nuorisotakuun toimeenpanoa.

Osallisuus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ovat nuorten tärkeitä arvoja. Nuoret näkevät tulevaisuutensa lukuisten mahdollisuuksien ja valintojen kirjona, jossa nuorten omien valintojen tueksi kaivataan ohjausta ja tukea ympärillä olevilta ihmisiltä, sekä läheisiltä että viranomaisilta.

Selvityksessä esitetään, että nuorisolain uudistamisen yhteydessä tulisi työpajojen roolia vahvistaa. Työpajoista, niiden tehtävistä ja valtionavustusperusteista tulisi säätää nuorisotyötä ohjaavassa lainsäädännössä. Lisäksi työpajatoiminnan rahoitus ja hallintomalli muutettaisiin monialaiseen yhteistyöhön perustuvaksi.

Viitanen pitää tärkeänä, että työpajatoiminnan mahdollisuuksia hyödynnetään täysimääräisesti osana nuoriso-, sosiaali-, koulutus- ja työllisyyspolitiikkaa. Se edellyttää työpajatoiminnan aseman selkiinnyttämistä ja vahvistamista.

- Työpajatoiminnalla on paljon annettavaa tarjottaessa koulutuksellista osallisuutta ja työllistymismahdollisuuksia nuorisotakuun piiriin kuuluville, erityisesti haastavassa elämäntilanteessa oleville nuorille. Kaikki keinot, joilla voimme kehittää ja parantaa näiden nuorten asemaa, ovat tervetulleita, ministeri painottaa. - Työpajat voisivat vielä enemmän olla porttina koulutukseen ja työelämässä tarvittavien taitojen hankkimiseen.

Selvityksessä ehdotetaan nuorten työpajojen rahoituksen kytkemistä järjestämislupiin ja suoritteisiin perustuvaksi. Rahoitus vakinaistettaisiin nykyistä pitkäjänteisemmälle ja laaja-alaisemmalle pohjalle. Lisäksi kiinnitetään huomiota työpajoissa tehtävän työn laatuun. Haasteena on turvata pajojen kehittyminen ja palvelutaso joka puolella Suomea. Esimerkiksi henkilökunnan koulutuksesta juuri työpajatyöskentelyyn tulisi huolehtia valtakunnallisesti. Selvityksessä esitetään käynnistettäväksi nuorisotakuutalo -kehittämishanke. Uuden toimintamallin mukainen työpajatoiminta kykenisi suoriutumaan tehtävästään huomattavasti nykyistä laadukkaammin, tehokkaammin ja pitkäjänteisemmin. Toimintaa voitaisiin laajentaa ilman merkittävää resurssilisäystä.

Toimenpide-ehdotukset muodostavat kokonaisvaltaisen näkemyksen työpajatoiminnan kehittämisestä osana Nuorisotakuuta. Ministeri Viitanen lupaa toimia asiassa vielä tämän kevään aikana. - Nyt ei ole syytä heittää hanskoja nurkkaan ja odotella, vaikka olemmekin nykyhallituksen loppusuoralla.

Lisätietoja:
- valtiosihteeri Kari Anttila, puh. 0295 3 30130

Raportti: Selvitys ja kehittämisehdotukset ulkopuolisten nuorten osallisuuden vahvistamiseksi on julkaistu Sillan sivuilla.
_ _ _

Selvityksen ovat laatineet toiminnanjohtaja Sampo Järvelä Silta-Valmennusyhdistyksestä, rehtori Timo Heinola Kuurojen kansanopistosta ja vastuukoordinaattori Ari Reunanen Rauman seudun katulähetys ry:n Valo-valmennuksesta. Asiantuntijoina ovat olleet dosentti Tapio Kuure ja yliopisto-opettaja Juha Nieminen Tampereen yliopiston nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön yksiköstä.

Tammikuussa 2015 toteutettiin Fountain Park Oy:n tutkijoiden Hanna Hihnalan ja Anu Kokon kanssa yhteistyössä ns. verkkoaivoriihi, johon otti osaa 383 nuorta etsivän nuorisotyön ja työpajojen kentältä eri puolilta maata. Nuoret pohtivat sekä tulevaisuuttaan että tarvitsemaansa tukea. Aivoriihen tulokset on julkaistu raportissa Nuorten ideat ja ajatukset osaksi nuorten palvelujen kehittämistä.